Poput male crne haljine, njihovo visočanstvo – biseri kao večiti simbol elegancije su takođe must have. Ukoliko ste pobornica stila i mode znaćete da cenite njihovu lepotu i moć.

Istorija bisera se može pohvaliti sjajnim pričama o dragocenosti ovog materijala, nekada najvrednijeg na Zemlji. Biseri su oduvek bili simbol nevinosti i vernosti, dok su poseban status imali u antičkom i arapskom svetu. Zahvaljujući mističnom poreklu pripisivana su im magična svojstva, a dugo su bili privilegija aristokratije.

chanel biseri Biseri   Afroditine suze radosti

Od običnog zrna peska koje se ušuška u ljušturu nastaje blistavi dragulj, nakon što školjka izlučuje sedef. Proces stvaranja traje nekoliko godina. Priznaćete da je priroda savršena i čarobna.
Drago kamenje od kojih se pravi skupocen nakit može biti različitih oblika i veličina. Najpoznatiji su okrugli (loptasti) biseri ili oni u obliku suze. Mogu biti beli i crni, ali i u prelaznim nijansama (roze, žuti, plavi, zeleni i ljubičasti).
Danas se u svetu prave i veštački biseri, čiji je postupak veoma složen. Najpoznatije farme koje uzgajaju biserne školjke su one u Japanu i Australiji, dok je proces stvaranja predivnih ohridskih bisera u Makedoniji tajna.

Osamnaesti vek ispunjava velika potražnja za draguljima, ali i smanjenje ponude usled iscrpljenosti dotadašnjih izvora. U devetnaestom veku nastupa potpuni nestanak bisera koje su ronioci vadili iz mora. Tek početkom dvadesetog veka, kada čuveni Mikimoto uspeva da odgaji na farmama u Japanu škojke sa biserima, dolazi do potpune revolucije u proizvodnji istih. Najpoznatiji biser je Akoya biser koji se uzgaja u Japanu, proizvodni ciklus traje 2-3 godine.

Pearls Make A Chic Fashion Statement. Kombinujte svoj izgled poput čuvene modne ikone Audrey Hepburn. Vrsna glumica i dama od stila je zračila gracioznošću noseći malu crnu haljinu i bisernu ogrlicu u filmu “Breakfast at Tiffany’s”. Biseri su takođe savršen modni detalj uz haljine nežnih boja i neizbežan nakit za sve mlade.

Ako se odlučite da svoju odevnu kombinaciju upotpunite biserima, ostavićete utisak sofisticiranosti i klasike.

Važno je znati:

Nakit koji nosite uskladite sa bojom kose i tena.
Ako imate pepeljastoplavu kosu i svetao ten izaberite bele bisere ili perle sa ružičastim odsjajem. Ukoliko je vaša kosa zlatne boje začinite svoj izgled žutom nijansom bisera. Devojkama sa tamnom kosom, a svetlim tenom savetujemo da iskoriste staklene perle, dok one sa tamnijim tenom mogu biti slobodne u odabiru svoje nijanse bisera.
I još nešto – bez preterivanja, ipak je jednostavnost ključ istinske elegancije.

I ove sezone biseri zveckaju pistama, Louis Vuitton, Chloe i naravno Chanel. Da nikada i nisu izašli iz mode svedoči i nova modna ikona Michelle Obama, zahvaljujući kojoj su prirodni biseri postali traženiji nego ikad. Pored belih, ponovo su aktuelni i crni biseri, a posebnu lepotu imaju biseri u zlatnoj i zelenoj boji.

Dame koje su oličenje stila, samim tim i nošenjem zrna glamura na različite načine, su Sandra Bullock, Rihanna i Sarah Jessica Parker, a nekada su to bile Coco Chanel, Eva Peron i princeza Diana. Neka vam posluže kao inspiracija.

U Kini su simbol mudrosti i bogatstva, u Japanu simbolišu sreću, a koja je vaša priča?


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Dok piše dopušta mašti da je vodi do najudaljenijih odaja uma, gde nastaju ideje inspirisane istorijom umetnosti i mode. Citat Audrey Hepburn: ,,I was born with an enormous need for affection and a terrible need to give it.”

Comments