Bezgranična kreativnost Georgiae O’Keeffe, njen jak karakter i neverovatna odlučnost da radi šta smatra da treba uprkos raznim kritikama, još uvek fasciniraju sve koji su iole upoznati sa njenim životom i stvaralaštvom. Njena kuća i bašta, koji su sada pretvoreni u muzej, oslikavaju njen celokupan lajfstajl i način razmišljanja, kao i izbalansirana dijeta i jednostavna odeća koju je nosila, zajedno sa njenim stvaralaštvom na prvom mestu ostavljaju neizbrisiv trag u istoriji umetnosti. Njeni radovi slike cveća, leteće lobanje i pulsirajući pejzaži još uvek nastavljaju da inspirišu naredne generacije, a upravo taj još uvek izuzetno prisutan uticaj koji Georgia ima, proslavlja se novom izložbom “The Beyond: Georgia O’Keeffe and Contemporary Art” muzeju umetnosti u Raleighu u Severnoj Karolini, na kojoj su predstavljeni njeni radovi zajedno sa savremenim umetnicama ukljućujući imena poput Loie Hollowell, Anna Valdez, i Caroline Larsen koje su na neki način krenule njenim koracima.

Da bi se ova prilika dodatno obeležila, muzej je angažovao neke od najboljih barmena iz okolnih poznatnih barova i restorana, da smisle i naprave stoprocentno nove koktele inspirisane temom ili paletom boja Džordžijinih radova, koji će se služiti tokom trajanja izložbe. Nažalost, malo je verovatno da ćemo uspeti da odemo na izložbu, mada ko se bude našao blizu, poseta je must o tome nema polemike, ali zato možemo da u kućnoj atmosferi napravimo neki od koktela i uživamo u ovom spoju. Za potpuni užitak i totalni Georgia mode: on! savetujem knjigu “My Faraway One: Selected Letters of Georgia O’Keeffe and Alfred Stieglitze“. Možda nismo na izložbi ali možemo da uživamo u koktelima inspirisanim njenim delima, i dirljivoj i turbulentnoj ljubavnoj priči između Georgie i poznatog fotografa. A sada… kokteli!

Koktel The Beyond inspirisan slikom Petunias (1925.)

Steph Caronna, glavni barista Iris restorana i Rachel Siegel, biznis menadžer odeljenja za ketering muzeja, pronašli su inspiraciju u ljubičastim petunijama. Njihovo piće “The Beyond” se bazira na džinu i onda nadgrađuje kompleksnim ukusima. Kažu da je dodavanje sirupa od lavande ključno jer daje ljubičastu boju koja povezuje koktel sa radom ali daje i neverovatno neobičan ukus piću, dok malo limuna i đumbir potpomažu balans i čine piće osvežavajućim.

  • 1½ oz džina
  • 1 oz soka od limuna
  • ½ oz domaćeg sirupa od lavande
  • Ginger ale
  • Ukrasi: tanko isečen limun ili grančica lavande
Napuni čašu ledom. Sipaj džin, sok od limuna i tek onda sirup od lavande. Završiti ginger aleom. Ne mućkati. Ukrasti po želi i uživati!
Pst: tajni recept za lavanda sirup, koji možeš koristiti i za razne druge koktele.
  • ¼ šoljice sušene lavande
  • ½ šoljice šećera
  • ½ šoljice i još tri kašike vode

U malu posudu sipaj pola šolje vode i stavi lavandu. Kada provri pusti još tri minuta da “krčka”. Skloni sa šporeta i pusti nekih 20-ak minuta da se ohladi i da lavanda pusti aromu. Procedi da ostane samo tečnost. U zasebnu  šerpicu stavi šećer i tri kašike vode, zagrevaj do ključanja i mešaj sve vreme dok se šećer ne istpi, a da ne zagori. Kada se šećer sasvim rastopi ulij lavanda vodu. Mešaj dok se sve ne sjedni i skloni s vatre. Očas posla savršen sirup!

Comments