U vrtlogu digitalne ere, gde se talasi trendova nižu jedan za drugim, izdvajanje iz nepreglednog sadržaja postaje umetnost. Kosta Miljković, dobitnik prestižne titule “Beauty Influencer Of The Year” na dodeli WDA 2023, majstorski plovi tim vodama, čineći svaki talas prilikom za inovaciju i lični izraz. U intervjuu za WANNABE Magazine, Kosta deli svoje utiske o nagradi, otkrivajući ne samo šta priznanje znači za njegovu karijeru, već i kako ono odražava njegovu posvećenost umetnosti šminkanja i stilizovanja. Otkrio nam je na koje načine se nosi sa izazovima industrije i koje savete ima za one koji žele da prate njegov put.

389A0330 WDA 2023 talks: Kosta Miljković
Q

Dobitnik si titule "Beauty Influencer Of The Year" na dodeli WANNABE DIGITAL AWARDS 2023. Kako se osećaš povodom ovog velikog priznanja i šta ono znači za tvoju karijeru?

A

Sama nominacija, kao i ovo priznanje je bilo veliko iznenađenje za mene. Naišlo je u periodu karijere kada sam bio zatrpan poslom, obavezama i rastrgan između hendlanja svih socijalnih mreža i privatnih obaveza. Kada sam dobio ovo priznanje, dobio sam još jači vjetar u leđa i shvatio da se apsolutno svaki trud i rad isplati i da priznanja na Balkanu i te kako mogu da budu objektivna. I prije svega ovoga, veoma sam zahvalan WANNABE timu na prepoznavanju moje estetike i truda koji u nju ulažem.

Q

Tokom karijere radio si na brojnim modnim editorijalima i magazinima, sarađivao sa javnim ličnostima. Koji projekat ti je bio posebno drag i zašto?

A

Iza mene je zaista veliki broj odrađenih photo shootinga, još veći broj našminkanih lica, ako ne i preko 10.000 osoba, veliki broj vjenčanja van države, poput Toskane i sl. Ali, projekat koji mi je posebno drag je beauty editorial koji smo radili za BiH izdanje magazina Ljepota & Zdravlje i koji je završio na YSL beauty oficijalnom Instagram profilu. Momenat kada su mi se javili sa molbom da objave fotografije je za mene bio poseban, pomalo i nestvaran.

Q

Kako biraš projekte na kojima radiš? Postoji li određeni kriterijum ili tip projekta koji te posebno privlači?

A

Nakon 12 godina rada, moram priznati da sada biram projekte koji najviše odgovaraju mojoj ličnoj estetici, nekim životnim načelima, ali mi je izuzetno bitna i energija ljudi sa kojima sarađujem. Bilo da radite na setu ili su to privatni klijenti, dobra energija koja se razmjenjivala tokom rada se uvijek vidi na finalnom rezultatu.

389A0396 2 WDA 2023 talks: Kosta Miljković
Q

Kako bi opisao svoj pristup šminkanju i stilizovanju poznatih ličnosti? Da li postoji posebno pravilo kojim se vodiš?

A

Manje je više. Uvijek se vodim time, poslovno, ali i privatno. Volim kada neki dobar komad nosi cijeli autfit, kada ga podigne, dok u šminkanju volim da kažem: lako nam je dodati još, dakle volim da završim cijeli look i nakon toga da zaključim da li je potrebno dodati još neki detalj.

Q

U svetu gde se trendovi konstantno menjaju, kako svoj rad održavaš relevantnim i inovativnim?

A

Priznajem da nije lako biti uvijek u korak sa vremenom. Drago mi je da sam tokom ličnog i profesionalnog odrastanja uvidio šta je stil koji mi se dopada i koji preferiram, a trendovske detalje prihvatam i upotrebljavam kada mi se uklapaju u stilsku cjelinu koju želim da ispratim.

Q

Poznata glumica Pamela Anderson je nedavno izjavila da je prestala da se šminka i dodala da se “bez trunke šminke oseća slobodnije nego ikad pre”. Koje je tvoje mišljenje o tome?

A

Potpuno je podržavam. Kada ste godinama izloženi svakodnevnom šminkanju, kad “nosite lik koji je neko stvorio”, prija vam, a imate i pravo da nosite “samo svoju kožu na sebi”. Često svojim klijenticama savjetujem da imaju što manje šminke tokom dana, ne samo zbog jednostavnosti, nego i zbog mogućnosti transformacije koju doživite nakon profesionalnog šminkanja.

389A0535 WDA 2023 talks: Kosta Miljković
Q

Baviš se i edukacijom u oblasti šminkanja. Šta te motiviše da prenosiš svoje znanje drugima i koje su ključne stvari koje želiš da nauče?

A

Najveća motivacija mi je želja mojih učenika da uče baš od mene. To je jedna vrsta pokazatelja da nešto radite dobro. Ogromno priznanje je biti drugima inspiracija.

Q

Kako vidiš budućnost industrije lepote i mode? Postoje li trendovi ili promene koje posebno iščekuješ ili za koje se pripremaš?

A

Živimo u eri jedne izrazito velike eklektike koja nam dozvoljava eksperimentisanje sa trendovima, stilovima i ličnim izgledom. Ono što bih volio da posavjetujem sve one kojima su moda i ljepota interesantni je da ne rade promjene na sebi koje su trenovske, a trajne. Dakle, da osnova njihovog dobrog izgleda budu zdrava i njegovana kosa, koža i tijelo. A sa svim ostalim se igrajte i pustite sebi mašti na volju. Ipak je zanimljivije pogledati stare slike i vidjeti napredak, nego postati “sam sebi dosadan”.

Q

Da li trenutno radiš na novim projektima koji su povezani sa edukacijom u oblasti makeupa?

A

DA! Pripremam jednu zanimljivu vrstu edukacije za šminkere, ali i žene koje se žele lijepo naučiti šminkati same. Pratite me za više informacija. (smeh)

389A0478 WDA 2023 talks: Kosta Miljković
Q

Koji savet bi dao mladim talentima koji žele da krenu tvojim stopama u industriji lepote?

A

Da krenu. Sada i odmah. I to je jedini način da nešto uspiju. Svi smo imali mnogo grešaka i nepromišljenih koraka , ali je sve to sastavni dio puta ka uspjehu. Možda i ja trenutno griješim u nekim koracima i odlukama koje donosim, ali vidjećemo čemu sve to vodi. Bitno je da nema stagnacije.

Fotografije: WANNABE Media

Pitanja: Nikola Gudelj

Comments