Koliko dana je potrebno da potrošite svoju platu? Da li svakog meseca iznova pokušavate da uštedite, ali vam to ne uspeva? Na društvenim mrežama kruže zanimljivi videi u kojima postoje trikovi pomoću kojih možete da uštedite novac. Ali sve pada u vodu u trenutku u kom shvatate da vi prema novcu imate toksičan odnos, šta to tačno znači?

Sa vama delimo osnovne znakove da ste imate toskičan odnos prema novcu, ali i jednostavne trikove koje možete da počnete da primenjujete kako biste uštedeli, ali i naučili da balansirate.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Otiums🌟 (@otiums)

Pročitajte i ovo: Koje su to preduzetničke osobine koje mogu da vam pomognu na radnom mestu

Svesno ulazite u minus i trošite platu koja vam još uvek nije legla

Gotovo da ne postoji osoba koja nema račun u banci, samim tim ima i mogućnost da se u ekstremnim momentima zaduži i uđe u minus. Ovo je jedan od osnovnih problema kad imate toksičan odnos prema novcu jer vi faktički trošite platu koju još niste ni zaradili. Zato, prva i osnovna stvar koju morate da uradite jeste da prestanete da ulazite u minus, a ako vidite da to nije moguće, banka uvek može da vam uskrati tu mogućnost i zato, učinite sebi i ne trošite novac koji niste još zaradili.

Smatrate da vam novac ništa ne znači i zato se njime rasipate

Naravno da novac znači jer bez njega ne biste mogli da funkcionišete, zato, sledećeg puta kad pomislite da vam on nije važan, setite se koliko bespotrebnih stvari njime kupujete. Upravo u tome i jeste problem, jer ne umete pametno da raspolažete njime. Danas postoji mnogo načina da naučite da raspolažete novcem, a onaj najlakši je da na jednom papiru napravite podelu stvari koje se podrazumevaju da u toku meseca platite, a to su obično stan, računi, hrana, odnosno osnovne stvari. Pored toga, važno je i da nešto, makar minimalno novca uštedite.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Otiums🌟 (@otiums)

Ne umete da rasporedite i balansirate novcem

Pre svega, važno je da odvojite bitno od nebitnog. Bitne stvari su prioriteti i zato, apsolutno morate da zaboravite na online kupovine sitnica koje kasnije i ne koristite. Naučite da balansirate između važnih i manje važnih stvari, a ako budete prestali da kupujete bespotrebne stvari i odvajali novac sa strane, na kraju meseca ćete biti pozitivno iznenađeni uštedom.

Nemate osećaj o tome koliko trošite

Da li imate uvid u svoju potrošnju? Što pre vam je potreban. Ako ste doneli odluku da od sledećeg meseca pametno trošite, onda u toku ovog meseca zapisujte na šta vam je tačno otišao novac. Na kraju, napravite rezime i vidite gde tačno grešite. Potpuno je legitimno i da izađete na ručak, večeru, kafu, u diskoteku ili bioskop. Podrazumeva se da ćete da kupite sebi neki komad garderobe, ali sve što sebi priuštite morate da rasporedite pametno. Ne dozvolite da vas kupovine ponese i da ponovo kupite stvari koje nikad nećete nositi, usmerite sve ka tome da je vreme da promenite nešto u svom životu i da naučite da raspolažete svojim finansijama.

Pozajmljujete ili dugujete novac

I jedna i druga stvar su podjednako loše, zato što pre morate da se odviknete od pozajmljivanja i dugovanja novca. Ako ne umete da raspolažete novcem, a uz to još i pozajmite, to dalje znači da ćete i vi od nekog morati da pozajmite. Ovo je poslednja ali ne i najmanje važna stvar koju svakako morate da primenite što pre je moguće.

Pročitajte i ovo: Dodatna zarada od kuće – ideje za finansijski oporavak

Naslovna fotografija: instagram.com/otiums

Dragana Stojanović

Comments