Ayurveda je oblik stare, tradicionalne medicine koja vodi poreklo iz Indije. Ona definiše zdravlje tela i uma kao balans čovekovog fizičkog i psihičkog stanja, a ogleda se u malim, jednostavnim ritualima koji doprinose lepšoj koži, boljem snu i ojačanom organizmu. Čovek ne može ostariti preko noći, stoga je u srži Ayurveda prakse uspostavljanje zdravih navika što ranije u životu, a ovi principi postaju sve popularniji širom sveta. Ovo su neke od osnovnih Ayurveda navika koje morate uključiti u svoju dnevnu rutinu.

Svakodnevna masaža

Osim što će vam pomoći da se brže razbudite ujutru, jutarnja masaža lica smanjiće naduvenost i tamne kolutove ispod očiju, a koža će vam biti sjajnija i zategnutija. Masaža je naročito korisna za žene u tridesetim godinama, jer ćete laganim pokretima ka vrhu prkositi gravitaciju i na prirodan način podići lice i odložiti pojavu bora. Masažu možete vršiti prstima ili alatkama za masažu lica koji će izvajati kožu i pospešiti upijanje proizvoda.

Ulje za sve

Od ljudi koji praktikuju Ayurvedu čućete da je ulje lek za gotovo sve. Prirodna ulja su puna hranljivih materija i mogu se koristiti na svim delovima tela, a postoje i medicinska ulja koja se koriste u ishrani u cilju detoksikacije organizma. U indijskoj kulturi najpopularnije je ružino ulje jer obnavlja kožu i hidrira je, dok u kombinaciji sa uljem biljke neroli stvara odličnu noćnu masku koja pospešuje sjaj kože.

Dry brush

Dry brush je savršena metoda za eksfolijaciju čitavog tela, a istovremeno će i ojačati i prečistiti vašu kožu. Preporučuje se korišćenje četke od prirodne dlake, a tokom čitavog procesa treba paziti da ne budete pregrubi, kako ne biste iziritirali kožu. Trljanjem kože stimulisaćete limfni sistem i poboljšati protok krvi, a koža će vam sijati nakon ovog tretmana. Nanesite ulje za telo, a nakon desetak minuta se istuširajte.

Comments