Sve je počelo prije točno 99 godina dopuštenjem ženama da se natječu na Olimpijskim igrama. Kad su se uspjele izboriti za to, trebalo im je omogućiti i odgovarajuću opremu u plivačkim sportovima, a tu na scenu stupa bikini. Daleko je to bilo od pojma bikinija kakav poznamo danas, jer se radilo o običnoj majici kratkih rukava i kratkim hlačama. Ipak, bilo je dovoljno da izazove skandal.

Iako je osuđivan kao modna novotarija koja će ugroziti moral, bikini nije uopće nova pojava. Znanstvenici su na osnovu pronađenih freski zaključili kako je bio u upotrebi 1600. godine prije nove ere, a našli su ga i u kulturi starog Rima, kad društvene moralne norme nisu bile tako stroge kao posljednjih stoljeća.

Prvi bikini Bikini: Skandalima sklon najmanji ženski odevni predmet

Ovako je izgledao bikini na početku prošlog stoljeća

Dizajn modernog bikinija pripisuje se dvojici Francuza. Prvo je Žak Hem (Jacques Heim) kreirao dvodijelni kupaći kostim u ljeto 1946. godine i nazvao ga “Atom”, aludirajući da je njegov kostim najmanji kupaći kostim na svijetu baš kao što je atom tad smatran najmanjim dijelom materije. Ova kreacija prošla bi možda nezamijećeno da par tjedana kasnije Luj Rear (Louis Réard) nije pustio u prodaju skoro pa identičan kostim, ali pod imenom bikini. Nazvao ga je prema pacifičkom otoku na kojem je testirana nuklearna bomba, nadajući se da će izazvati jednako bombastične reakcije. Danas možemo potvrditi da je svakako uspio u svom naumu. Do potpunog prihvaćanja diljem svijeta trebalo je proći još dvadesetak godina, a seksualna revolucija šezdesetih napravila je od bikinija must have komad.

fotos fatos a historia do biquini 243510 7 Bikini: Skandalima sklon najmanji ženski odevni predmet

Scena iz filma "Dr.No" otvorila je vrata popularnosti bikiniju

Najpoznatiji trenuci moderne povijesti bikinija

Vjerujem da svi znaju scenu iz poznatog filma ciklusa o Džejmsu Bondu (James Bond) “Dr. No” iz 1962. godine, u kojoj Ursula Andres (Ursula Andress) izlazi iz mora u bijelom bikiniju. Muškarce, ali i žene diljem svijeta prizor je ostavio bez daha, a te iste godine bikini se našao na naslovnici “Playboy”-a.

Krajem osamdesetih dizajn bikinija otišao je korak dalje, pa u upotrebu tad ulaze tange umjesto klasičnog donjeg dijela. Nova verzija filma “Čarlijevi anđeli” (Charlie’s Angels) postala je jedna od vrućih tema razgovora 2003. godine ponajviše zbog scene u kojoj Demi Mur (Demi Moore) trči plažom u crnom bikiniju, kojom se glumica u velikom stilu vratila na scenu.

36715 gallery Bikini: Skandalima sklon najmanji ženski odevni predmet

Demi Mur u sceni kojom je zasjenila mlađe kolegice

Ljeto je pred vratima i nadam se da ste već odabrali boju svog omiljenog bikinija, zavodljivi pogledi su osigurani!


Dina Zupčić voli crnu boju više od bijele, pisanu riječ više od izgovorene. Grozi se zime i hladnoće, obožava ljeto i sunce. Za sreću joj je potrebna čokolada i dragi ljudi, a slobodno vrijeme najradije provodi u vremenski neograničenom ispijanju kave i vođenju bloga leeloo’s store.

Comments