Kada ste nesrećni u vezi, to može da traje i traje i podriva vaše mentalno i fizičko zdravlje, a vi izdržavate, jer ste zaglavljeni u odlukama koje ste doneli u prošlosti, jer verujete da ne možete jednostavno da odbacite sve što ste zajedno proživeli, jer vas vezuje istorija, navika, osećanja.

Srećna veza se oseća kao mesto bezbednosti, utočište, dom kome pripdate i gde se osećate slobodno da budete ono što jeste, da izrazite svoje mišljenje i svoja osećanja, da budete ranjivi. Mesto na kome dobijate utehu, podršku i razumevanje. Kada ste nesrećni u vezi, odnos je turobno mesto, na kome uzdišete, osećate teskobu, koje izbegavate i nerado mu se vraćate. Ako se tako osećate, prestanite to da ignorišete.

Sigurni znaci da ste nesrećni u vezi

Uživate u druženju ali se plašite povratka voljenoj osobi

Kada se osećate raspoloženije i opuštenije sa svojim prijateljima, kolegama – ili bukvalno sa bilo kim osim sa partnerom, to je siguran znak da ste nesrećni u vezi. Ne bi treblo da strepite od vremena koje ćete provesti sa partnerom i nastojati da smislite što više društvenih i poslovnih obaveza, da biste to izbegli. Ne bi trebalo da mislite „uh, dobro sam prošla“ kad vreme koje provodite zajedno protekne bez „incidenata“ (ljubomore, svađe, pasivne agresije). Tenzija koju osećate nagriza vas iznutra, jer iako je danas bilo dobro (možda čak sjajno), ne možete da se opustite i da očekujete da će tako biti i sutra – previše puta ste iskusili taj preokret. Ako se bolje osećate kada ste daleko od partnera, onda tamo i treba da budete – daleko.

Kada ste nesrećni u vezi izbegavate da pričate o partneru

Ne želite ni da razmišljate o njemu kad nije sa vama i potrebno vam je da skrenete misli – željni ste razmene i dobrog raspoloženja i zato u društvu izbegavate da pričate o partneru. Ako vas nešto pitaju, služite se nekim frazama, ili prosto lažete kako je sve super. Možda vaši prijatelji sumnjaju u to, ali vas ostavljaju na miru, jer vide da izbegavate temu. Možda je njima sasvim jasno da ste nesrećni u vezi i nikoga ne zavaravate svojim ponašanjem – osim sebe. A ako to činite, vreme je da tu vezu prekinete.

Pročitajte i ovo: Nezdrava ponašanja u vezi koja vas ne čine dobrom partnerkom – iako verujete u to

Emocionalno ste bliskiji sa drugima nego sa partnerom

Trebalo bi da se osećate komotno da razgovarate sa svojim partnerom o bilo čemu i trebalo bi da osećate da je i on otvoren sa vama. Ali ako stalno pazite šta govorite i trudite se da ga ne trigerujete, ne možete razviti emocionalnu bliskost. Pošto vam je ta bliskost potrebna, stvarate je sa drugima – lakše vam je da otvoreno razgovarate i sa nekim koga ne poznajete dobro, nego sa vašim partnerom. Ponekad se zaista osećate usamljeno pored njega – jer ste nesrećni u vezi.

Kad ste nesrećni u vezi izbegavate partnera

Manevrom izbegavanja štitite sebe kada ste nesrećni u vezi, ali time se nesreća samo produbljuje i potvrđuje. Vaš partner bi trebalo da bude vaš najbolji prijatelj, najvatreniji navijač i najrealniji kritičar, sa kim ćete prvo podeliti dobre i loše vesti. Neko koga ćete spontano zagrliti i poljubiti, jer osećate da mu pripadate. Kada izbegavate da razgovarate o bilo čemu važnom i nemate fizičku bliskost i spontanost, pitanje da li to nešto što imate sa njima vredi svega ostalog što nemate?

Želite da se promeni

Naravno da želite da se partner koriguje i poboljša u nekim segmentima, jer to spada u rast i razvoj. Hteli biste da malo otvorenije i češće deli svoja osećanja, ili da malo više vodi računa o svom izgledu, ali ako ste nezadovoljni onim što on jeste i želite da se promeni i postane neko drugi, to ne može biti osnova za zdravu i srećnu vezu. On možda uopšte nije toksična i loša osoba, ali vama se jednostavno ne sviđa ono što on jeste i zbog toga ste nesrećni u vezi. Trebalo bi da oslobodite i sebe i njega te muke.

Ne vidite budućnost sa njim

Imate svoje planove i ciljeve u koje se on ne uklapa ili prosto ne vidite mesto na kome biste bili zajedno za deset godina. Ono što ne možete da zamislite, ne možete ni ostvariti, tako da on verovatno nije taj i oboje zaslužujete više i bolje.

Pročitajte i ovo: Vrste toksičnih veza koje treba da prevaziđete u 2024. godini

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments