Pre nego što se prijavite na željenu poziciju, razmislite o sledećim pitanjima i odgovore implementirajte u svoj CV i motivaciono pismo:

Šta vas motiviše da se prijavite?

Šta je to što vi možete i treba da uradite da dobijete posao?

Koja sredstva su vam na raspolaganju da uverite poslodavca da vam pokloni poverenje?

Koja su vaša očekivanja?

Postavite ih realno, ali optimistično.

Zašto baš ta pozicija i poslodavac? Proučite poslodavca i pokažite mu da vas stvarno interesuje njegovo poslovanje, planovi i kako se vi u njih uklapate baš na toj poziciji.

Zašto baš vi možete najbolje da odgovorite uslovima? Razmislite o vašim prednostima nad ostalim kandidatima.

Šta je ono što može da prevagne u vašu korist? Šta je, po vašem mišljenju, od svih prednosti najvažnije poslodavcu?

Šta može da vam bude prepreka?

Razmislite i o tome i prepreku prikažite kao premostivu.

Dodajte svoja pitanja i odgovore!

cv CV najboljeg kandidata za posao

Neke kompanije traže da se uz CV pošalje i motivaciono pismo, a neke ne. Motivaciono pismo opisuje kako sebe vidite u radu za specifičnog poslodavca i na poziciji za koju se prijavljujete i svakako je korisno poslati.

Forma CV-a je takođe važna, ali malo poslodavaca očekuje da to baš bude standardna forma koju vam preporučuju razni sajtovi.

Ona treba da zadovoljava sledeće uslove:

Svaki CV treba da sadrži lične podatke, formalno i neformalno obrazovanje i radno iskustvo.

Lični podaci uvek treba da sadrže:
Ime i prezime
Adresu prebivališta
Kontakt podatke (telefon, e-mail adresu)

Česte su polemike oko toga treba li CV da sadrži datum rođenja ili pol, religiozna i politička uverenja i slične podatke koji mogu da budu diskriminatorni. Čak i slike neki kandidati opisuju kao potencijalno diskriminatorne i iz tog razloga ih ne stavljaju u CV. Većina ljudi pamti u slikama pa je sa tog stanovišta dobro da vide vaše lice i upamte ga. Slika treba da bude poslovna, bez obzira na koju se poziciju prijavljujete. Slike sa odmora i u oskudnoj odeći nisu primerene. Širok osmeh koji vas krasi sačuvajte za uspešan završetak intervjua.

Ukoliko ste vaš CV napisali nadahnuto, baš za poslodavca i poziciju za koju se prijavljujete, propratili sve to sa odgovarajućim motivacionim pismom, ne treba da brinete oko toga.

Sigurno ćete zaintrigirati poslodavca dovoljno da vas pozove na intervju ili testiranje. Za te korake ćete se posebno pripremiti, pa vaše godine, pol i sve drugo što može da vas brine, neće biti u prvom planu.

Comments