Da li ste nekad izdvojili vreme da se približite ogledalu i zagledate svoju kožu, ili zumirali fotografije bez šminke, i primetili pojedine promene na koži koje čine lice drugačijim od prirodnog tena? To što vidite su verovatno fleke na koži, tj. susreli ste se sa diskoloracijom kože.

Iako je razumljivo da ove promene na početku mogu delovati alarmantno, promena boje kože je uobičajena briga koja ima mnogo oblika. Da biste bolje razumeli ovaj problem, potrebno je da saznate zašto se on prvobitno razvija. Diskoloracija kože nastaje zbog razlike u nivou melanina. Melanin je ono što koži daje boju i štiti je od sunca. Ali kada postoji prekomerna proizvodnja melanina, to može izazvati razlike u tonu kože. Iako se promena boje kože može lečiti, može potrajati neko vreme da izbledi u zavisnosti od toga šta je izazvalo diskoloraciju.

Živimo u društvu koje konstantno promoviše nerealne standarde lepote, i razumemo da se može stvoriti težak osećaj otuđenosti ako se borite sa flekama na koži. Realnost je da su brige o nezi kože uobičajene i da u tome niste sami. Istražili smo suštinu ovog problema i u nastavku vam otkrivamo različite načine kojima može da se pristupi diskoloraciji kože.

Fleke na kozi za tekst 2 Fleke na koži   koji su uzroci i kako da ih lečite?

Šta izaziva fleke na koži?

Pošto je diskoloracija kože širok pojam, istražićemo nekoliko njegovih uzroka pre nego što vam predstavimo najbolje opcije tretiranja ovog problema.

Ožiljci od akni

Ovaj tip ožiljka je jedna od najiritantnijih briga u domenu nege kože. U zavisnosti od vrste akni koje imate, ili ste imali, mogli bi da prođu meseci da fleke nestanu – a kada se to konačno desi, možda ćete morati da se nosite sa ožiljcima koji dovode do fleka na koži. Potamnjivanje kože, ili hiperpigmentacija, jedan je od oblika ožiljaka od akni. Ovaj problem je pogotovo uobičajen ako imate potrebu da dodirujete bubuljice.

Ukoliko ožiljci od akni uzrokuju promenu boje kože, stručnjaci preporučuju korišćenje pilinga, proizvoda za posvetljivanje kože i tretmana u specijalizovanim ordinacijama kao što su laseri, svetlosna terapija ili mikrodermoabrazija.

Staračke pege

Izloženost slobodnim radikalima od “agresora” iz okoline kao što su UV zraci, plavo svetlo i zagađivači mogu da izazovu promenu boje kože, kao i fleke na koži, poznate kao staračke pege. Nije tajna da sunce u velikoj meri podiže naše raspoloženje, ali razmišljajte o svojoj koži ako provodite mnogo vremena napolju.

Stručnjaci smatraju da što više štitimo kožu, tako što se držimo dalje od sunca i primenjujemo zaštitni faktor, manja je verovatnoća da ćemo razviti staračke pege. Postoji mnogo tretmana koji mogu da tretiraju staračke pege kao što su sastojci za posvetljivanje kože, hemijski piling i laseri, ali budite pažljivi i konsultujte se sa dermatologom pre nego što odlučite da sami tretirate ovaj problem.

Inflamatorna stanja kože

Dok su akne čest uzrok promene boje kože, ekcem može privremeno povećati ili smanjiti pigmente na njoj. To može dovesti do razvoja tzv. “tamnih mrlja“. Nakon što se one pojave, mogu ostaviti potamnele tragove na koži za koje je potrebno vreme da se razreše.

Ukoliko inflamatorno stanje kože pogoršava promenu boje kože, možda biste želeli da usvojite holistički pristup u svom režimu nege. Koloracija izazvana upalnim stanjima obično je izraženija tokom upala, smatraju stručnjaci, a njih mogu da izazovu vreme, temperatura, ishrana, konzumacija alkohola i drugi faktori.

Pročitajte i ovo: Kako da smanjite crvenilo lica – prema rečima stručnjaka

Fleke na koži prilikom izlaganja UV zračenju

UV zračenje je jedan od najvećih uzroka diskoloracije kože. Povećano izlaganje UV zracima povećava verovatnoću razvoja “mrlja” drugih boja, jer sunčeva svetlost pokreće proizvodnju melanina. Prekomerna proizvodnja melanina može izazvati melazmu, za koju pojedini stručnjaci smatraju da je privremeno potamnjenje kože koje je uzrokovano izlaganjem UV zracima. Melazma se obično pojavljuje na licu, a može se pojaviti i na drugim delovima tela – u veličini od malih tačaka do velikih mrlja.

Ako izlaganje UV zračenju izaziva promene u boji kože, najbolje što možete da uradite je da usvojite preventivni pristup. Nanesite zaštitni faktor sa velikim brojem i smanjite vreme provedeno na direktnom suncu.

Hormoni mogu izazvati fleke na koži

Nešto čega mnogi ljudi možda nisu svesni kada je u pitanju promena boje kože je da to može biti znak hormonskog problema. Oni mogu izazvati različite probleme kože, a diskoloracija je jedan od njih. Stručnjaci smatraju da estrogen i progesteron mogu stimulisati prekomernu proizvodnju melanina, što može dovesti do promene boje u obliku hiperpigmentacije.

Oblik diskoloracije kože koji može biti uzrokovan hormonima je melazma, koja se može pojaviti u vidu plavo-sivih mrlja i postoji velika verovatnoća da se pojavi u toku trudnoće. Takođe, pojedini smatraju da oralni kontraceptivi i hormonska terapija mogu izazvati melazmu.

fleke na kozi za tekst 1 Fleke na koži   koji su uzroci i kako da ih lečite?

Kako se leče fleke na koži?

Hidrohinon

Hidrohinon važi za jedno od najjačih i najefikasnijih sredstava za izbeljivanje kože i postizanje ujednačenog tena. Isto tako, mogao bi biti trajno rešenje za ožiljke i fleke na licu. Hidrohinon je jedan od sastojaka koji se koriste u spravljanju različitih krema za izbeljivanje kože i uklanjanje tragova hiperpigmentacije. Ukoliko ste zainteresovani da isprobate hidrohinon, informišite se o njegovom korišćenju kod dermatologa ili izabranog lekara, kako bi vas uputili u najbolji način primene.

Azelaična ili kojična kiselina

Azelaična kiselina je sastojak koji je odlična alternativa za one koji ne mogu ili ne žele da koriste hidrohinon. Kao i hidrohinon, azelaična kiselina cilja melanocite u hiperpigmentiranim delovima kože da bi osvetlila fleke. Jedan od razloga zašto je azelainska kiselina tako popularan sastojak je taj što se dobro podnosi. Dovoljno je nežan za upotrebu na osetljivoj koži i ima antioksidativne, antiinflamatorne i antimikrobne prednosti.

Kojična kiselina je prilično slična azelaičnoj kiselini. Dok se azelaična kiselina prirodno nalazi u pšenici, ječmu i raži, kojičnu kiselinu proizvode gljive, a može biti efikasan tretman za promenu boje kože.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi koji se lokalno primenjuju mogu biti od pomoći u smanjenju upale povezane sa aktivnim izbijanjima na koži, kao što je ekcem, i pomažu u sprečavanju pojave postupalne promene boje na koži. Iako lokalni kortikosteroidi mogu biti od pomoći kod postinflamatorne diskoloracije, saznali smo da se, zapravo, ne koriste za pigmentaciju.

Zbog svoje sposobnosti da inhibiraju proizvodnju hemikalija koje izazivaju upalu, kortikosteroidi mogu pomoći kod raznih stanja kao što su rozacea, ekcem i psorijaza.

Hemijski pilinzi

Za sve one koji žele profesionalne rezultate prilikom tretiranja fleka na koži, postoji mogućnost korišćenja brojnih pilinga. Oni mogu biti blagi ili jaki i obično uključuju jedan ili više aktivnih sastojaka. Neki od njih su piling od bademove, glikolne i mlečne kiseline.

Ono što hemijski pilinzi zapravo čine je da koriste hidroksi kiseline i druge sastojke za piling i obnavljanje kože. Hemijski piling pomaže u uklanjanju hiperpigmentacionih mrlja, a čini kožu svetlijom, jasnijom i, na kraju krajeva, mlađom. Svakako, treba biti veoma obazriv kada su hemijski pilinzi u pitanju, jer svačija koža može imati drugačiju reakciju, pa zbog toga preporučujemo da se obratite stručnom licu pre odabira određenog pilinga.

Neablativni laseri, na primer, zagrevaju epidermis, ali ne pokreću proizvodnju kolagena. I neablativni laseri i kolagen mogu efikasno umanjiti fleke na koži – kao što su staračke pege i ožiljci od akni. Ako razmišljate o korišćenju laserskih tretmana za lečenje diskoloracije kože, važno je da pronađete lekara kome verujete i onog koji ima mnogo iskustva sa vašim tipom kože.

Mikrodermoabrazija

Za one koji žele da poboljšaju zdravlje kože dok leče fleke na njoj, mikrodermoabrazija bi mogla da odgovara. Ovi tretmani se izvode u ordinaciji, specijalnim alatom za nežan, ali temeljan piling kože, pomažući da se reši problem hiperpigmentacije, dok koža ostaje mekša, svetlija i dobija mladalačkiji izgled.

Mikrodermoabrazija radi na promeni boje kože lica kao što su staračke pege i ožiljci od akni, ali imajte na umu da neće pružiti brzo rešenje za čistu kožu. Obično je potrebno nekoliko poseta da bi se primetili vidljivi rezultati.

Na šta da obratite pažnju

Dok odlučujete koja opcija lečenja za fleke na koži je najbolja za vas, postoji nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir. Razgovor sa iskusnim, sertifikovanim profesionalcima je uvek važan jer će vam to omogućiti da pronađete prave opcije lečenja za vaše specifične probleme.

Još nešto što treba imati na umu je vreme koje je potrebno da se vide rezultati, koji će varirati u zavisnosti od željenog metoda lečenja. Prilikom lečenja diskoloracije važno je strpljenje. Takođe ćete morati da obratite pažnju na to kako vaša koža reaguje na tretmane. Ako osetite bilo kakve neočekivane neželjene reakcije, pogledajte druge tretmane. Pored toga, žene koje su trudne ili doje treba da budu oprezne kad biraju sastojke za lokalnu primenu, jer se određeni proizvodi kao što je hidrohinon, na primer, ne preporučuju.

Pročitajte i ovo: Saveti dermatologa – sve što treba da znate o nezi i zaštiti kože

Naslovna fotografija: pexels.com

Nenad Grubanoski

Comments