Radno iskustvo je nešto što poslodavci veoma pažljivo procenjuju. Držite se iskustva u poslovima i na pozicijama koje su najsličnije onome što se traži i najviše odražava stvarne potrebe poslodavca. Vaše rečenice treba da budu kratke i razumljive. Koristite jednostavne reči, a ne fraze ili previše reči koje ništa ne govore i samo izazivaju zabunu.

cv tastatura CV najboljeg kandidata za posao

Oni koji nemaju iskustva, ali odgovaraju kvalifikacijama za radno mesto, mogu da iskoriste svaki socijalni ili edukativni angažman koji su imali u toku školovanja. Odlični su različiti studentski projekti, letnje škole, takmičenja, rad u studentskim organizacijama, društveno koristan rad ili volonterski projekti.

Svako vaše iskustvo potkrepite referencama, kada god je to moguće. Reference su veoma važne, a idealno ih je navesti u propratnom pismu. Sadrže kontakt podatke osobe koja može da potvrdi vaše radno iskustvo i postignute rezultate koje ste naveli u CV-u. Pre navođenja kontakt podataka osoba koje mogu da vas preporuče, potrebno je da dobijete njihovu saglasnost. Ovaj postupak takođe pokazuje poslodavcu koliko poslovne kulture poseduje kandidat.

Propratno pismo predstavlja uvod za vašu biografiju. Ukoliko se biografija šalje elektronskim putem, to je zapravo prateći tekst u telu e-mail-a. Dobro je da sadrži motivacione elemente, naročito ukoliko ne postoji dodatno motivaciono pismo u pratnji CV-a.
Vaš CV treba da ističe baš one kvalifikacije potrebne za poziciju za koju se prijavljujete.

Kandidati se često žale da ih je poslodavac odbio uz obrazloženje da su prekvalifikovani. Misle da to nije pravi razlog, ali najčešće stvarno jeste! Poslodavcima je važno da izaberu kandidata koji će biti zadovoljan baš tom pozicijom za koju se prijavljuje u nekom dužem vremenskom periodu. Kandidat sa iskustvom i kvalifikacijama koje daleko prevazilaze zahteve pozicije ima sve šanse da posle kratkog vremena očekuje više, bolju poziciju, povišicu i slično što poslodavac ne može da mu da. Odlični, odgovorni poslodavci žele zdrav, stabilan i dugotrajan poslovni odnos sa svojim zaposlenima. I baš zato tražiće da zaposle prave ljude na prava mesta.

Najbolji poslodavci ulažu u obuku i razvoj svojih zaposlenih, da bi dobili maksimalne rezultate. Očekivanja poslodavca su da takvo ulaganje u zaposlene bude što dugoročnije i plodonosnije.

Iako zapošljavaju kandidate koji su kvalifikovani i imaju iskustva baš koliko treba, poslodavci žele da pročitaju u CV-u da kandidat istovremeno poseduje želju i potencijal da se razvija. Ukoliko ste se posvetili ličnom razvoju, imate interesovanja i van opisa radnog mesta, hobi i slično, poslodavcu to može biti signal da ste radoznala osoba koja je spremna da uči i razvija se.

Odličnih kandidata ima dovoljno da poslodavci postanu zahtevni i da sitne i naizgled nevažne stvari odluče u nečiju korist. Upravo zato, veoma je važno da pisanju svog CV-a pristupite ozbiljno i svaki put iznova, za svaku poziciju i poslodavca, prilagodite sadržaj. Držite se pri tome istinitih činjenica i iskrenih stavova i služite se isticanjem najvažnijih stavki. Služite se razumljivim, jednostavnim jezikom. Proučite poslovanje i organizacionu kulturu poslodavca, njegova očekivanja od uspešnog kandidata za posao. Stavite se u ulogu onoga koji dobija posao. Šta se od njega očekuje?

Comments