U mnogim stručnim tekstovima joga i zdravlje se često pominju u istoj rečenici. Jasno je koliko je joga dobra i važna, ali se ne može reći da je u našoj kulturi sveprisutma. Ipak, veliki broj istraživanja pokazao je da joga pomaže kod većine fizičkih i psihičkih nelagodnosti. Ukratko, joga je dobra preventivna aktivnost koja može da spreči različite vrste oboljenja i mnogi lekari je preporučuju.

Naravno, nisu svi u situaciji da redovno odlaze na časove kod joga instruktora, ali jedan od benefita joge je taj što može da se vežba i u kućnim uslovima prateći samo nekoliko osnovnih vežbi, jer je ključ praktikovanja ovog sporta da telo i um budu u zajedništvu, odnosno da osoba koja odluči da ubaci jogu u svoju rutinu ima osećaj potpune slobode u telu i glavi.

Za zdrav život redovno vežbajte jogu

Poželjno je da jogu vežbate u jutarnjim časovima, odnosno, neposredno pre početka teškog i napornog dana na poslu ili fakultetu. Joga je vrsta meditacije i prijaće vam da se adekvatno pripremite za sve obaveze. Joga se često preporučuje za rešavanje određenih problema koje imate u svom organizmu, ali se takođe i preporučuje osobama koja su potpuno zdrave i žele da unaprede svoje mentalno zdravlje.

Vežbe koje će poboljšati vaše varenje

Dečja poza

Ovo je poza koja je najbolja za odnor od svih drugih joga poza koje koristite u toku vežbanja, ali bi bilo sjajno da njome započinjete i završavate svoj trening. Ona se lako primenjuje i sve što je potrebno jeste da se spustite na sve četiri, a zatim spojite kolena i stopala i sednete na pete dok su vam ruke ispružene. U ovom stavu budite onoliko vremena koliko vam je prijatno. Ako se desi da u toku vežbanja i korišćenja komplikovanijih poza osetite umor, uvek se vratite na ovu jer će vam odmoriti i opustiti telo.

Mačka poza

Ovo je jedna od najpoznatijih jiga poza, a sve češće se primenjuje i u toku zagrevanja na običnim treninzima. Naizgled jednostavna poza nakon koje zagarantovano dobijate upalu mišića, ali sve to dešavaće se samo u toku prve nedelje vežbanja, nakon čega ćete se osećati potpuno drugačije.

Poza koja, takođe, počinje tako što se spustite na sve četiri, tako da vam kukovi budu u paraleli sa kolenima, a ramena sa šakama. Duboko udahnite i polako uvijajte kičmu i vrat, gledajući u plafon. Dok izdišete, stomak povucite i izvijte kičmu prema gore. Neka vam glava bude uvek prema podu. Osetićete kako vam se telo istovremeno opušta i grči, i neka ovo, nakon uvodne dečje poze bude prva narena koju radite.

Pročitajte i ovo: 5 jednostavnih načina da izvučete maksimum iz svoje rutine vežbanja

Drvo

Uz pomoć ove poze ćete naučiti pravilno da dišete i održavate balans, a to je najvažnije u jogi. Potrebno je da stanete mirno i desno stopalo stavite na unutrašnju levu nadkolenicu. Šake pritisnite kao da se molite i nađite svoj fokus na zidu kako biste održali ravnotežu. Ostanite u ovom polažaju 10 sekundi, a vežbu možete da ponovite nekoliko puta u toku vežbanja.

Trougao

Stanite u neutralan položaj i raširite noge, potom raširite i ruke i ispružite ih u visinu ramena u stranu. Desnu nogu okrenite za 90 stepeni, a levu za 45. Stavite desnu ruku na koleno, a levu podignite ka plafonu. Vežbu ponavljajte 5 do 8 uzdisaja, potom se vratite u početni položaj i sve isto ponovite u drugu stranu.

Most

Ovom vežbom možete da zatvorite krug svog treninga nakon čega ćete se osećati zadovoljno i spokojno, a uz sve to, nakon samo dva ili tri dana primetićete da je vaše varenje poboljšano. Most je jednostavna vežba u kojoj je potrebno da legnete na leđa i postavite stopala u širinu kukova. Pete zatim pritisnite o pod i podignite zadnjicu sa istog, podižite se i pokušajte da izdržite 8 do 10 sekundi.

Pročitajte i ovo: 3 joga pokreta koji će boostovati vaš imunitet

Naslovna fotografija: instagram.com/angela.neururer

Dragana Stojanović

Comments