Čak i ako ste prilično opušteni sami sa sobom po pitanju pronalaženja bračnog partnera, osećate određeni pritisak. Možda izbegavate porodična okupljanja na kojima se tetke i bake ne ustručavaju da vas pitaju šta čekate i kada ćete već jednom da se skrasite, a možda ste već ozbiljno zabrinuti i pitate se da li uopšte postoji prava osoba za vas.

Jer, izgleda da to nije vaša srodna duša i vaša najveća ljubav (to ste već iskusili i ti odnosi nisu opstali) i počinjete da mislite da je prava osoba neki sasvim drugačiji koncept, koji ne razumete u potpunosti. Znajte da ste sa tim osećajem na pravom putu – nije sigurno da postoji onaj pravi, koga samo treba da sretnete, ali je sigurno da neko može vremenom postati prava osoba na mnogo suptilnih načina, koje možda i ne primećujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @authenticlovemagazine


Osoba sa kojom možete provesti život ne dolazi na belom konju, praćena fanfarama i ne obara vas s nogu na prvi pogled. Ali, ona je možda već pored vas i mada ne ispunjava vaša romantična očekivanja, zasnovana na bajkama i filmovima, sa njom delite nešto vredno i osećate se dobro zbog sebe. Odbacite romantične predrasude i razmotrite realne znake da je vaš partner verovatno prava osoba za vas.

Znaci da je vaš partner prava osoba za vas

Razgovor o budućnosti ne stvara tenziju

Znate onaj osećaj kada ste sa nekim tek kratko vreme, a za mesec dana praznici, ili godišnji odmor, ili neko veliko porodično okupljanje? Pitate se da li se upuštate u pravljenje planova, usklađivanje odmora, razgovore o porodičnim tradicijama i tome kako ćete provesti praznike. Možda je rano da planirate bilo šta, jer realno, možda za par meseci više nećete biti zajedno… I kad to pomislite, to je izdajnički znak da trenutni partner nije prava osoba za vas. Sa nekim ko jeste, u ovakvoj situaciji uopšte ne oklevate. Zajedno ste i normalno je da imate zajedničke planove, to vas ne plaši nego vam je prijatno. I oboje se tako osećate.

Prava osoba ima iste vrednosti i ciljeve kao vi

Razlike među partnerima su važne, jer one doprinose razvoju – treba vam neko ko će vas izazivati, naučiti novim stvarima, gurnuti vas izvan vaše zone komfora. Ali, istovremeno, želite nekog ko deli vaše vrednosti i životne ciljeve. Kada imate zajedničku viziju života koji želite da izgradite, stvari se odvijaju sa manje trvenja i sukoba i zajednički život je mnogo lakši i prijatniji.

Pročitajte i ovo: Kako da znaš da on definitivno nije onaj pravi?

Prava osoba vas ne osuđuje

Kada se osećate slobodno da se poverite partneru, da razgovarate sa njim o osetljivim pitanjima bez straha da će vas zbog nečega osuđivati, promeniti mišljenje o vama, ostaviti vas – on je verovatno prava osoba za vas. Isti osećaj bi trebalo da bude prisutan i kod njega. Kada oboje stvarate jedno za drugo siguran prostor da podelite sve, da budete brutalno iskreni i ne plašite se zameranja i kritike, imate ono najvrednije čime se stabilna veza odlikuje.

Vi ste partneri i prijatelji

Vaš partner treba da bude vaš najbolji prijatelj, jer to znači da vam se on sviđa, da ga cenite i volite zbog onog što jeste – i to može potrajati celog života. Trebalo bi da volite da provodite vreme sa svojim partnerom, zato što volite njegovo društvo, da se smejete i zadirkujete jedno drugo – jedan od najboljih znakova da je vaš partner prava osoba za vas jeste kada zaista uživate u njegovom društvu, bilo da delite romatnične trenutke, ili se samo družite.

Pošteno se raspravljate

Najviši domet komunikacije je umeće raspravljanja – kada debatujete, slušajući i poštujući jedno drugo, nastojeći da shvatite međusobne perspektive, to znači da ste u stanju da rastete zajedno, da se menjate i unapređujete svoj odnos. Zdravo raspravljanje je najjača strana odnosa, jer vas suprotstavljanje mišljenja osnažuje i unapređuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @authenticlovemagazine

Uklapate se u porodice

Upoznavanje porodice može biti zastrašujuće, jer svi imamo specifičnu dinamiku sa svojim porodicama, načine na koje se slažemo i slabosti koje nas nerviraju. Uvođenje partnera u tu dinamiku može biti teško i nezgodno. A svako bi hteo da njegova porodica prihvati njegovog partnera i da jedni na druge ostave dobar utisak. Naravno, možete imati dobar odnos i sa partnerom koji se ne uklapa u vašu porodicu, ili vi u njegovu, naročito kada su primarni porodično odnosi zategnuti i problematični. Ali kada vaša porodica prihvata vašeg partnera kao svog rođenog – to je siguran znak da je on prava osoba za vas.

Prava osoba uliva poverenje

Nije vam teško da mu verujete, jer on to poverenje zaslužuje i uvek ga opravdava. Čak i kad ste kratko sa nekim, osećaj vam govori da možete da se opustite i da mu verujete i da vas on neće povrediti i izneveriti. Verujte tom osećaju, jer vas je i ranije služio – sigurno ste o nekom prethodnom partneru znali da će vas povrediti i izneveriti samo na osnovu intuicije.

Jedno drugom pružate podršku

Kada možete da se oslonite na partnera u kriznim trenucima, kada se on aktivno uključuje i spreman je da vam pomogne na način koji vam je potreban – slušanjem, tešenjem, savetom ili akcijom, on je prava osoba za vas. Ako mu pružate podršku na isti način – i vi ste prava osoba za njega.

Pročitajte i ovo: Stvari koje će za vas činiti samo onaj pravi

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemagazine

Brankica Milošević

Comments