Nema ničeg što već nije rečeno, iskonstruisano i pretpostavljeno o životu i smrti legendarne plavuše, koja nas i dalje intrigira i inspiriše, a u generacijama koje su otkrivale i slavile njen lik i delo, došla je na red generacija Z, čiji influenseri popularizuju efekat Merilin Monro, na Instagramu i TikToku oživljavajući njen stil – mešavinu samopouzdanja, senzualnosti i lepote.

Generacija koja ceni samoizražavanje i autentičnost, prihvataja njenu oblu (za manekenske standarde punačku) figuru kao simbol prirodne lepote i pozitivne slike o telu. Kroz modu, umetnost i promovisanje samoprihvatanja, gen-Z uvodi efekat Merilin Monro na velika vrata digitalnog doba.

Efekat Merilin Monro je kao izraz nastao krajem dvadesetog veka, kada je njen uticaj na popularnu kulturu i individualno samoizražavanje već bio legendaran. Bio je to pokušaj da se kategoriše njena privlačnost i harizma, koji osnažuju žene da bez stida prihvate svoju seksualnost, ženstvenost i ranjivost i da ih samouvereno slede.

Kako možete kanalisati efekat Merilin Monro

Pronalaženje i kanalisanje svoje unutrašnje Merilin Monro, ispoljava se usvajanjem glamuroznog stila koji podseća na pedesete (crvene usne, olovku za oči, lepršave haljine koje naglašavaju obline), praktikovanjem samouverenog ponašanja na ivici drskosti (naglašavanje svoje vrednosti samouverenim držanjem), senzualnošću i ženstvenošću.

Efekat Merilin Monro spaja ranjivost i samouverenost, senzualnost i autentičnu ženstvenost bez kompromisa. Iskrenost sa svojim emocijama i nesavršenostima je ključan element stava i ponašanja.

Način razmišljanja fake it ’til you make it

Metode popularne psihologije 20. veka su često preporučivale ovaj majndset usvajanja ponašanja i kretanja od spolja ka unutra. Glumite, dok to ne postane istina. Danas se razvojne metode oslanjaju na samospoznaju i pronalaženje autentičnosti, ali istraživanja sugerišu da ovakav način razmišljanja može biti efikasan. Samopouzdanje može da promeni način na koji vas drugi doživljavaju, što zauzvrat menja način na koji doživljavate sami sebe i kada usvojite ponašanje koje signalizira samouverenost, možete se saživeti sa njim i doći do toga da ga zaista osećate, iako ste u početku bili nesigurni. Ako naučite da upravljate svojim govorom tela, izgradite graciozno držanje, praktikujete osmehivanje i održavanje kontakta očima i ljubazno se obraćete drugima – oni će vas videti kao samouverenu osobu. Ova povratna informacija se može internalizovati, dovodeći do toga da i sami sve više verujete u sliku koju stvarate o sebi. Međutim, od suštinskog je značaja da zadržite autentičnost i ne dozvolite da se ta slika pretvori u masku, koja krije vaše pravo ja.

Lažiranje samopouzdanja, dok ga ne usvojite i podesite se iznutra na njegovu frekvenciju, može biti korisno uz druge alate rada na sebi i samospoznaje, uključujući rad sa terapeutom, obrađivanje trauma i prevazilaženje sputavajućih obrazaca, zaključuju psiholozi.

