Sveopšta nostalgija dovela je do sve veće zastupljenosti vintage motiva prilikom uređenja doma, a jesenji trendovi u dizajnu enterijera za 2023. nam potvrđuju da nas “staromodna” elegancija u estetici neće skoro napustiti.

Grocery Girl će obeležiti sezonu pred nama, a poslednjih nekoliko godina smo imali priliku da pratimo povratak enterijera inspirisanog sedamdesetim godinama. Zemljane organske boje i nameštaj u krivudavim linijama, kao i prefinjeni dizajn koji odiše “tihim luksuzom”, centralni su elementi enterijera u 2023. godini.

Ako nam trendovi poput grandpa chic nešto govore, to je da ljudi traže da iskoriste sofisticirane elemente iz prošlosti – sa modernim obrtom. Ovaj stil u dizajnu enterijera naziva se old money estetikom i cilja na umetnost iz dvadesetih godina prošlog veka, podsećajući na tradicionalni, britansko-kolumbijski enterijer.

Nameštaj od tamnog drveta, karirani printovi, mermerni akcenti i, naravno, obilje “nepotrebnih” ukrasnih predmeta. Ako vam je potrebna inspiracija, predlažemo da ponovo pogledate film The Great Gatsby, koji je savršeno dočarao stil iz ovog perioda.

Jesenji trendovi u dizajnu enterijera: Top 5 stilova uređenja doma

Dekor inspirisan grocery girl trendom

Ovog leta, trend tomato girl, koji slavi sporiji način života i uživanje u finim trenucima, ceni sporije, prelio se u grocery girl sa fokusom na motive inspirisane voćem i povrćem. I ne govorimo o lažnim limunima ili plastičnim bananama; luksuzni brendovi poput Stauba i La DoubleJ pristupaju ovom trendu sa apsolutnom predanošću; od lonaca u obliku paradajza do činija inspirisanih trešnjama. Ovi komadi nisu samo uzdignuti delikatnim ukrasima i visokokvalitetnim materijalima (poput livenog gvožđa ili keramike), već pružaju osećaj porodičnog nasleđa kakvo biste verovatno pronašli na imanjima Upper East Sidea.

Nameštaj od kože

Ako zavirite u luksuzne prodavnice i pogledate najnovije komade nameštaja, primetićete da imaju nešto zajedničko: kožu. Beli bouclé kauči i skandinavske minimalističke stolice zamenjuju se mekanim sedištima od kože i jastucima koji vas doslovno mame da među njih zaronite sa dobrom knjigom. Međutim, pronalaženje dobrog kožnog kauča (posebno onog koji će zadovoljiti kriterijume old money stila) svodi se na kvalitet materijala.

Gingham šare

Ako želite da svom domu omogućite rustični evropski osećaj – gingham šare mogu da vam ponude adekvatno rešenje. Karirani uzorak je sinonim za engleske seoske kuhinje, a za razliku od tipičnih plaid motiva (koji koristi više boja i različite linije), uniformisane “kutije” uključuju iste veličine i boje. Ako ste skloni maksimalizmu, možete se u potpunosti prepustiti tako što ćete na prozore ili kabinete da stavite nekoliko tapeta sa kariranim uzorkom. S druge strane, ako je vaš stil više minimalistički, možete da koristite jastuke, stolnjake ili ubruse sa kariranim uzorkom za isti efekat (bez osećaja preteranog šarenila).

Ukrasne rese

Detalj koji apsolutno odiše raskošju su rese – ne samo da su svestrane i mogu da ukrase ivice persijskog tepiha ali i udobne jastuke – već su i lako prilagodljivi (samo uzmite makaze i skratite rese ako su preduge za vaš ukus). Za suptilan izgled, zadržite ih jednostavno kao ukras na jastucima ili prekrivačima. Ili, ako ste u potrazi za nečim što će privući vizuelnu pažnju, koristite ih kao značajne komade na zavesama ili na ogledalima.

Tanjiri kao ukras na zidovima

Od kuhinjskog zida u stilu farme Gwyneth Paltrow do sobe za posuđe Kris Jenner, čini se da je dekoracija zidova tanjirima sve popularnija u 2023. godini. Najzabavnija stvar kod ovog trenda je što su mogućnosti beskrajne, pa tako viđamo vintage, ručno oslikane tanjire, ali i retro motive sa modernim dodacima. Ovaj trend balansira između modernog i udobno tradicionalnog, što je glavni razlog zašto je tako vizuelno dopadljiv.

Koji stil je izašao iz mode?

Pozdravite se sa cottagecore estetikom – iako je došla relativno skoro, brzo se povukla. Ukoliko niste primetili, ovaj dizajn enterijera je eksplodirao 2020. godine kada su romantični jastuci i cvetni čajnici donosili osećaj spokoja i motive spokojnog života u šumskoj kolibi. Ipak, iako smo bili fanovi cottagecorea tokom karantina, pastelne nijanse i eklektični detalji sada počinju da gube na popularnosti.

Pročitajte i ovo: 5 koraka za savršeno uređenje funkcionalne kuhinje

Naslovna fotografija: pinterest.com/madaboutthehouse.com

Milica Nešić

Comments