Uravnotežen način ishrane doprinosi vašem fizičkom zdravlju i opšem blagostanju, reguliše šećer u krvi, jača imunitet, podržava funkcije mišića i održavanje zdrave težine. Ali i više od toga – ishrana i mentalno zdravlje su blisko povezani.

Istraživanja su pokazala da način ishrane utiče na različite aspekte kognitivnih funkcija i mentalnog stanja, uključujući raspoloženje, pamćenje, inteligenciju, rasuđivanje i rešavanje problema.

Nedostatak određenih hranljivih materija u ishrani može dovesti do različitih mentalnih problema – stresa, anksioznosti, depresije, kognitivnog zamora.

Na koje načine su povezani ishrana i mentalno zdravlje

Mozak je uvek aktivan i potrebno mu je „gorivo“ da bi funkcionisao optimalno, a energija koju „troši“, dolazi iz hrane koju unosite – iz čega sledi da ishrana i mentalno zdravlje imaju zajednički činilac: kvalitet i nutritivnu vrednost hrane.

Dobro izbalansirana ishrana, koja sadrži omega-3 masne kiseline, vitamine, antioksidante na biljnoj bazi, aminokiseline, minerale, makrobiološke elemente, idealna je za vaše kognitivne funkcije i mentalno zdravlje.

Neadekvatna ishrana dovodi do oksidativnog stresa i upalnih procesa, što utiče na funkcije mozga. Konzumiranje nekvalitetne hrane, koja sadrži rafinisani šećer, mesne prerađevine i mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti, može vremenom dovesti čak i do depresije.

Istraživanja o obrascima ishrane i riziku od depresije ukazuju da visok unos voća, povrća, ribe, maslinovog ulja i celih žitarica smanjuje mogućnost da se razvije depresija, odnosno, poboljšava mentalno zdravlje i stabilnost.

Iako je način ishrane samo jedan aspekt uticaja na mentalno zdravlje, on je veoma važan, jer ima konstantan, svakodnevni utica celog života i zato treba uzeti u obzir činjenicu da su ishrana i mentalno zdravlje vitalno povezani.

Pročitajte i ovo: Avokado tost – za bolje zdravlje mozga

Preventivni uticaj ishrane na mentalno zdravlje

Ishrana i mentalno zdravlje imaju simbiotski odnos – nutritivna vrednost hrane koju konzumirate utiče na vaše mentalno stanje, raspoloženje i kognitivne funkcije. U tom smislu, uravnotežena i zdrava ishrana može se smatrati prevencijom mentalnih problema.

Zbog činjenice da terapije i lekovi za mentalna stanja, iako od pomoći, vremenom postanu neefikasni, stručnjaci se aktivno bave novom oblašću holističkog pristupa zdravlju – nutricionističkom psihijatrijoj, za prevenciju i lečenje različitih mentalnih stanja.

Izaberite uravnoteženu ishranu

Dobro znate kakav uticaj ima „utešna hrana“, koja vam donosi trenutnu stimulaciju ili vam popravlja raspoloženje. Namirnice i pića, kao što su čokolada i kafa mogu da „prevare“ mozak da otpusti hemiju za koju misli da nedostaje vašem telu. Neka hrana može sabotirati probavni sistem u obrađivanju i dovođenju potrebnih sastojaka do mozga.

Nasuprot tome, hrana bogata vitamiom B, folnom kiselinom, folatom, omega-3 masnim kiselinama, cinkom i magnezijumom, ne pravi „diverzije“ u vašem organizmu i osim za opšte zdravlje i funkciju svih organa, idealna je i za vaše mentalno zdravlje.

Da biste pružili veću podršku svom mozgu i mentalnom zdravlju, pokušajte da u ishranu uvedete više zelenog lisnatog povrća, brokolija, karfiola, kupusa, kelja, prokelja, ribe (losos, skuša, tunjevina, sardine, bakalar) avokada, banana, bundeve, borovnica, jabuka, grejpfruta, kivija.

Ishrana i mentalno zdravlje povezani su i kroz redovno snabdevanje mozga hranljivim materijama, a to znači da ne bi trebalo da preskačete obroke i da je važno da jedete u određenim intervalima tokom dana.

Ishrana i mentalno zdravlje su neosporno povezani – zdrava i uravnotežena ishrana može uticati na smanjenje stresa (i potrebe za utehom u hrani) i delovati preventivno na razvijanje anksioznosti i depresije. Iz tog razloga, vodite računa kada odlučujete da praktikujete neki restriktivni režim ishrane – dijeta može biti veliki stres za organizam i može se nepovoljno odraziti na vaše mentalno stanje, ukoliko u njoj nedostaju hranljive materije koje podržavaju zdravlje mozga.

Pročitajte i ovo: Svesna ishrana – kako majndfulnes može popraviti odnos prema hrani

Naslovna fotografija: pinterest.com/healthydreams.at

Brankica Milošević

Comments