U svakom CV-u nezaobilazni element je obrazovanje.

Kao formalno obrazovanje treba da upišete najviši završeni stepen škole (osnovnu školu, srednju školu, višu školu, fakultet, magistarske ili doktorske studije). Ukoliko imate više završenih škola istog stepena, upišite prvo onu koja više odgovara zahtevima pozicije.

Oko formalnog obrazovanja postoje polemike oko toga treba li upisati kada ste školovanje započeli a kada završili. Razlog je očigledan, kandidati misle da je poslodavcu važno da li je škola završena u roku ili nije. Ipak, u modernom društvu cene se i druge kvalitete, a ne samo brzina kojom ste proišli kroz školovanje.

Neformalno obrazovanje može lako da predstavlja tas koji će da prevagne na nečiju stranu i veoma je važno da se navede. Ovo obrazovanje je sve važnije kako društvo brže napreduje. Formalno obrazovanje ne može dovoljno brzo da prati nove trendove i promene pa onaj ko se posle formalnog školovanja ne usavršava dalje, sigurno nije najbolji kandidat za najpoželjnijeg poslodavca.
Postoje veštine koje se izučavaju gotovo isključivo na obukama neformalnog tipa, a bez kojih ne možete postati najpoželjniji kandidat. Danas je znanje jezika (naročito engleskog) i rada na računaru (barem rada u Office okruženju) nešto što se očekuje već na početnim pozicijama.

Rad na razvoju vlastitih komunikacionih veština u najširem smislu je takođe neophodan uslov da biste adekvatno sastavili CV, pokazali se u najboljem svetlu na intervjuu i u budućnosti na najbolji način odgovorili izazovima radnog mesta.

biranje kandidata CV najboljeg kandidata za posao

Osobe koje su završile mnogo obuka i seminara treba svakako da izaberu koje će staviti u CV. Razmislite koje obuke treba da stavite u CV. Uvek su to one koje vas preporučuju baš za poziciju za koju se prijavljujete, bilo da su to specifične obuke iz oblasti kojom se bavite ili veštine komunikacije, rukovođenja, liderstva i slično. Ne preterujte sa navođenjem previše podataka jer ćete izgubiti interesovanje poslodavca u sred čitanja.

Ulaganje u lični razvoj ili ulaganje bivšeg poslodavca u vaš razvoj govori potencijalnom poslodavcu da ste osoba željna da napreduje i uči, ide korak više, kao i da je neko pre već prepoznao vaš potencijal. Svaka vaša škola, obuka, dodatni trud i korak dalje treba da dodaje vrednost vašem profilu osobe najbolje za određenu poziciju.

I još nekoliko saveta oko forme:

Ukoliko se prijavljujete za poziciju putem e-mail-a, što je danas najčešći slučaj, u naslovu (subject) mail-a obavezno navedite: vaše ime i prezime, dokumenti koje prilažete i tekst: prijava za poziciju (radno mesto), pa tačan naziv radnog mesta za koje se prijavljujete.

Primer:

Tatjana Šokčić, CV i motivaciono pismo, prijava za poziciju direktora HR Centra

CV obavezno šaljite na jeziku na kome je oglas napisan osim ako nije drugačije naglašeno. Ukoliko je oglas na srpskom jeziku slanje biografije na engleskom jeziku može delovati pretenziozno ili kao da ste poslali tipski CV koji šaljete svima.

Svi koji žele da unaprede svoju poslovnu komunikaciju, mogu da ostave svoje pitanje naredakcija@wannabemagazine.com, na koje će im odgovoriti Tatjana Šokčić, Business Consultant i osnivač HR Centra

Posetite sajt HR Centra, kao i njihovu Facebook stranicu.

Tatjana Šokčić, Business Consultant i osnivač HR Centra

Comments