Većina nas želi pravu, istinsku, dugotrajnu ljubav i potraga za njom nas može dovesti u situaciju da ulažemo u vezu, zaokupljeni potencijalom, dok smo, zapravo, nezadovoljni. Ulaganje se pretvara u gubljenje vremena sa pogrešnom osobom, ali nikako ne možete da odlučite da dignete ruke – možda mu možete pomoći da preboli bivšu koja mu je slomila srce, možda da mu date još malo vremena i on će postati ono što želite i što vam se čini da može da bude.

Gubljenje vremena u vezi je zamka u koju smo svi upali (više puta) – i nikada se nije završilo onako kako smo hteli, ali se uvek završilo.

Morate li da čekate još malo? I koliko je to – još nekoliko meseci, godina, dve? A šta ako za to vreme možete da ulažete u sebe i povećate šanse da sretnete pravu osobu?

Ne dozvolite da vas potencijal koji primetite opet namami u zamku – pogledajte stvari kakve jesu, u sadašnjosti. Izgubljeno vreme ne možete nadoknaditi i reciklirati, a postoje sigurni znaci da vam se on nikada neće posvetiti na pravi način.

Kako da prepoznate gubljenje vremena u vezi

Kaže vam da ne želi ozbiljnu vezu

To je mnogo puta napisano i izrečeno – ako vam momak kaže da nije spreman za ozbiljnu vezu ili da ne želi da se vezuje, verujte mu. Nisu bitni njegovi razlozi, ili vera da će ga vaša ljubav promeniti. On tako misli sada, a sadašnjost je sve što imate. Da li će promeniti mišljenje ubuduće? To ne znate, ali koliko vam vremena treba da proverite? Čim počnete da sumnjate da se uzalud trudite, gubljenje vremena je u toku!

Kada muškarac kaže da ne želi ozbiljnu vezu, verovatno je ne želi sa vama. Možda će poželeti da se posveti i obaveže u budućnosti, ali ne sa vama. Moguće je i da prosto nije spreman za ozbiljnu vezu sa bilo kim i da želi da se fokusira na svoju karijeru, možda emocionalno nije spreman da se posveti i želi da sačuva slobodu. To ima težinu i trebalo bi da ga shvatite ozbiljno. Ništa ne garantuje da će, jednog dana (za dve, pet, deset godina), kada bude spreman za ozbiljnu vezu, hteti da ostane sa vama. Imate li toliko vremena za gubljenje?

Pomešani signali i gubljenje vremena

Jednog dana je sav topao, srdačan, velikodušan, a sledećeg hladan i distanciran. Provedete divan vikend i očekujete da će i on jedva čekati da to ponovite, ali njega nema ni da se javi, danima. Niko nije toliko zauzet, da ne može ni da pozove ili pošalje poruku. To su nejasni signali, koji međutim, jasno govore o tome da je on nesiguran i da mu je potrebno da napravi distancu, kad god se intenzitet vašeg odnosa pojača. Ta vožnja može biti uzbudljiva (koliko i razdražujuća) i predstavlja gubljenje vremena u iščekivanju da se on najzad stabilizuje – a sa vaše tačke gledišta to znači da vas postavi među svoje prioritete. U realnosti, to se ne dešava. Ako ne postavite granice i rokove, on vas može tako „voziti“ beskrajno, njemu odgovara. Ima nekog ko je tu za njega kad mu treba društvo, seks, nežnost, bliskost, dok istovremeno ima svoju nezavisnost i slobodu. A šta vi imate od toga?

Aktivan je na dejting sajtovima

Možda vam to nije rekao, ili je slagao da je deaktivirao nalog i vi ste mu verovali, sve dok vam neko od vaših prijatelja nije rekao da je naišao na njegov dejting profil. Kad ga suočite sa tim, može se pravdati time da nalog stoji, ali da ga on ne koristi, ili da ga koristi, jer vaša veza nije zvanična, tako da on ne radi ništa loše. Tako je iz njegove perspektive, ali u realnosti znači da nije u vama pronašao to što je tražio. Vaša veza je za njega privremena pogodnost, a ako za vas nije isto to, onda je gubljenje vremena.

Pročitajte i ovo: Kada je odustajanje od ljubavi najbolje što možete učiniti za sebe

Niste prisutni u njegovim vizijama budućnosti

Možda priča o tome kako planira da proputuje svetom, ili da promeni posao i preseli se u drugi grad ili državu i sav je uzbuđen zbog svojih planova i mogućnosti. Ali, vas nema u toj slici. Ne pita vas šta mislite o tome, niti vam predlaže da mu se pridružite. Njegova budućnost je tamo negde i on je nestrpljiv da joj krene u susret – a vaša realnost sa njim je gubljenje vremena.

Emocionalna distanca

On ne deli sa vama svoja osećanja, strahove, brige – ne pokazuje svoju ranjivost i svoje pravo ja. Kad je muškarac emocionalno angažovan, on dozvoljava ženi da vidi ispod njegove maske i oklopa.

Ipak, nemojte pomešati momka koji pokazuje osećanja i ranjivost sa momkom koji je ozbiljan sa vama – to može biti znak da je u emocionalnom neredu i da vas koristi kao „štaku“ na koju će se oslanjati dok se ne sabere. Ako tražite zrelu ljubav i posvećenu vezu, briga o emocionalnom ranjeniku je gubljenje vremena.

Pogrešno shvaćeno gubljenje vremena

Ako preterano analizirate i samo tražite signale da nešto nije u redu, vaši strahovi mogu prepoznati gubljenje vremena u nečemu što zaista ima potencijal. Nemojte upropastiti dobru vezu, koja može da se razvija i napreduje, tumačeći pogrešno njegovu potrebu za prostorom. Muškarcima češće treba više prostora da ventiliraju stres i emocionalna previranja, a kada se stabilizuju, vraćaju se u vezu sa punim prisustvom.

Takođe, ređe slanje poruka nije znak da on gubi interesovanje, iako ste na početku imali maratonske sesije ćaskanja. To je znak vraćanja u normalan ritam života, u kome ste i dalje prisutni, a ne znak da je veza sa njim gubljenje vremena.

Ako vam kaže da trenutno ne može da se obaveže, ali planira da vam se posveti kad završi sezonu užurbanih poslova, reši pojedine porodične probleme i planove i pritom vam daje konkretan vremenski okvir, to nije izmišljanje razloga i pravdanje. On vas ne ostavlja na nesigurnom terenu, već vam obećava da će se više posvetiti kad završi ono na šta se još ranije obavezao.

Kad utvrdite da je veza gubljenje vremena

Kad uzmete u obzir sve razloge, situacije, ponašanja i svoj osećaj i zaključite da veza stagnira (niti se definiše, niti se razvija) i da je gubljenje vremena nastaviti tako dalje, šta možete da uradite?

Da li da se povučete i pokušate sa taktikom nezainteresovanosti, da ga navedete da on juri za vama? Ako on na vašu poruku ne odgovori u roku od sat vremena, da li da vi na njegovu odgovorite posle tri sata? Možete da pokušate, ali taktike i strategije su takođe gubljenje vremena. Sa nekim kome je stalo i ko hoće da bude sa vama, ne biste to uopšte morali da radite. Ne pokušavajte da dokažete svoju vrednost, nekome ko je ne vidi. Postoji samo jedna stvar, koja prekida gubljenje vremena, a to je prekid veze – i vi to znate.

Pročitajte i ovo: Ostati ili raskinuti – pitanja koja sebi treba da postavite kad niste sigurni

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments