Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Ekološko osvešćivanje je trendu, a taj trend ne diktira moda, nego neophodnost – od toga koliko će se brzo ljudski rod osvestiti i prihvatiti održivost, reciklažu i detoksikaciju na planetarnom nivou zavisi budućnost sveta. Zato, između ostalog, danas svako treba da zna šta je karbonski otisak i kako da ga umanji.

Sam pojam karbonskog otiska (carbon footprint) ukratko opisuje najbolju moguću procenu kompletnog uticaja nečega na klimatske promene. To “nešto” su različiti gasovi koji uzrokuju efekat staklene bašte i doprinose globalnom zagrevanju, a proizvodi ga neka aktivnost, način života, jedinica nečega, kompanija ili industrija, jedna država, ceo svet…

Zašto danas svako treba da zna šta je karbonski otisak  1 Zašto danas svako treba da zna šta je karbonski otisak?

Detaljnije, karbonski otisak predstavlja ukupnu količinu emisije GHG (greenhouse gases), koju direktno, ili indirektno proizvode individue, organizacije, događaji, proizvodi – sve ima karbonski otisak, svaka ljudska aktivnost, a njegova količina je mera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene. Karbonski otisak je ekvivalent ugljen-dioksida i izražava se u kilogramima (i tonama).

Onaj lakši odnosi se na pojedince, a onaj koji se izražava u tonama predstavlja nacionalni karbonski otisak – ali postoji još i karbonski otisak domaćinstva, ili organizacije. Takođe, razlikujemo primarni i sekundarni karbonski otisak.

Editors choice