Emocije mogu biti veoma intenzivne i možete se osećati maksimalno angažovano, ali daleko od toga da se osećate kao da ste na sedmom nebu – nedostaje osećaj lakoće. Svaki put kad malo uzletite, uvuče vas zbunjujući emocionalni vrtlog u kome se ne osećate dobro i uprkos svojim osećanjima, morate da se zapitate šta se događa i da posumnjate da to uopšte nije ljubav, čak ni u najsirovijem stanju zaljubljenosti. Partner je taj vrtlog koji vas usisava i smeta vam da uživate u svojim lepršavim osećanjima – sam osećaj zarobljenosti može biti znak da on igra sa vama uvrnute mentalne igre, a ako niste sigurni, vidite da li prepoznajete sledeća ponašanja i stanja koja izazivaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Znaci da on manipuliše i igra mentalne igre

Daje vam tretman toplo – hladno

Nešto vas je kod njega snažno privuklo i poverovali ste da ste upoznali svoju srodnu dušu, a sada se osećate prevareno. Veza sa srodnom dušom ne bi treblo da bude tako teška, haotična i naporna. I stalno se vraćate na početak – videli ste u njemu sve ono sjajno i plemenito što i sami nosite, osetili ste da vas je sudbina spojila i da ste stvoreni jedno za drugo. A onda je partner postao nepredvidljiv u svom ponašanju, a sila njegovog povlačenja i obrušavanja na vas, postala je razorna. Kada usmeri svoju pažnju na vas, osećate se najposebnije na svetu, zahvalni ste i učinili biste sve da tu pažnju zadržite. Ali on vas nahrani doziranom naklonošću i onda se distancira i nemožete da doprete do njega ni fizički, ni mentalno, ni emocionalno. Počinjete da se ponašate kao narkoman koji žudi za svojom dozom i to je upravo cilj njegove mentalne igre – da osigura vašu potrebu za njim.

Neprekidno ste frustrirani i razvili ste (dopaminsku) zavisnost – i zato je tako teško prekinuti toksičnu vezu. Stalno tražite ono što znate da partner ume da vam pruži i nadate se da će nastaviti sa tim, ako se malo više potrudite, malo više budete ovo ili ono, što mislite da on želi da vi budete. Ali on ima ono što želi – sluđenu, nesigurnu i zavisnu osobu, koja pada na njegove mentalne igre i manipulaciju.

Pročitajte i ovo: Šta je “bombardovanje ljubavlju” i zašto ono nije dobar temelj romantičnih odnosa

Uživa u vašoj ljubomori

Da li vam se desilo da nekog u startu odbacite, jer je već od prvog sastanka pričao o bivšoj, ili se hvalio kako ga žene proganjaju i koliko ih je zaljubljeno u njega? Ako jeste, prozreli ste njihove mentalne igre izazivanja ljubomore, da bi sebi povećali vrednost u vašim očima i naveli vas da se takmičite sa imaginarnom konkurencijom. Međutim, ova vrsta manipulacije može biti mnogo podmuklija i možete se naći u vezi sa partnerom koji uživa da vas muči ljubomorom, jer je to oblik moći i kontrole koju ima nad vama.

To je ono kada on ima najbolju prijateljicu sa kojom je sumnjivo prisan, ili koleginicu bez koje ne zna kako bi preživeo na poslu – on hvali te osobe i priča o njima, uveravajući ih da tu nema ničeg i da su to platonski odnosi, ali time vrlo podmuklo formira ljubavni trougao u kome ste nemoćni. Ako tražite da prekine takav odnos, vi ćete ispasti loši, primitivni i nesigurni i zato pokušavate da se borite (sa vetrenjačama) za njegovu pažnju i za to da budete na prvom mestu.

Mentalne igre spuštajućih komplimenata

U zdravim odnosima se osećate sigurno, prihvaćeno i voljeno takvi kakvi ste, ali sa toksičnom osobom koja igra mentalne igre, stalno ste nesigurni i na ivici. Možda ste iskusili komplimenta od kojih se ne osećate dobro i koji vas ne osnažuju već vas spuštaju. Reći će vam da ste se super doterali i da je baš hrabro što ste izabrali tu haljinu (što implicira da vam ne stoji baš dobro), ili da biste bili lepši sa manje šminke, ili drugačijom frizurom. Možda ste već išli dotle da ste prestali da se šminkate, ošišali se i ofarbali u plavo, jer on voli plavuše, a opet niste dobili ni jedan kompliment koji bi vam potvrdio da ste najzad „ona prava“. Manipulatori se obično tako ponašaju prema devojkama koje su u svemu iznad njih (viša liga), nastojeći da ih učine zavisnim od odobravanja i validacije koju im (ne) pružaju.

Umanjivanjem vrednosti druge osobe, oni se osećaju superiorno na način na koji se inače nikada ne bi osećali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Stalno ste oprezni i „hodate kao po jajima“

Ne možete da se opustite, jer ne znate na šta će partner da reaguje i čime ćete izazvati njegovo neprijatno ponašanje. Ali koliko god vi bili oprezni, ne možete predvideti i sprečiti njegove mentalne igre i manipulaciju. Ne znate kada ćete ga iznervirati ili kada će se udaljiti i postati hladan i nedostupan – jer on želi da imas svu kontrolu i sve pogodnosti veze, a da ga to ništa ne košta, čak ni najobičnije pristojnosti. Koristiće vašu nesigurnost i zavisnost i to bezobrazno i imaće posebnu dobit od toga što ostajete posvećeni i verni, dok on radi šta mu padne na pamet i osećate se slobodno i nezavisno.

Kada ga pozovete na odgovornost mentalne igre postaju okrutne

Kada pokušate da vodite otvoren razgovor, da iznesete svoje potrebe i postavite granice, toksičan partner shvata da vas može izgubiti i da je potrebno da vas još više sludi, da to toga ne bi došlo. Postaje okrutan i mentalne igre prerastaju u emocionalno zlostavljanje. Izvrnuće svaku vašu reč i okriviti vas za sve što ne funkcioniše ili će umanjivati vaše izjave i iznositi izmišljene argumente toliko ubedljivo, da ćete posumnjati u svoj razum. Što se gore osećate, on je sigurniji u svoju moć i nikada neće promeniti svoje ponašanje, koje mu provereno donosi sve prednosti koje želi.

Ovde nema taktike i borbe – samo povlačenje i odustajanje. Vi zaslužujete bolje i potrebno je da odete od toksičnog partnera, da biste mogli da pronađete nekog sa kim ćete se osećati sigurno, voljeno i poštovano.

Pročitajte i ovo: Načini na koje neodgovoran partner manipuliše vama – da ga ne ostavite

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments