Priprema obroka može da predstavlja stresnu i iscrpljujuću aktivnost, a da biste to sprečili, mesto gde spremate svoje omiljene specijalitete mora da vam prija – zato smo istraživali i došli do određenih praktičnih preporuka koji mogu poslužiti za uređenje funkcionalne kuhinje.

Možda živite sami i imate malu kuhinju u kojoj je uvek gužva ili posedujete prostranu u kojoj nikada ne znate šta se gde nalazi. Neretko najveći problem kuhinjskog prostora je upravo u lošem rasporedu, a ne u kvadraturi same prostorije.

Bez obzira na veličinu vašeg prostora, stil života ili broj ukućana, određeni organizacioni saveti će vam pomoći da transformišete kuhinju u svoju oazu mira (prema ličnim estetskim merilima).

Ovo su koraci za savršeno uređenje funkcionalne kuhinje

Razmislite o svojim potrebama pre nego što uredite prostor

Pre nego što se upustite u organizaciju prostora, zastanite na trenutak da razmislite kako vaša porodica, partner, cimerka i vi koristite kuhinju. Identifikujte najčešće korišćene delove prostorije i razmislite o tome da li se u tim zonama često stvaraju gužve. Imate li problematične oblasti koje vas redovno frustriraju?

Ova introspekcija će vam pomoći da organizujete kuhinju na najefikasniji način. Podelite svoju kuhinju u različite zone, kao što su čišćenje i sredstva za čišćenje, skladištenje hrane (ostava, frižider i zamrzivač), priprema obroka i kuhinjska oprema, posuđe (tanjiri, čaše, pribor za jelo) i sve ostalo što vam je potrebno. Držite slične predmete zajedno i rasporedite ih što je bliže moguće mestu gde se koriste kako biste uštedeli vreme i korake. Na primer, lonci, tiganji i kuhinjski pribor treba da budu blizu šporeta.

Očistite kuhinju i krenite ispočetka

Prvi korak u organizaciji je temeljno čišćenje. Preporučuje se da izvadite sve iz vitrina, polica i fioka kako biste stvorili prazan prostor za organizaciju i dekorisanje. Ovo je savet koji vam može pomoći bez obzira da li organizujete samo jedan deo ili celu kuhinju. Očistite površine tako što ćete obrisati sve mrlje i mrvice, srediti police i, po potrebi, zameniti podloge za police i fioke.

Oslobodite se nepotrebnih stvari i reciklirajte

Vreme je da odlučite šta želite da zadržite, a šta treba da uklonite. Nabavite kutije u koje ćete razvrstati ono što vam je potrebno i što nije, a oznake mogu biti “zadrži”, “recikliraj”, “doniraj”, “baci” ili “vrati na pravo mesto”. Sortirajte stvari tako da slične budu zajedno, što će značajno olakšati donošenje odluka jer ćete moći da uporedite predmete i zadržite samo najbolje i one koje zapravo svakodnevno koristite. Povedite računa o malim aparatima, posebno onima koje retko upotrebljavate, jer prostor koji zauzimaju možete iskoristiti za nešto drugo.

Razmislite o rasporedu

Kada su svi predmeti sortirani, vreme je da ponovo organizujete kuhinju, bolje i funkcionalnije nego što je izgledala ranije. Za početak, postavite predmete strateški: svakodnevno posuđe i čaše treba da budu blizu sudopere ili mašine za pranje sudova kako biste olakšali pražnjenje. Kreirajte zone na osnovu svojih dnevnih rutina, kao što je postavljanje posude za kafu i šećera blizu aparata za pripremu kafe. Držite predmete pored mesta gde se koriste, kao što su sunđeri i krpe za suđe pored sudopere, i lonci, šerpe i tiganji pored šporeta.

Iskoristite vertikalni prostor dodavanjem polica ili kuka na unutrašnju stranu vrata ormara i ostave. Takođe, možete da dodate zidni ili plafonski nosač za lonce kako biste oslobodili prostor unutar ormara.

Zalepite etikete kako biste se lakše snalazili

Nakon što ste temeljno očistili, sortirali i rasporedili svoje kuhinjske predmete, sledeći korak je da ih označite i zalepite etikete. Upotreba etiketa sa nazivima predmeta će vam pomoći da održite red i sebi olakšate, tako što ćete bez razmišljanja da znate gde šta gde treba da se nalazi, kao i čemu služi.

Pročitajte i ovo: Stilovi koji vam mogu biti inspiracija za dekorisanje spavaće sobe

Naslovna fotografija: pinterest.com/thisisglamorous.com

Milica Nešić

Comments