Možda već mislite da među vršnjacima nećete pronaći partnera, ili da su svi kvalitetni već odavno zauzeti. A kada vam se dejting scena suzi, ona se istovremeno i proširi i počne da obuhvata i mlađe i starije i razvedene i udovce. Možda razmišljate o tome šta da radite ako sretnete nekog ko je samohrani roditelj, ili razmišljate šta da radite, jer ste ga već sreli.

Pod različitim okolnostima može se desiti da je neko ko vam se veoma sviđa samohrani roditelj i da ga zbog toga možda još više cenite – ali, da li možete da se uklopite u to? Jer, vi ste osoba koja mora da se uklapa. Samohrani roditelj ima obaveze prema detetu, koje su na prvom mestu i to će vrlo, vrlo dugo biti tako.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Mnogim parovima samohrano roditeljstvo ne predstavlja prepreku. Muškarci prihvataju decu svojih partnerki, žene postaju maćehe pre nego što postanu majke i to funkcioniše. Ali, da li funkcioniše za vas? I kako to da otkrijete – osim na teži način?

Planirate dragoceno vreme u kome ćete se posvetiti jedno drugom, otići na izlet, ili na vikend, na premijeru filma ili koncert, sve ste isplanirali, a vaš partner, samohrani roditelj, potrudio se i izveo potrebne manevre da oslobodi to vreme. (To je nešto što samohrani roditelji mnogo i stalno rade – izvode komplikovane manevre, sinhronizuju i organizju.) I taman kad ste dočekali taj trenutak – pojave se male boginje. Temperatura. Vaške (da, mala deca često imaju vaške). Ili se razboli drugi roditelj, koji je trebalo da preuzme dete za to vreme, ili mu iskrsnu određeni problemi. Kompleksna organizacija se ruši, jer su potrebe deteta na prvom mestu i vaša radosna očekivanja padaju u vodu.

Ok, razumete, naravno, niste razmaženi, sebični, neempatični. Ali, da li ćete svaki put razumeti? Da li ćete moći to razumevanje da gajite i kultivišete i u potpunosti prihvatite da je vaš partner pre svega samohrani roditelj i da pripada svom detetu na način na koji ne može pripadati vama? Da li bi se i kako to promenilo ako mu vi rodite dete? Polako. Vaša mašta može da smisli sve do kraja života, ali najpre proverite svoju realnost, sada i ovde.

Pročitajte i ovo: Pitanja koja sebi treba da postavite pre nego što rešite da se udate i rađate decu

Znaci da samohrani roditelj nije pravi partner za vas

Ljubomorni ste na decu

Možda generalno niste ljubomorna osoba i većim delom vremena imate razumevanja za partnerove prioritete. Možda volite njegovo dete, ali ipak osećate žaoku ljubomore kad osetite da niste prvi u njegovom srcu. Možda nikada niste ni bili ljubomorni dok se niste našli u vezi sa samohranim roditeljem, a možda niste verovali da možete biti ljubomorni na decu. Ljubomora se može pojaviti i začuditi vas, ali morate je priznati i računati sa njom.

Ako se nađete u situaciji da se nadmećete za ljubav i pažnju partnera sa njegovom decom, to je pozicija u kojoj sigurno gubite i možda samohrani roditelj nije pravi partner za vas.

Tražite spontanost, a samohrani roditelj nema prostora za to

Ako ranije niste izlazili sa nekim ko ima obaveze prema deci, verovatno ste uspevali da negujete spontanost i da joj se prepustite u vezi. Spontanost je dragocena i daje osećaj slobode i avanture – možete jednostavno sesti u auto i otići nekud (u drugi grad), jer ste upravo saznali da se tamo održava neki festival ili dešavanje koje vas zanima. Možete voditi ljubav u bilo koje vreme, u bilo kom prostoru, možete provesti noć razgovarajući ili igrajući karte, jer ste tako raspoloženi. Ali, samohrani roditelj nema tu slobodu. On mora – setite se – da obavlja složene manevre, da bi se uopšte viđao sa vama, a i kada sve isplanira, struktura se može srušiti iz mnogo razloga.

Možda možete prihvatiti to i prilagoditi se, ali ako je spontanost bitan način na koji istražujete sebe, svet i odnose, može vam biti teško, ili dosadno, ili možete postavljati zahteve i standarde kojima samohrani roditelj ne može da parira. Ne zato što ne može, ne voli, ne ume, nego zato što nije u mogućnosti, a to je vrlo frustrirajuće i za njega i za vas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Imate primedbe na vaspitni stil koji samohrani roditelj primenjuje

Ako je vaš partner samohrani roditelj, njegov odnos sa detetom ili decom je njegova stvar i vi tu nemate pravo glasa. Često ćete morati da se ugrizete za jezik i prećutite svoje primedbe, koje su možda na mestu, ali koje on nije spreman i ne treba da čuje od vas. Postoji nepisano pravilo, koje se u praksi milion puta pokazalo kao tačno i istinito – onaj ko nema decu, nema prava da daje savete i primedbe roditeljima. Morate biti roditelj, da biste razumeli šta sve znači biti roditelj. I mnogi roditelji uviđaju slabosti i mane svojih vaspitnih metoda i ponašanja i trude se najbolje što mogu, ali ne mogu uvek da budu dosledni, niti su uvek u stanju da reaguju razumno i staloženo. A to ne možete zaista razumeti, dok ne osetite u odnosu sa sopstvenom decom.

Ako ne možete da se povučete i ne javljate po tom pitanju ukoliko niste direktno pozvani i upitani za mišljenje, to nije situacija u kojoj možete funkcionisati na zdrav način. Samohranom roditelju ne treba (još jedan) kritičar, a treba mu sva pomoć i svo razumevanje koje može dobiti. Ukoliko ne možete to da pružite, udaljite se, jer to je najbolje za sve.

Ne volite (njegovu) decu

Ako ne volite decu, bilo bi pametnije da uopšte i ne započinjete vezu sa samohranim roditeljem. A ukoliko otkrijete da vam dete vašeg partnera uopšte nije simpatično, razmislite ozbiljno o tome. Mnogi ljudi misle da će se to vremenom promeniti, da bi se vremenom uverili da su imali pogrešno uverenje.

Takođe se možete naći u situaciji da pomažete u odgajanju tuđeg deteta, a da uopšte ne volite i shvatate da to nikada niste ni želeli. Ili ste u poziciji da vaš partner samohrani roditelj ne želi više dece (već ih ima), što vam uskraćuje mogućnost da (sa njim) imate sopstvenu decu.

Vi imate prava na život kakav želite, uključujući i iskustvo roditeljstva, kada za to budete spremni. A u vezi sa samohranim roditeljem možete otkriti da još niste spremni, ili da ne možete prihvatiti ograničenja koja vam ta veza postavlja.

Pročitajte i ovo: Kako da se ponašate prema prijateljima koji su dobili decu, onda kada vi još uvek niste

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments