Usled naglog porasta broja ljudi koji se o zdravom životu i navikama informišu putem interneta i profila različitih fitnes influensera, mnoge suprotstavljene tvrdnje često nas ostavljaju u nedoumici. Da li ću smršati ako pratim dijetu neke influenserke ili ako kupim neki trening program putem interneta? Da li su ugljeni hidrati i šećeri jedine namernice koje treba da izbegavam kako bih smršala ili održala idealnu težinu?

Fitness blogovi i YouTube kanali često institiraju na različitim vrstama detoksa, a osim posebnih detox napitaka, veliku popularnost ima i voda sa limunom. Da li dodavanjem limuna u vodu pospešujete mršavljenje i / ili joj pribegavate samo zato što je boljeg ukusa od drugih zdravih napitaka? Tu smo da razrešimo vaše nedoumice.

brittney weng F2j0fba4Ujg unsplash e1598269688760 #lemonwater: Da li zaista utiče na mršavljenje?

Limunova voda i mit o mršavljenju

Nažalost, konzumiranjem ovog napitka nećete pospešiti mršavljenje, iz razloga što ne postoji nijedan specijalni sastojak koji bi mogao ubrzati rad vašeg organizma. Ipak, limunova voda jedan je od najzdravijih napitaka koje možete konzumirati, naročito ako to radite ujutru, na prazan stomak. Ukoliko ste navikli da, nakon što ustanete popijete sok od ceđene narandže, najbolje bi bilo da tu naviku zamenite toplom limunovom vodom.

Prvo što unesete u organizam nakon buđenja, delovaće na njegovo funkcionisanje tokom čitavog dana, stoga to treba biti zdrav napitak koji će razbuditi vaše telo. Ovo će vas sprečiti da od ranog jutra krenete sa konzumiranjem šećera i slatkih i gaziranih napitaka, a ukoliko sa sobom tokom dana nosite flašicu sa limunovom vodom izbeći ćete bespotrebno unošenje kalorija kroz tečnost. Pretvorite ovo u naviku i osećaćete se sito tokom dana i nećete posezati za slatkim poslasticama za vreme užine, a i prestaćete da jedete osim kada je zaista vreme za obrok. Iako ne pospešuje mršavljenje, konzumiranjem ovog napitka možete razviti niz zdravih navika, ali i dopirneti održanju težine i hidrataciji organizma.

Ukoliko ne unosite dovoljne količine vode u organizam tokom dana, ovo je savršen način da to promenite, s obzirom na to da će limun vodi dati ukus, a uz malo leda će vas i osvežiti.

Comments