Ekološki problemi na planeti su sve veći i ne možemo ih ignorisati – lična odgovornost je najvažniji faktor u smanjenju zagađenja, ali pre svega u održavanju uslova u kojima čovečanstvo može opstati. Ekološka svest i odgovornost tiče se budućnosti i moramo se pitati u kakvom svetu će živeti naša deca i deca naše dece (i potomstvo koje nikada nećemo upoznati).

Ekološka odgovornost – kako da date lični doprinos 

Procenite koliko ste ekološki svesni i obavešteni

Koliko razmišljate o tome kako vaši postupci utiču na okolinu, kako proizvodi koje koristite doprinose vašem karbonskom otisku (najznačajnijem indikatoru zagađenja) i kako da ga smanjite? Na skali od 1 do 10, koliko ste „zeleni“?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Možda će vam jednostavne smernice o tome kako da se ponašate ekološki prihvatljivije u svom domu i okruženju pomoći da imate aktivniju ulogu u promeni životne sredine, smanjite svoj karbonski otisak i pomognete budućim generacijama da žive u zdravijim uslovima.

Prihvatite energetski efikasne uređaje

Energetska efikasnost je dvostruko korisna – za vaš budžet i za okruženje. Frižideri su, na primer, najveći konstantni potrošači električne energije i od 2012. godine proizvode se u različitim energetskim klasama, prema standardima EU. Na nalepnici su klase jasno označene bojama (od crvene D klase, do jarko zelene A+++ klase), koje ukazuju na energetsku efiksanost i ekološku prihvatljivost frižidera. Tri kategorije A klase su ekološki prihvatljive (tri nijanse zelene boje), a najbolja je klasa označena sa A+++, koja označava maksimalnu energetsku efikasnost.

Pročitajte i ovo: Zašto danas svako treba da zna šta je karbonski otisak?

Koristite ekološka sredstva za čišćenje

Hemija koju koristimo za ribanje, pranje i čišćenje, puna je toksina, koji na kraju završe u rekama i morima. Na savremenom tržištu postoji veliki izbor ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje, a ako ih nema baš u svakoj prodavnici, u većim tržnim centrima, ili prodavnicama specijalizovanim za kućnu hemiju ih sigurno možete pronaći. Takođe možete oprobati metode naših baka – soda bikarbona i sirće su odlični za čišćenje.

Razmislite o solarnim panelima

Sunčeva energija se odavno koristi kao dopunski energetski izvor u domaćinstvima i ugradnja solarnih panela više nije nedostupni luksuz, već isplativo ulaganje. Proverite da li su u toku podsticajni programi za korišćenje solarne energije, jer oni postoje u vidu subvencija i drugih olakšica u nabavci i plaćanju. U varijanti panela za proizvodnju struje koja je uključena u sistem u saradnji se Elektrodistribucijom, uštedu ćete videti kroz račun za struju, koji će se značajno smanjiti (u zavisnosti od kapaciteta panela i vaše potrošnje). Postoje i namenski solarni paneli za grejanje vode (rezervoari), za kuće i vikendice, kao i ponuda kompletnih solarnih sistema, sa ugradnjom.

Ekološki pristup potrošnji vode

Voda je najznačajniji prirodni resurs 21. veka, a procenat ukupne količine čiste, pijaće vode, stalno opada. Da biste bili zeleniji, vodite računa o potrošnji vode. Ako ne možete da zamenite slavine za moderne, sa manjim protokom, ili vodokotliće manje zapremine, možete podesiti mlaz vode – ne treba vam pun mlaz, koji pršti na sve strane, dok se umivate, perete ruke, tuširate. Steknite naviku da zatvorite slavinu dok se sapunjate ili šamponirate – to je mali gest, koji na globalnom nivou mnogo znači za uštedu vode, ako ga svi praktikuju. Ako nabavljate novu mašinu za veš ili pranje sudova, takođe obratite pažnju na oznaku energetske efikasnosti uređaja.

Pročitajte i ovo: Modne influenserke koje su nas inspirisale da se okrenemo održivosti

Instalirajte energetski efikasno osvetljenje

Lako je podići ekološki nivo odgovornosti u svom domu, korišćenjem energetski efikasnog osvetljenja. Zamenite sve sijalice LED sijalicama, koje su trajne i troše 85 odsto manje energije. LED sijalice daju svetlo drugačijeg spektra nego obične žarulje i mada imate izbor između „žutog“ i „belog“ svetla, ono je hladnije i mutnije. Ukoliko ste osetljivi na atmosferu koju ova svetlost daje, stavite štedljive sijalice tamo gde ne boravite često (špajz, hodnik, ulaz), a u prostorijama u kojima vam je potrebna prijatna atmosfera koristite lampe i kombinaciju sijalica i boja abažura – obična sijalica u crvenom abažuru daće dovoljno toplog svetla, tako da u jedan ugao možete staviti lampu sa „hladnom“ sijalicom u žutom abažuru, za bolje osvetljenje, koje neće ohladiti atmosferu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Koristite ekološki prihvatljive boje

Kada dođe vreme za krečenje i farbanje, razmislite o ekološki prihvatljivim bojama, koje ne sadrže isparljiva organska jedinjenja, koja doprinose zagađenju. Isparenja utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, odnosno jer nisu dobra ni za vas, ni za okolinu.

Ozelenjavanje doma

Jedan od načina da stvorite ekološki prihvatljivu atmosferu je unošenje zelenila u svoj dom – ako živite u stanu, osim sobnog cveća, u saksijama možete gajiti vrste povrća, kao i začinsko i lekovito bilje, što je jednako korisno i ekološki odgovorno (primetite da su korisnost i ekološka odgovornost uvek povezane). Ako imate kuću, zasadite baštu – i na samo jednom kvadratu zemlje možete gajiti povrće i voće (paradajz, papriku, jagode), a ako imate veću baštu, možete gajiti sve vrste voća i povrća i to na organski način. Sađenje i održavanje bašte može biti porodični projekat, tokom čijeg sprovođenja ćete mnogo naučiti i steći višu ekološku svest.

Posvećenost održivom i ekološkom načinu života može vam pružiti mir i radost, sa saznanjem da dajete svoj doprinos svetu i svoj deo tog sveta negujete i brinete o njemu na najbolji način.

Napravite zelene izbore u svom životu, i nastavite da ih pravite!

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments