U vremenu kad se granice između privatnog i javnog sve više brišu, Andrea Tomašević Kolenda svojim radom stavlja fokus na harmoničan spoj roditeljstva i karijere na društvenim mrežama. Majka dvoje dece, strastvena kreatorka sadržaja i osnivačica marketinške agencije, osvojila je priznanje “Mom Influencer of the Year” na dodeli WDA 2023, potvrdivši svoj uticaj i posvećenost u svetu savremenog roditeljstva. Kroz iskrene odgovore, Andrea nam otkriva kako uspeva da balansira svoje brojne uloge i inspiriše druge roditelje da pronađu svoj put u svetu influensera. 

 WDA 2023 talks: Andrea Tomašević Kolenda
Q

Na koji način balansirate između uloge majke i zahteva koje donosi karijera influenserke?

A

Poput onih na cirkuskom trapezu. Postoje dani kad prevagne uloga majke, pa sve ostalo ostavim po strani, a nekad me obaveze uzmu pod svoje, pa ulogu majke imam samo nekoliko sati pred odlazak na spavanje, iako nastojim da to bude vrlo rijetko. Beskrajno je izazovno i zapravo je najteži zadatak pronaći balans, da niko i ništa ne ispašta.

Q

Kako odlučujete šta je prikladno za deljenje na društvenim mrežama kad je reč o vašoj deci?

A

Izuzetno pomno biram i pravim sadržaj koji objavljujem, a koji podrazumijeva moju djecu. Nastojim da dijelim one stvari koje će biti od koristi s jedne strane, a u isto vrijeme biti zanimljive za one koji nas prate. Ena (9) je sada već dovoljno velika da može sama odlučiti šta će se to naći na maminom profilu, a tiče se nje. Dani (3,5) je na mom profilu povremeno, iako moji pratioci najviše vole sadržaj u kojem je uključen i on. Gledam da kroz njihov odnos prikažem vrijednosti kao što je poštovanje starije sestre ili zaštitnička ljubav prema mlađem bratu.

Q

Da li postoje određene mere predostrožnosti koje preduzimate kako biste zaštitili privatnost i dobrobit svoje dece online?

A

Ne objavljujem djecu u situacijama za koje smatram da bi mogle biti potencijalna opasnost za njih. Međutim, ne živim pod tim teretom straha i ne stavljam djeci stikere na lice jer njihovo online postojanje je neminovno u godinama koje su ispred njih. Mnogo više vremena provodim da ograničim upotrebu korištenja mobitela (ovdje mislim na kćerku Enu koja ove godine puni 10 godina). Svu energiju usmjeravam na to da je naučim opasnostima koje donose društvene mreže, a koje nju kao tinejdžerku čekaju za koju godinu. Trudim se da je korištenje mobitela svedeno na minimum i to je u našem slučaju 40 minuta dnevno, za igrice koje su opet, putem online aplikacija, pod mojom kontrolom.

 WDA 2023 talks: Andrea Tomašević Kolenda
Q

Koji su ključni faktori koji su doprineli vašem uspehu kao "Mom Influencer of the Year" 2023?

A

Smatram da je jedan od najvažnijih faktora povjerenje koje sam godinama gradila između ljudi koji me prate i mene. Na Instagramu sam od 2017. i potpuno sam spontano došla do ovoga čime se bavim danas. Ljudima u BiH sam bila poznatija kao urednica lifestyle magazina, pa tek onda kao mama blogerica, a kasnije mama influencerica. Ostala sam dosljedna svojim principima i vjerujem da je to ono što je presudilo da neko glasa za mene i ovu vrlo bitnu titulu koja nosi mnogo dodatne odgovornosti.

Q

Šta vas motiviše da nastavite sa svojim radom kao influenserka, uprkos svim izazovima koje to sa sobom nosi?

A

Ovo je trenutno jedno od mojih osnovih zanimanja. Naime, samo tri dana pred izbor WANNABE Digital Awards sam odlučila dati otkaz u jednoj od najvećih grupacija u BiH u kojoj sam obnašala funkciju menadžera za odnose sa javnošću. U momentu kada sam osvijestila da me posao kreiranja sadržaja na Instagramu mnogo više ispunjava i čini sretnijom, od kancelarijskog posla od 8 do 17č, odlučila sam se na veliki korak u životu koji se sad pokazao kao najbolja odluka. Osnovala sam marketing agenciju i u potpunosti sam posvećena mojoj divnoj IG zajednici. Njihova podrška mi je, zapravo, najveća motivacija.

Q

Koji savet biste dali drugim roditeljima koji žele da započnu karijeru kao influenseri, posebno onima koji planiraju da uključe decu u svoje aktivnosti?

A

Savjet je da u ovu priču ne treba da ulaze iz čisto finansijskih pobuda jer neće trajati dugo. Savjetujem da se ovo na početku doživljava samo i isključivo kao hobi koji se mora raditi iz čiste ljubavi i koji se s jednakim užitkom treba raditi i nedjeljom i radnima danima iza 20č. IG zajednica se ne gradi preko noći i bilo koja instant slava, vrlo brzo padne u zaborav. Onaj koji planira uključiti djecu u ovu priču, mora biti svjestan da je to moguće samo ukoliko djeca vole biti pred kamerom.

 WDA 2023 talks: Andrea Tomašević Kolenda
Q

Kako edukujete svoju decu o sigurnosti i privatnosti na internetu?

A

Konstantno i kontinuirano. Moj sin je još uvijek mali, ali s kćerkom provodim mnogo vremena kako bih je edukovala, objasnila šta smije, a šta ne. Navodim joj primjere, razloge i pripremam je za sve ono što će je čekati kad se samostalno pridruži u online svijet. Ona još uvijek nema pristup internetu, ni društvenim mrežama i planiram da to bude tako što je duže moguće. Upotrebu telefona kontrolišem putem Family link aplikacije i vrlo često o ovoj temi govorim i na svom profilu.

Q

U Francuskoj je 2020. godine usvojen zakon koji deci influenserima pruža istu pravnu zaštitu kao deci glumcima i modelima, zahtevajući odobrenje za naplaćivanje sadržaja sa decom mlađom od 16 godina na društvenim mrežama. U svetlu ovoga, smatrate li da bi naš region trebao da usvoji sličan zakon koji reguliše snimanja i deljenja sadržaja dece na internetu, kako bi se zaštitila njihova privatnost?

A

Smatram da treba da se uvede sve što će zaštititi djecu na bilo koji način. Mišljenja sam da su roditelji oni koji treba da filtriraju i određuju u kojem će kontekstu prikazati svoje dijete i na koji način: da li će ga prikazati transparentno, sakriti lice ili staviti stiker iako lično smatram da tu nema velike razlike jer dijete je tu… na snimku pristuno. Žalosno je da nam je potreban bilo kakav zakon da bi nam “objasnio” šta je ispravno raditi sa svojom djecom, a šta ne.

Q

Kakav je vaš stav o potrebi regulisanja sadržaja koji uključuje decu na društvenim mrežama?

A

Roditelj je taj koji je odgovoran za svoje dijete i odbijam da povjerujem da postoji roditelj koji želi bilo šta loše svom djetetu. S druge strane, smatram da bi trebalo zakonski uvesti određena pravila za one koji možda nisu svjesni da određenim objavama narušavaju i nesvjesno negativno utiču na djetetov život. Sve mame koje pratim širom regiona i koje u sadržaj imaju uključenu i svoju djecu, a mnogo ih je rade to vrlo suptilno, kontrolisano i pomno birano. Zbog te činjenice sam i stava da roditelj tu igra ključnu ulogu kod sadržaja.

 WDA 2023 talks: Andrea Tomašević Kolenda
Q

Da li planirate da proširite svoj uticaj izvan društvenih mreža, možda kroz knjige, predavanja ili radionice?

A

Moja agencija je trenutno u organizaciji prve regionalne konferencije za roditelje u BiH. Dovodimo najveće stručnjake iz Srbije, Hrvatske i BiH koji će govoriti o najvažnijim temama kad je riječ o odgoju i razvoju djece. Pored toga, rado se odazovem na svaki poziv kad se od mene traži da govorim o temama vezanim za roditeljstvo i da širim svijest o onome što me iskustvo naučilo.

Q

Kako uspevate da održite zdrav balans između poslovnih obaveza i vremena provedenog sa porodicom?

A

Negdje sam djelimično na ovo odgovorila u prvom pitanju. Nastojim da organizujem svoje vrijeme tako da posao ne uzme prioritet nad porodicom. Ako kojim slučajem pretjeram sa poslom, onda obično uzmem nekoliko dana slobodno kako bih 0-24č bila posvećena djeci. U tom slučaju negdje otputujemo, da sam daleko od obaveza i da mogu biti potpuno na off.

Q

Kako vidite svoju ulogu i odgovornost kao influenserke koja utiče na percepcije i odluke svojih pratilaca, posebno kad je reč o roditeljstvu i odgajanju dece?

A

Ogromnu, možda i najveću od svega, naročito zato što na dnevnoj osnovi primam mnogo komentara na račun odgoja svoje djece. To je nešto na šta sam zapravo najviše i ponosna. Iz sadržaja kojeg postavljam, a koji je vezan za roditeljstvo i djecu, oni koji me prate zaključuju da radim izvrstan posao. Svakodnevno nastojim to prenijeti i na one koji će se sutra naći u istoj ulozi. Vrlo ozbiljno i odgovorno pristupam svakoj temi koja se tiče djece.

 WDA 2023 talks: Andrea Tomašević Kolenda

Fotografije: Jelena Nišić

Pitanja: Nikola Gudelj

Comments