Tony nagrade

“Tonys” imaju tendenciju da se kreću brže od bilo kog drugog od svojih “vršnjaka” kada je reč o prestižnim dodelama nagrada. Ove godine, krajnji datum za prikazivanje novih predstava trebao je biti 23. april, a nominacije da budu objavljene samo pet dana kasnije, 28. aprila. Nagrade bi bile uručene tek nešto više od mesec dana kasnije, 1. juna.

Glavne predstave nisu bile premijerno izvedene ni dok Brodvej nije zvanično zatvoren 12. marta. Kako trenutno stvari stoje, samo četiri mjuzikla bi bila prihvatljiva. Do sada, uprava ovog događaja nije dala nikakve naznake o tome kako bi on mogao biti upriličen, ako uopšte bude.

Dodela Oskara i Zlatni globus

Oskari nisu samo revija nagrada. Oni su vrhunac čitavog kulturnog kalendara i kruna svega značajnog što se u umetničkom svetu desilo određene godine. Prvo, tu su filmski festivali (koji su trenutno u dilemama kada je reč o zakazivanju prikazivanja filmova). Zatim, sve te projekcije, promotivni događaji, press konferencije… Filmovi, naravno, pre svega moraju biti prikazivani u bioskopima. I svakako, moraju se snimati ili dovršiti započeta snimanja.

Čak se i filmovi koji su gotovi (ili se mogu dovršiti na daljinu) suočavaju sa pitanjem da li će se bioskopi otvoriti do kraja godine. “Zlatni globusi” već su napravili neke male izmene kako bi omogućili da se neki filmovi koji se premijerno prikazuju onlajn smatraju prihvatljivim, a postoji pritisak na Oskar nagrade da ih prate. Čak i ako se samoj ceremoniji dozvoli da nastavi po planu, ona će ipak biti održana pod senkom koronavirusa. Ipak, fanovi Elisabeth Moss nisu uznemireni idejom o njenom osvajanju nagrade za najbolju glumicu u ostvarenju “Invisible Man”.

Grammy nagrade

Gremiji su, na neki način, “povlašćeni” jer muzika objavljena još u oktobru 2019. godine ispunjava uslove za ceremoniju sledeće godine, a krajnji datum je 31. avgust ove godine. To znači da je već objavljeno dovoljno kandidata (među njima su Bad Bunny, The Weeknd, Dua Lipa, Megan Thee Stallion, i sada, Fiona Apple čiji su albumi veoma zapaženi). Lady Gaga je odložila izdavanje albuma “Chromatica” koji je prvobitno najavljen za 10. april, ali verujemo da će svetlost dana ugledati pre kraja avgusta. Ipak, Adele je nedavno nagovestila da će možda pomeriti izlazak svog sledećeg albuma.

Međutim, zbog tog istegnutog kalendara, Gremiji bi mogli da osete ozbiljne posledice Covida-19 već u 2022, ako ne i kasnije. Većina glavnih izvođača nove albume povezuje sa velikim svetskim turnejama (gde leži pravi novac), a budući da su turneje neizvesne, mnoga velika imena možda još uvek neće objavljivati svoje nove numere.

Naslovna fotografija: Lady Gaga, Instagram

Vladislava Milovanović

Comments