Ne znam kako vi, ali mene septembar kad lupi jedino što želim je da odem baš baš daleko. Nekako, uvek sam jesen doživljavala kao novi početak kad stvari treba da budu sve ili ništa, i ti “sad ću da se spakujem i odem na kraj sveta” momenti mi obično dođu u ovo neko doba godine. S obzirom na to da, kako mi se čini, ni ove godine od tog plana individualne revolucije, ništa, rešila sam da barem pričamo o filmovima nekih dalekih mesta, i barem tako, malo virtuelno do njih otputujemo.

Bolivija. Samo ime već zvuči savršeno, a to što je u Južnoj Americi joj ide samo u prilog. Za tako malu državu, koje je tek u razvoju, i sa prilično skromnom umetničkom scenom, Bolivija je proizvela zadivljujući broj dobrih filmova tokom godina. Njihova kinematografija je sasvim specifična, unikatno bolivijska, i obično se bazira na predočavanju života običnog sveta, kultura, ljudi Bolivije, istorije i borbi da se oformi andska nacija. Ovi filmovi će ti pomoći da bolje razumeš istoriju Bolivije, a samim tim i Južne Amerike, ali i da vidiš neke zaista fascinante predele.

Zona Sur (“Južna oblast”)

Film o eri diskriminacije u Boliviji, koji prati život bogate porodice iz višeg sloja društva, koja živi u bogatoj južnoj oblasti La Paza. Priča prati samohranu, razvedenu majku koja je prilično bahata kada je novac u pitanju, njenu razmaženu decu i sluge koji se pored borbe sa ukućanima, bore sa ličnim krizama identiteta. U kombinaciji njihovih karaktera i raznim situacijama dolazi do tenzije koja tokom filma samo raste i raste do tačke ključanja. Film potpisuje, možda i najuspešniji bolivijski režiser, Juan Carlos Valdivia, a sjajna gluma i moćna društvena poruka, stavljaju ovaj film na must see listu ne samo bolivijske kinematografije, nego i generalno.

Comments