CV je prva stepenica u vašem predstavljanju željenom poslodavcu. Ne dozvolite da bude i poslednja. Odgovornost je na vama. Tek kada vaš CV ostavi povoljan prvi utisak, vaš očaravajući osmeh će doći na red. Pažljivo odaberite kako ćete ostaviti svoj prvi utisak i budite najbolji kandidat jer:

Najpoželjniji poslodavci mogu da biraju najbolje kandidate.

devojka i cv CV najboljeg kandidata za posao

Ko su najpoželjniji poslodavci?

Ne nužno oni koji zaista imaju najbolje uslove za rad, najbolje plaćaju zaposlene i slično. Najpoželjniji poslodavci su oni koje tržište rada percipira kao takve. To postižu velikim ulaganjima u izgradnju imidža odličnog mesta za rad. Oni znaju da će se ta investicija isplatiti u vidu privlačenja najboljih kandidata na tržištu. Sigurno postoji više razloga zbog kojih vam je pažnju privukao baš njihov oglas, slažete li se? Razmislite koji su to razlozi. Oni su vaša motivacija da CV napišete tako da mu niko ne može odoleti!

Ko su najbolji kandidati na tržištu?

Ne nužno oni koji imaju najveće iskustvo, najbolje ocene, najviše kvalifikacije, studirali su kraće od proseka itd. Bilo nekad! Sa potpunim preobražajem društvenih normi, usled tehnološkog i kulturološkog razvoja, došle su i neke nove vrednosti koje moderno društvo i poslodavci cene i traže od najboljih kandidata za posao.

Obratite pažnju na tekstove oglasa za posao. Najčešće se traži da je kandidat proaktivan, sposoban za samostalan ali i rad u timu, fleksibilan, mobilan, posvećen…Znate li šta znače ovi izrazi? Da li vaš CV odražava ove kvalitete?

Poslodavci pokušavaju da procene koji kandidat će najviše da doprinese daljem razvoju kompanije. Traže najbolje poklapanje onoga što traže i onoga što kandidat nudi. Vaš CV ima zadatak upravo da odgovori na taj izazov – da se najbolje poklapa sa onim što poslodavac traži. Efekat najboljeg poklapanja se ne postiže ponavljanjem reči iz oglasa, već predstavljanjem istinitih i autentičnih biografskih podataka na odgovarajući način, koji odaje utisak da ste shvatili zahteve pozicije, poslovanje i organizacionu kulturu poslodavca. Vaš CV treba da pokaže da ste razumeli potrebu poslodavca koja stoji iza opisa pozicije i da ste u stanju da nju najbolje odgovorite. Da biste odogovorili na potrebe poslodavca, treba da imate relevantno iskustvo.

Comments