I Srbija je jedna od zemalja u svetu s rastućim procentom žena u gejming i tehnološkoj industriji. Naša sagovornica, Ljubica Rančić, art direktor u kompaniji Playstudios Europe je jedna od tih žena, a kroz intervju nam je otkrila kako je započela njena ljubav prema gejmingu, kako je izgledao njen razvojni put od dizajnera do art direktora, ali i zbog čega je, po njenom mišljenju, došlo do velikog interesovanja kod žena za ove industrije. Takođe, otkrila nam je i koje video-igre su njeni favoriti. Sve o tome i druge zanimlje detalje iz razgovora pročitajte u nastavku teksta.

389A1370 Žene u biznisu: Ljubica Rančić, art direktor u kompaniji Playstudios Europe
Q

U razgovoru si nam pomenula da si oduvek volela video-igre. Kako su izgledali tvoji prvi koraci u industriji digitalnog dizajna - šta je to što te je privuklo i da li si ciljala ka karijeri u gejmingu?

A

Prvi korak je bila digitalna ilustracija za koju sam se zainteresovala u toku studija grafičkog dizajna. Preko nje sam došla do studija tekstura i izrade ikonica koje sam kasnije implementirala u izradi UI elementata u igrama i logoima igara. Iako sam odmalena igrala razne igre, nisam inicijalno ciljala ka tome kao karijeri. Međutim, kad mi se ukazala prilika da iz grafičkog dizajna pređem u gejming – bez dvoumljenja sam prihvatila tu mogućnost.

Q

Trenutno se nalaziš na poziciji art direktora u kompaniji Playstudios Europe. Kako izgleda tvoj tipični radni dan i šta sve podrazumeva ta pozicija, za one koji nisu upoznati?

A

Tipični radni dan se sastoji uglavnom iz serija sastanaka i radionica sa kreativnim timovima (dizajn, concept art, animacija, copywriting) radi usaglašavanja i kreiranja konceptualnih i kreativnih rešenja za projekte. To nam omogućava da imamo ujednačen kvalitet i doslednost grafike kroz aplikaciju, ali i da unosimo inovacije i unapređujemo kvalitet naše igre. Pored toga, deo moje odgovornosti je podrška kreativnim timovima u smislu karijernog, tehničkog i profesionalnog razvoja i ostvarivanje maksimuma njihovih kreativnih kapaciteta.

389A1510 Žene u biznisu: Ljubica Rančić, art direktor u kompaniji Playstudios Europe
Q

U razgovoru si nam pomenula da je Playstudios nedavno počeo da radi i na ikoničnoj video-igri "Tetris". Kakav je osećaj raditi na takvom poduhvatu, i da li nas, kao korisnike, možda očekuje još sličnih zanimljivih projekata?

A

Za nas kao studio je ovo divno i novo iskustvo. Tetris aplikacija koja se radi u našem studiju je u casual gaming žanru i imali smo tu kreativnu slobodu da unesemo inovacije i da na dobro prepoznatljivu mehaniku igri dodamo novu dimenziju kroz širi narativ novog bajkovitog sveta.

Q

Šta misliš, kako kultura u kojoj neko odrasta utiče na karijeru - u ovom slučaju u svetu gejminga? Da li su tvoja interesovanja tokom odrastanja uticala na tvoju zainteresovanost za gejming i karijeru u okviru ovog polja?

A

Svakako ima uticaja. Imala sam sreću da sam odrastala u okruženju koje je pratilo razvoj kako kompjutera, tako i tehnike, pa sam imala prilike da se igram još od modela 2.8.6. gde se iz MS-DOS-a ulazilo u software. Paint, Supaplex i Prince of Persia su obeležili moje igranje u detinjstvu i verujem da su mnogo uticali na dalji razvoj ljubavi prema svetu igara.

389A1353 Žene u biznisu: Ljubica Rančić, art direktor u kompaniji Playstudios Europe
Q

Novije statistike vezane za Srbiju pokazuju sve veći procentni porast žena u gejmingu, koji je viši i od američkog tržišta, gde je gejming polje veoma dominantno. Šta misliš, šta je to što u poslednjih nekoliko godina utiče da se i žene okrenu gejmingu - ili je, pak, zainteresovanost oduvek postojala, ali nije bilo prostora za njihov glas?

A

Moje mišljenje je da javni događaji koji promovišu gejming poput meetupova i  hackatona, ali i pojava formalnog obrazovanja, postojanje zvanične scene za e-sports pozitivno utiču na rast industrije. Menja se svest generalno, ljudi shvataju da je gejming industrija koja je vrlo konkurentna, sigurna i održiva na tržištu rada. Mnogi se uglavnom boje neizvesnog i nepoznatog, tako da mislim da je za ove statistike zaslužna vrlo aktivna zajednica koja radi na podizanju svesti.

Q

Otkako si ušla u industriju video-igara, koja je najveća promena koju si primetila i da li je to promena nabolje ili nagore?

A

Najveća promena poslednjih godina je bila pojava VR-a, a najbolja promena je intenzivan razvoj AI tehnologija koje su već za kratak period razvoja dale izuzetne rezultate. Uz pametnu i planiranu primenu mogu da olakšaju i ubrzaju pojedine produkcijske procese.

389A1566 Žene u biznisu: Ljubica Rančić, art direktor u kompaniji Playstudios Europe
Q

Kao žena u gejming industriji, sa kojim izazovima si se suočila tokom svoje karijere i da li ih je uopšte bilo?

A

Bilo je pojedinih situacija, u prošlosti i prethodnim kolektivima, kada sam morala da se intenzivnije i upornije zalažem za određene stvari kako bi se realizovale. Međutim, otkako sam u Playstudiosu nisam imala izazove sa tog aspekta.

Q

Koja je tvoja omiljena video-igra, i zašto bi izdvojila baš nju? A kad smo već kod toga, kad bi morala da biraš - koje tri mobilne igre bi zauvek zadržala na svom telefonu?

A

Omiljena bih rekla da je Witcher III, zbog cele sage, Geralta i činjenice da je jahati Roacha i brati cveće izuzetno opuštajuće i prelepo iskustvo. Kad bih morala da biram tri mobilne igre to bi bio CandyCrush, RAID: Shadow Legends i sigurno neka od match 3 igara.

389A1246 Žene u biznisu: Ljubica Rančić, art direktor u kompaniji Playstudios Europe
Q

Kad bi mogla da promeniš jednu stvar u vezi sa gejming industrijom, šta bi to bilo, i zbog čega?

A

U srednje umetničke škole i umetničke fakultete bih uvela odseke i katedre za produkciju i razvoj igara.

Q

Koji savet bi imala za mlade žene koje žele da se priključe gejming industriji?

A

Internet je prepun znanja i informacija, sada više nego ikada. Učite, istražujte, interesujte se, posećujte događaje koje organizuju studiji, organizacije i asocijacija SGA. Aktivno pratite, pitajte i slobodno koristite društvene i profesionalne mreže kako biste došle do informacija koje će vam pomoći na vašem putu kroz gejming industriju.

389A1303 Žene u biznisu: Ljubica Rančić, art direktor u kompaniji Playstudios Europe

Fotografije: WANNABE Media

Nenad Grubanoski

Comments