Dakle, ako osećate da možete primeniti efekat Merilin Monro, da biste probudili i pokazali najbolje u sebi, samo napred – ali nemojte toliko glumiti Merilinku da izgubite kontakt sa svojim bićem i ličnošću.

pexels lance reis 15776253 3 Šta je „efekat Merilin Monro“ i kako vam može podići samopouzdanje

Pročitajte i ovo: Lekcije kojima nas je naučila Marilyn Monroe

Zamke u koje možete upasti praktikujući efekat Merilin Monro

Često se ponavlja priča o tome da je Merilin Monro bila druga ličnost, ili alterego Norme Džin i da je ona prelazila iz jedne uloge u drugu, kada je htela. Norma je mogla da uključi i iznese svoju unutrašnju Merilin, na gotovo magičan način, svedoče oni koji su je poznavali. Psihološka analiza njene podvojene ličnosti, uz činjenicu da je glumica imala problema sa alkoholom, barbituratima, muškarcima i depresivnim epizodama, mogla bi da plasira izraz „dijagnoza Merilin Monro“. Možda njena ranjivost i senzualnost dolaze iz njene senke i možda je njena čudesna harizma, kao i tragična sudbina ukorenjena u njenoj mračnoj strani.

Koristeći efekat Merilin Monro za sopstveno osnaživanje, morate imati u vidu i njene slabe strane – ne dozvolite da mit ovlada vama i da vas proguta. Imajte u vidu da je imidž legendarne glumice velikim delom proizvod vremena i holivudskog glamura i nemojte postavljati sebi nerealne standarde lepote i ponašanja. Težnja ka nedostižnom idealu može dovesti do anksioznosti, depresije i niskog samopoštovanja – a možda je i sama Merilin imala svoj ideal koji nije uspevala da dostigne.

Kako da poboljšate svoje samopouzdanje na autentičan način

U realnom životu, suočavaćete se sa situacijama kada ćete morati da budete u centru pažnje, hteli to ili ne. Efekat Merilin Monro vam može pomoći da pripremite sebe psihički za takve situacije – možete se družiti sa svojom unutrašnjom holivudskom legendom i zamišljati kako su svi oduševljeni, obožavaju vas i odobravaju vam, da se osnažite pred „nastup“. Međutim, ako idete na razgovor za posao, ili držite predavanje, ili neku drugu vrstu javnog izlaganja i prezentacije, ne možete se osloniti samo na svoju unutrašnju divu – morate se pripremiti tehnički i konkretno. Napravite istraživanje kompanije i zahteva posla koji želite da radite, prođite kroz uobičajena pitanja za intervju, spremite neke domišljate ili duhovite odgovore na pitanja koja vas mogu iznenaditi. Obucite se prikladno, uredno i udobno, kako biste delovali trezveno i profesionalno (bez lepršavih haljina i skerletnih usana i zavodničkog pogleda, osim ako se prijavljujete agenciji za modele).

Pre nego što uđete u prostoriju (u kojoj vas čeka neko nepoznat, ili koja je puna ljudi) udahnite duboko, da biste regulisali telo, setite se da tu dolazite sa punim pravom, ispravite se i proverite svoje držanje. Jednostavno fizičko prilagođavanje može vam u velikoj meri povećati samopouzdanje.

Ako treba da govorite u javnosti, upoznajte svoj materijal i vežbajte obraćanje grupi ljudi (pred ukućanima, prijateljima, pred ogledalom), ali nemojte govoriti napamet. Dovoljno je da budete sigurni da ste na svom terenu i da vladate materijalom. Dok govorite, prelazite pogledom sa lica na lice, uspostavljajući kontakt očima, fokusirajte se na poruku koju delite, a ne na sebe.

Da biste autentično poboljšali svoje samopouzdanje, usredsredite se na svoje snage i dostignuća – možete da rastete u oblastima svojih najvećih prednosti, a ne samo da osnažujete svoje slabosti. Zato priznajte svoje mane, bez zadržavanja na njima, postavite realne ciljeve, proslavite svoje uspehe i okružite se ljudima koji veruju u vas.

I budite verni sebi – prilagodite efekat Merilin Monro svojim kvalitetima i autentičnosti. Uzmite inspiraciju i budite kreativni, kako biste pronašli svoj put do većeg samopouzdanja da budete i izrazite ono što jeste.

Pročitajte i ovo: Merilin Monro – devojka koja je bila srećna čak i kad je tužna

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments