Seks je uzbudljivo, zadovoljavajuće i prijatno iskustvo – uglavnom. Ali, čak i kad je sam doživljaj ispunjavajući, praznina može doći odmah posle. Ako vi ili partner posle seksualnog čina imate neprijatna osećanja, kao što je tuga, melanholija, anksioznost ili razdražljivost, može biti u pitanju postkoitalna disforija, ili „postseksualni bluz“.

Ovo stanje nije tako neuobičajeno i poznato je od davnina, ali se o njemu malo govori. Kad postkoitalna disforija obuzima vašeg partnera ili vas, to može biti veoma zbunjujuće, frustrirajuće i razočaravajuće i može pokvariti inače zdravu i zadovoljavajuću vezu.

Postkoitalna disforija kao atipičan seksualni odgovor

Uobičajeni ciklus seksualnih reakcija obuhvata četiri seksualna odgovora – uzbuđenje, plato, orgazam i razrešenje. Tokom uzbuđenja telesne i psihološke reakcije rastu i dostižu najviši nivo u fazi platoa, zatim sledi orgazam, koji je najkraća faza seksualnog odgovora i u poslednjoj fazi, u razrešenju, telo se vraća na fiziološki nivo na kome je bilo pre uzbuđenja.

Postkoitalna disforija se javlja u poslednjoj fazi, kao atipičan seksualni odgovor – umesto da se vrati na normalu, osoba doživljava neprijatna osećanja. Istraživanja pokazuju da se ovo stanje češće javlja kod žena, nego kod muškaraca i da ga oko 7% žena stalno doživljava. Distanciranje koje muškarci pokazuju odmah posle orgazma, poznato je kao post-nut clarity, a postkoitalna disforija kod muškaraca se uglavnom izražava kroz razdražljivo i agresivno ponašanje.

Simptomi postkoitalne disforije

Glavna karakteristika široke lepeze osećanja koja ljudi doživljavaju u ovom stanju je njihova neprijatnost i što se dešavaju odmah posle seksa, koji je bio sporazumno, zadovoljavajuće i pozitivno seksualno iskustvo.

Simptomi postkoitalne disforije mogu uključivati tugu ili depresivna osećanja (plač), osećaj razdražljivosti, anksioznosti ili panike, uznemirenosti, ljutnje. Zbog pojave neprijatnih i neželjenih osećanja dodatno se može javiti zbunjenost, stid i krivica, a sve to utiče da se osoba oseća iscrpljeno i emocionalno potrošeno.

Pročitajte i ovo: Razlozi zbog kojih žene (ponekad) plaču tokom seksa

Kako da se nosite sa postkoitalnom disforijom

Seks može biti okidač za mnoga osećanja – okidač koji otvara branu emocija koje ste potiskivali iz raznih razloga, možda zbog traumatičnih iskustava, istorije fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja ili potisnutog nezadovoljstva u vezi. Verovatnije je da će postkoitalnu disforiju doživljavati neko ko je pretrpeo seksualnu traumu, ima nesiguran stil vezanosti, ili poremećaj ličnosti.

Ako patite od ovog stanja, niste sami u tome i možete pomoći sebi da smanjite njegovu učestalost i intenzitet.

Prihvatite i istražite svoja osećanja, umesto da zbog njihove neadekvatnosti osećate krivicu. Emocije su privremene, bez obzira koliko bolne i neprijatne bile, zato vežbajte da ih prigrlite bez osuđivanja i otpora. Važno je razumeti i proceniti zašto se to dešava, a pojedina pitanja mogu biti od pomoći:

Da li se postkoitalna disforija dešava u nekim određenim situcijama?

Da li se dešava sa određenom vrstom partnera?

Da li ste osećali bilo kakvu ambivalentnost u vezi sa seksualnim odnosom pre nego što se dogdio?

Koliko dugo nakon seksa se pojavila disforija?

Da biste pratili svoja iskustva, možete zapisati pitanja i voditi dnevnik, kako biste uočili obrasce. Možete, na primer, zapaziti da je postkoitalna disforija češća nakon sukoba, tokom određenih dana menstrualnog ciklusa, ili kada ste pod velikim stresom. Sve što zapazite, može vam pomoći da bolje shvatite ono što doživljavate.

Praktikujte svesnost i meditaciju, kako biste obradili svoja osećanja – zapažanje koje emocije osećate i gde u telu detektujete senzacije, može pomoći da osvestite i kanališete osećanja i smanjite intenzitet potisnutih emocija.

Možete smisliti neke načine da brinete o sebi nakon seksa i uključiti partnera u to, kako biste oboje prošli kroz ovaj osetljiv trenutak – to može biti topla kupka, čvrsto umotavanje u ćebe, slušanje muzike, masaža eteričnim uljima…

Svako može doživeti postkoitalnu disforiju s vremena na vreme i mngi su je iskusili barem jednom u životu. Ali ako je često doživljavate, možda je najkonstruktivnije da potražite pomoć terapeuta, koji vam može pomoći da poboljšate ukupan kvalitet svog života.

Pročitajte i ovo: Zašto je vreme posle seksa važno koliko i predigra

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments