Čini mi se kao da smo juče pratili 92. dodelu Oskara kada je film “Parazit” promenio istoriju, ali i budućnost dodele ovih nagrada, postavši prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio glavno priznanje Američke filmske akademije. Na stranu to što sam ovaj film pogledala sa nekoliko meseci zakašnjenja – da je dobar, dobar je, i definitivno nešto što mi je nedostajalo na filmskoj sceni.

Ah da, filmska scena… Usled globalne pandemije korona virusa i ovaj segment života je stao, a sva započeta snimanja se tek sada polako vraćaju u pređašnje tokove. Imajući u vidu sve što je zadesilo ceo svet, pa tako i sedmu umetnost, dodela Oskara se neće održati 28. februara 2021. godine kako je planirano, već dva meseca kasnije, 25. aprila 2021. Nominacije će se ovoga puta objaviti 15. marta 2021. godine, a pravo na učešće imaće filmovi koji su izašli u periodu od 1. januara 2020. do 28. februara 2021. godine. Mesto održavanja dodele je Dolby Theatre u Holivudu koji je domaćin ove ceremonije već skoro dve decenije.

Iako 2021. godina u ovom trenutku zaista deluje tako daleko, Akademija filmskih umenosti i nauka već sada razmatra koje su joj opcije i kako može da se prilagodi novonastaloj situaciji uz najblaže posledice – kao uostalom i svi mi.

Izgleda da će ovaj potez Američke filmske akademije imati domino efekat – i dodela BAFTA nagrada pomerena je za dva meseca, te će biti održana 11. aprila 2021. umesto 14. februara kako je najpre planirano. Organizatori dodele Zlatnih globusa i dalje vagaju koji datum će biti najprikladniji za održavanje ceremonije, a pretpostavlja se da će se odložiti i dodele SAG i Critics’ Choice nagrada.

Bilo kako bilo, umetnost je oduvek imala važnu ulogu u teškim vremenima – da nas uteši, zabavi, inspiriše. Tako je definitivno i ovog puta. Odlaganje dodele nagrada omogućava umetnicima da nastave tamo gde su stali i ipak uspeju da plasiraju svoj rad, mimo nečega što je pokušalo da ih zaustavi, a na šta oni nisu mogli da utiču. Radujemo se novim pričama, novim ostvarenjima, ali i novim izveštajima sa crvenog tepiha. Sigurno će ih biti.

Naslovna fotografija: instagram.com/theacademy

Ivana

Comments