Uređenje dnevne sobe je najvažnije za svaki dom, ali nam se neretko potkradu greške, zbog kojih prostor ne izgleda onako kako bismo želeli. Kohezivnost, funkcionalnost i stil – ovo su ključne stavke koje treba uzeti u obzir kad odlučujete kako da uredite nameštaj u dnevnoj sobi.

Postoje zlatna pravila kojih se treba pridržavati prilikom uređivanja nameštaja u dnevnoj sobi. Dešava se da impulsivno kupimo komad nameštaja koji je na rasprodaji ili u našoj omiljenoj boji, ali kada stigne, shvatimo da se ne uklapa ni po veličini, ni po stilu, ni po boji, ni po estetici. Dakle, pre nego što počnete da kupujete, pročitajte kako da izbegnete greške.

Uređenje dnevne sobe – greške koje su najčešće

Ignorišete pravilo žarišne tačke

Vaša dnevna soba će imati prirodnu žarišnu tačku, bilo da se radi o prozoru, kaminu, zidu od knjiga, umetničkim delima, ogledalu. Sve ostalo će doći na svoje mesto kada utvrdite ovu tačku. Ako ne znate gde je ta fokusna tačka, prostorija će biti bez kohezije.

Ako soba ima zadivljujući pogled, na primer, postavite nameštaj tako da ga maksimalno istaknete. Šta god da radite, izbegavajte da televizor bude fokusna tačka. Možete ga sakriti od pogleda da biste stvorili estetski prijatniji prostor. Postoje različite opcije, kao što je skrivanje iza automatizovanog zidnog panela koji se pomera u stranu kad uključite TV. Alternativno, ugradite TV u regal tamne boje kako se ne bi isticao.

Ne obraćate pažnju na tačne mere nameštaja

Čini se očiglednim, ali mnogi od nas mogu se zaneti jeftinom cenom ili fantastičnim komadom prelepog nameštaja u izložbenom salonu, a ne zastanemo da razmotrimo mere. Obim i veličina nameštaja su od suštinskog značaja za dobar ili loš raspored dnevne sobe, stoga bi trebalo da budu jedna od ključnih stvari pri uređivanju, nakon što se odlučite za žarišnu tačku svoje dnevne sobe.

Ne želite mali dvosed u velikoj dnevnoj sobi, jer će izgledati neprikladno. Međutim, ne želite ni malu dnevnu sobu preplavljenu velikom sofom u obliku slova L. Veličina nameštaja mora da odgovara veličini sobe.

Zaboravljate da uzmete u obzir fluidnost prostora

Odabrali ste svoju žarišnu tačku i izmerili svoje glavne komade nameštaja – sofu, fotelje i bočne stolove, tako da raspored počinje da se formira. Međutim, prostor oko nameštaja je faktor koji možemo zanemariti, ali kada se uredi pravilno, može da obezbedi neometani protok u prostoriji, a samim tim i mir i red, koji svi želimo u dnevnoj sobi.

Trebalo bi da možete da se krećete bez napora kroz sobu, a da vam nameštaj ne smeta. Pronađite savršenu poziciju za sofu, a zatim je uskladite sa svojim stočićem za kafu. Dodajte stolice tamo gde ima mesta. Ali, ako imate ogromnu prostoriju, povucite nameštaj dalje od zidova da biste napravili fluidni aranžman.

Zanemarujete osvetljenje

Osvetljenje, poput nameštaja i stilskih detalja, izgleda lepše ako je slojevito – lampe i slične svetiljke omogućavaju ambijentalno osvetljenje noću. Svetla iza biljaka, na kaminu, ili čak podne lampe koje osvetljavaju plafon, stvoriće toplu atmosferu. Pokušajte da ne koristite gornje osvetljenje i stavite ga na dimer kada je to potrebno.

Ne obraćate pažnju na detalje

Detalji kreiraju sobu – razmislite o bočnim stolovima, tepihu, knjigama, jastucima, umetničkim delima, vazama i drugim predmetima. Ulepšavanje dnevne sobe dekorativnim notama dodaje ličnu, toplu i prijatnu atmosferu, tako da nemojte zanemariti ovaj važan element dizajna.

Ne zaboravite da dodate mnogo jastuka, što će osigurati da se ljudi mogu opustiti i osećaju se zaista kao kod kuće. Umetnička dela, antikviteti, kućne biljke i knjige će udahnuti život i dodati slojevitost, pružajući lični završni dodir vašoj dnevnoj sobi.

Ne ističete fotelju

Naglašena fotelja će upotpuniti vaše okruženje za sedenje. Fotelja je često više dekorativna, koristi se kao element dizajna u ukupnom izgledu dnevne sobe, ali je korisna kad imate posetioce i potrebno vam je dodatno mesto za sedenje.

Pročitajte i ovo: Izbegnite ove greške kada renovirate kupatilo i oslobodite se stresa

Naslovna fotografija: pinterest.com/Ecom Influencr

Božica Luković

Comments