I sportisti sa višegodišnjim iskustvom u treniranju, a posebno početnici koji u fitnes centre i teretane dolaze željni što bržeg uspeha i vidljivih rezultata, često prave istu grešku. Kao instruktor i personalni trener upozaravala sam ih na nekoliko važnih stvari pre nego što bi počinjali zajedno da radimo.

Pravilno vežbanje nije samo put po dobrog izgleda što je, moram priznati, neretko glavni motiv mlađih ali i starijih vežbača već prvenstveno telesno zdravlje, kondicija, fizička spremnost, a samim tim i pozitivnije misli, vedriji i borbeni duh.

BODIBILDING ANATOMIJA Bodibilding anatomija: Vežbajte bez greške!

Ilustrovani vodič za bildere svih profila

U želji da se do zacrtanih rezultata obično kreiranih prema izgledu modela sa postera dođe što pre, vežbači su skloni da ne obraćaju previše pažnje na ono osnovno i presudno – pravilno izvođenje vežbi. To rezultira povredama, koje nekada mogi biti veoma ozbiljne, ali i sticanjem pogrešnih navika i usvajanjem štetnih model treniranja.

Knjiga Nika Evansa “Bodibilding anatomija” je ilustrovani vodič za uvećanje mišićne mase i oblikovanje telesne građe. Već sam naslov obuhvata oba najdominantnija cilja vežbača svih kategorija – povećanje mase, ali na zdrav način i bez gimilanja nepotrebnih kalorija i korišćenja hemijskih supstanci i, popularno rečeno, definicija – izgrađivanje pravilno oblikovanog tela i isticanja mišićnih grupa.

U vremenu kada većina vežbača iz različitih socijalnih miljea nema mogunosti da sebi priušti personalnog trenera, ova knjiga je siguran i stručan saveznik na putu ostvarivanja ciljeva. Ali ne samo to. Studija će svakako značiti i trenerima koji moraju što jednostavnije objasniti svojim klijentima da izvajano telo vredi tek kada je izvajano na zdrav način. Takođe i njima samima je od velike koristi kao vodič za kondicione trenere u oblasti treninga snage.

Napisana jednostavnim jezikom, studija dr Nika Evansa, ortopedskog hirurga i bodibildera, odličan je vodič za vežbanje svih velikih mišićnih grupa. Ispunjena je primerima delotvornih vežbi i iscrpnim uputstvima za izvođenje.Sve predstavljene vežbe date su i varijacijama izvođanja tako da vežbač može da testira način koji mu više prija. Takođe, tu su vežbe i za žene i za muškarce.

U svom dugogodišnjem radu u fitnesu i bodibildingu najteže mi je bilo da odviknem vežbače od onoga što su usvojili na pogrešan način. Potrebno je vreme da se prihvate novi model izvođenja vežbi. Posledice nepravilnog vežbanja se ne osećaju odmah ali posle ozvesnog vremena mogu da budu toliko velike da se veoma sporo uklanjaju. Povrede zglobova recimo, kičme, tetiva. Nekada čak trajno onemogućavaju vežbača da se vrati u salu i nastavi sa treniranjem. Važno je da vežbate ali je još važnije da vežbate zdravo.


Marija Nikolić je diplomirani profesor sporta, sertifikovani Les Mills instruktor, i asistent na fakultetu za sport i fizičko obrazovanje. Trenutno zaposlena kao instruktor u Fitness First-u u Dubaiju.

Comments