Duboka emocionalna bliskost je za mnoge osobe čežnja koju teško uspevaju da ispune u vezi – savremen način života često nas usisava svojom brzinom i ostajemo na površini, osećajući da nam nešto bitno nedostaje, iako, po svemu sudeći, imamo sasvim dobru vezu.

Ako ste svesni svojih emocionalnih potreba i želite da stvorite dublju emocionalnu povezanost i izazovete adekvatan odgovor od partnera, možete inicirati aktivnosti kroz koje ćete se dublje povezati na način koji je prijatan, zabavan i ne stvara pritisak.

Zašto je emocionalna bliskost važna u vezi

Kad osećate duboku emocionalnu povezanost sa drugom osobom, osećate se sigurno – možete partneru da poverite svoje zabrinutosti, šašave pomisli i zbunjujuća osećanja. Znate da će vas partner razumeti i pružiti vam bezuslovnu ljubav i podršku i osećate da ste mu važni. Kada je veza površna, možete imati problema sa poverenjem i možete se osećati usamljeno kad dubine svog bića ne možete da delite i istražujete sa partnerom.

Emocionalna bliskost stvara autentičnu vezu, koja može odoleti iskušenjima i nevoljama i doneti trajnu povezanost.

Kako da stvorite dublju emocionalnu bliskost sa partnerom

Prilagodite se partneru

Emocionalna bliskost zahteva fina podešavanja i prilagođavanje. To ne znači da treba da zanemarite sve ostalo, ali znači da partnera i vezu stavljate na prvo mesto – ne stalno, ali redovno. Kada vas obaveze okupiraju, lako je zanemariti ulaganje u vezu, zato je potrebna potpuna posvećenost kada ste zajedno. Slušajte partnera sa punom pažnjom, budite prisutni i uključeni, vodite računa o onome što mu je potrebno i što želi, povežite se sa njim, čak i ako je loše raspoložen ili zabrinut. Podesite svoju emocionalnu frekvenciju tako da hvata njegove signale, razvijte osetljivost za ono što njemu treba u vezi. Kada tako postupate, vrlo je verovatno da će partner i nesvesno nastojati da čini to isto.

Emocionalna bliskost i aktivno slušanje

Aktivno slušanje je najvažniji deo komunikacije – to znači da stvarno čujete ono što on deli, čak i ako ste to već čuli, ili vam nije baš ugodno da to slušate. Pokažite punu pažnju i interesovanje, gledajte ga u oči i omogućite mu da slobodno deli bez prekidanja – osim da postavite određeno pitanje, kako biste bolje razumeli (i pokazali da slušate). Emocionalna bliskost se produbljuje aktivnim slušanjem i oboje ćete imati koristi od ove prakse.

Pročitajte i ovo: Evo kako ćete pronaći emocionalnu intimnost, ako želite da budete cenjeni i voljeni

Poverite se partneru

Dublja emocionalna bliskost i povezanost znači ranjivost i autentičnost – poverite partneru ono što se dešava u vašoj glavi i srcu, svoje strahove, razočaranja, krivicu, kao i svoje snove i pozitivna osećanja. Budite hrabri i radite to, čak i ako partner ne uzvraća na isti način – dozvolite mu da se poveže sa vama na nivou koji je njemu ugodan. Velike su šanse da će se i on otvoriti, samo mu treba više vremena.

Emocionalna bliskost u pogledu

Mnogi parovi se na početku veze sa oduševljenjem gledaju u oči, čitajući toplinu, divljenje i strast u očima partnera, ali kada se zaljubljenost malo ohladi, prestanu to da rade i gube tu vrstu povezanosti. Nastavite da održavate igru gledanja u oči, naročito u bliskim trenucima tokom vođenja ljubavi – ovo može biti preintenzivno, ali zaista produbljuje emocionalnu bliskost.

Napišite jedno drugom pesmu ili pismo

Ako ste pesnička duša, napišite pesmu, ako vam to ne ide, napišite partneru pismo – starinsko, romantično, rukom pisano pismo. Često je lakše svoja osećanja izraziti pisanim putem, nego direktno, licem u lice. Pesma ili pismo otaviće moćan utisak i biće svojevrsna materijalizacija vaših osećanja – partner će moći da pročita vaše reči ponovo, kad god poželi i da razmisli o njima. Takav dokument ljubavi je nešto posebno, različito od poruka koje jedno drugom šaljete svakodnevno, koliko god one bile slatke i ljubavne.

Idite zajedno na odmor

To je veliki korak za par koji još ne živi zajedno i značajno iskustvo, zato se postarajte da nađete romantično okruženje u kome ćete oboje moći da se opustite. Za početak, to može biti zajednički vikend – da vidite kako ćete funkcionisati, pre nego što odlučite da provedete zajedno desetak dana, neprekidno.

Kada ste zajedno na nekom mestu gde nemate nikakve dnevne obaveze i zahteve koje morate da ispunite, možete potpuno da se posvetite jedno drugom i da se opustite. Sam osećaj da ste van sveta i da ne morate da izlazite iz kreveta ako tako hoćete, vrlo je uzbudljiv i romantičan. Zajednički odmor je prilika da se bolje upoznate (i otkrijete neke međusobne navike i sklonosti, koje inače ne biste) i da se vaša emocionalna bliskost produbi na organski način, prirodno i spontano.

Izrazite svoje želje i potrebe

Ako se osećate nepovezano i potrebna vam je dublja emocionalna bliskost, razgovarajte sa partnerom. Izrazite svoje potrebe i svoja osećanja, jednostavno i iskreno. Ne čekajte da se nakupi nezadovoljstvo i pretvori u ogorčenje i ljutnju na partnera – on možda nema pojma kako se osećate i šta vam treba da bi se osećali bolje. Recite mu to i dajte mu priliku da bude tu za vas i da vam pruži ono što vam treba. Cenite to što on želi da vas usreći i što se trudi, čak i ako nije baš sasvim shvatio šta to tražite od njega (pokušajte da budete konkretni).

Razvijanje emocionalne veze

Emocionalna bliskost je dvosmerna – možete inicirati aktivnosti i ponašanja koja je produbljuju, ali potrebno je da se partner uključi i da shvati zašto je važno da se vremenom sve više povezujete. Ako to ne činite, udaljićete se, što se parovima česta dešava – što su duže zajedno, sve su udaljeniji. Izbegnite taj scenario, tako što ćete se oboje obavezati da negujete i produbljujete svoju vezu na svim nivoima. Emocionalna bliskost je „lepak“ koji će vas držati kroz izazove sa kojima ćete se sretati.

Kada ste spremni da uložite vreme i energiju u razvoj svoje veze, osećate kako ste jači zajedno i kako jedno drugo osnažujete – i tada nema toga što zajedno ne možete da prebrodite.

Pročitajte i ovo: Momenti u vezi koji „ubijaju“ romantiku, ali stvaraju bliskost

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments