U svetu u kome se brzo živi, lako je izgubiti dodi sa jednostavnim užitkom u jelu – jedemo s nogu, jedemo brzo, pa čak i kad vodimo računa i pripremamo zdrave obroke, retko odvajamo vreme da im posvetimo punu pažnju. Ali ako pokušavate da praktikujete majndfulnes i važan vam je lični razvoj, svesna ishrana može promeniti vaš odnos prema hrani – i pomoći vam da sačuvate liniju, bez odricanja i straha od gojenja.

Jedan deo zdrave ishrane odnosi se na izbor namirnica, njihovu obradu i kombinovanje. A drugi se tiče unutrašnjeg rada i svesnosti.

Šta je svesna ishrana

Svesna ishrana je majndfulnes u praksi – poziva nas da hranu doživljavamo svim čulima i bez prosuđivanja. Da budemo potpuno prisutni tokom obroka i slušamo signale svog tela o gladi i sitosti, umesto da jedemo automatski, dok nam pažnju drži nešto drugo.

Svesna ishrana je umeće prisustva u sadašnjosti, dok jedete i u suštini uključuje temeljno žvakanje svakog zalogaja (10-20 žvakanja po zalogaju) i spori tempo unošenja hrane, bez ometanja sa strane. Fokusirajte se samo na svoj trenutni obrok i protumačite znakove gladi – da li ste stvarno gladni, ili vam se samo nešto gricka, jer vam je dosadno, ili ste uslovljeni da grickate dok gledate filmove? Majndfulnes vam pomaže da to odredite i prilagodite se.

Kad počnete da obraćate pažnju, shvatate da je hrana mnogo ukusnija kad je duže žvaćete i da zaista ne morate da gutate nesažvakane zalogaje, već možete uživati u žvakanju i ukusu koji osećate.

Obično, jedemo prebrzo, što telu ne ostavlja vremena da signalizira mozgu da je sito. Dakle, sporo i postojano je naziv ove igre, a obraćanje pažnje na ono što radite, od suštinskog je značaja. Biće vam čudno, ako ste navikli da jedete pred ekranom ili sa telefonom u ruci, ali posle malo prakse, postaće prirodno.

Svesna ishrana – kako majndfulnes moze popraviti odnos prema hrani 2 Svesna ishrana – kako majndfulnes može popraviti odnos prema hrani

Prednosti svesne ishrane

Svesna ishrana i signali tela  

Potrebno je da prođe 20 minuta da bi stomak signalizirao mozgu da smo siti – to znači da ako smo se bacili na obrok, kao da nam je poslednji u životu, možemo da ga progutamo za pet minuta i da pri tom uopšte ne osećamo sitost. Tako dolazi do prejedanja – prosto jedete još, jer možete i jer mozak nije registrovao da vam više nije potrebno.

Ali kada žvaćete svaki zalogaj sa punom pažnjom i uživanjem, dajete mozgu vreme koje mu je potrebno da primi i očita signale. Što bolje ovo razumete, lakše ćete se uskladiti sa svojim telom i naučiti da ga bolje slušate.

Pročitajte i ovo: Kako da prestanete da jedete iz dosade

Lakše održavanje linije

Pošto vam svesna ishrana omogućava da se prilagodite svojoj gladi i sitosti, lakše vam je da izgubite suvišnu težinu i da održavate liniju, jer možete u potpunosti da izbegnete prejedanje. Umesto toga, jedete samo onoliko koliko vam je potrebno.

Svesna ishrana poboljšava varenje

Varenje počinje sa žvakanjem, ako gutate nedovoljno sažvakane zalogaje, progutaćete i mnogo vazduha i izazvati probavne smetnje. Pljuvačka sadrži enzime koji započinju proces varenja i samo treba osigurati da hrana dovoljno dugo ostane u ustima da ovaj proces započne.

Veće uživanje u hrani i zdraviji izbori

Svesna ishrana vam omogućava da više uživate u ukusu, da izbegnete prejedanje i da se motivišete da pravite zdravije izbore – one od kojih se osećate dobro za vreme, kao i posle jela.

Kako da praktikujete majndfulnes u jelu

Napravite spisak za kupovinu – planirajte svoje obroke unapred. Uverite se da jedete samo kada ste gladni i nemojte gladovati. Dok ne naučite da prepoznajte signal sitosti, ograničite porcije. Sipajte manje od onoga što vaše „gladne oči“ žele da vide na tanjiru i jedite bez ometanja. Fokusirajte se samo na hranu i – žvaćite.

Koristite svoja čula – osetite miris hrane, primetite boju i teksturu dok pripremate hranu, a zatim je servirajte tako da lepo izgleda. Jedite polako i obraćajte pažnju na signal sitosti. Usporite. Slobodno ostavite nekoliko zalogaja na tanjiru – ne morate sve pojesti. Ostatak pridružite sledećem obroku, koji ćete pojesti sa istom pažnjom i uživanjem.

Počnite već sa sledećim obrokom i posmatrajte prednosti koje vam donosi svesna ishrana!

Pročitajte i ovo: Dosadile su vam dijete? Intuitivna ishrana je prava stvar za vas

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments