Kao što postoje knjige koje ćete bolje razumeti i doživeti u određenom dobu, tako postoje i filmovi koje treba da pogledate između tridesete i četrdesete. O ne, nisu svi ljubavni i nemaju svi hepi-end, ali u svakom postoji neka upečatljiva ženska uloga i svaka priča tretira položaj, ambicije, osećanja, probleme i dileme koje svaka zrela žena razume. Verovatno ste mnoge od njih već gledali ranije, ali ako je to bilo u vašim dvadesetim – pogledajte ih opet kad zagazite u četvrtu deceniju. Videćete ono što vam je ranije promaklo.

“Breakfast at Tiffany’s”

Ponekad je jedini način da se saberete i dođete k sebi (onda kad ništa ne funkcioniše i ništa nije na vašoj strani), da se elegantno obučete i naručite kafu i kroasan.

“9 to 5”

Tri koleginice – Lily Tomlin, Dolly Parton i Jane Fonda, u ovom simpatičnom mjuziklu udružuju svoje snage, da bi pokazale svom seskističkom šefu koliko žene vrede.

“This Is 40”

Let Pete (Paul Rudd) i Debbie (Leslie Mann) uče vas kako da izađete na kraj sa svojim četrdesetim, u komediji o usponima i padovima u braku, roditeljstvu i starenju.

“The Breakfast Club”

Scena u kojoj svi shvataju kako su dospeli u pritvor, daje vam duhovit otklon u odnosu na sve ono što vas u životu zarobljava i determiniše.

“When Harry Met Sally”

Mora da ste ovo gledali i verovatno pamtite onu scenu kad Meg Ryan glumi orgazam za stolom u restoranu. E baš zato treba da ga pogledate ponovo – pitanje emotivnih odnosa je posle tridesete mnogo kompleksnije sa jedne i mnogo jednostavnije sa druge strane.

“The Joy Luck Club”

Ako nemate u iskustvu kako to izgleda osvajati svoje mesto pod suncem u novoj sredini, posle tridesete imate dovoljno širine i empatije da to shvatite – a četiri emigrantkinje sa svojim ćerkama u Americi, dočaraće vam priču. Pitanje nacije i statusa dodatno komplikuje žensko pitanje.

“Casablanca”

Ovo spada u filmsku lektiru – ljubavna priča u Maroku za vreme Drugog svetskog rata i Humphrey Bogart i Ingrid Bergman.

“The Color Purple”

Film je rađen prema priči Alice Walker, koja je dobila Pulicerovu nagradu, a reč je o ženi koja se bori za svoj identitet nakon godina zlostavljanja. Glavnu ulogu igra fantastična Whoopi Goldberg.

“Amélie”

Inventivan film o Parižanki koja sledi svoje sopstveno osećanje pravde ima duboku poruku. Ovo je jedan od najboljih filmova koje ćete ikad gledati.

“Forrest Gump”

Verovatno ste gledali i Foresta, teško da je moguće propustiti ovog oskarovca. Topla, duhovita i dirljiva priča koju priča preslatki Tom Hanks u ulozi Foresta Gampa, momka ograničenih mentalnih kapaciteta, koji se slučajno našao u pravom trenutku na pravom mestu – mnogo puta.

“Gone with the Wind”

“Prohujalo sa vihorom” je takođe filmska lektira, pa ako ste slušali svoju majku ili baku kako sa oduševljenjem govori o ovom filmu, a niste ga pogledale, učinite to – da popunite pregrade u svojoj opštoj i sentimentalnoj kulturi.

Comments