Ne možete da se razbudite i potreban vam je jutarnji boost? Na TikToku postoji trend koji, kako se tvrdi, pomaže da za doručak u organizam unesete i dovoljnu količinu proteina, a i da se pritom razbudite. U pitanju je proffee – protein coffee.

Ne postoji specifičan recept kako se pravi proteinska kafa. To je kafa sa dodatkom proteina, što je na prvi pogled vrlo zanimljiv koncept jer omogućava da odmah izjutra telu pružite bombu energije. No, postavlja se pitanje, da li je svima potrebna proteinska kafa? Odnosno, da li ćete sa ovom kafom uneti previše proteina u sebe.

Sve zavisi od vaših navika u ishrani. Ako imate balansiranu dijetu i u toku dana unosite dovoljnu količinu proteina, onda je krajnje nepotrebno da se proteini nađu i u vašoj kafi. Ukoliko svakog dana obezbedite sebi zdravije obroke, hranite se raznovrsno, unosite voće i povrće, proteini kao suplement vam verovatno neće biti potrebni.

Kada vam proteinska kafa može pomoći?

Ukoliko ste na takvom režimu ishrane da ne unosite dovoljno proteina, odnosno ishrana vam se bazira na ugljenim hidratima, moguće je da vam je potreban suplement proteinima. No, uzmite u obzir da se proteini nalaze u gotovo svakoj hrani i da je veoma teško ne uneti ih dovoljno na dnevnom nivou.

To se može desiti ako ste na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani, ali samo u slučaju ako iz nekog razloga ne unosite dovoljno voća i povrća koje sadrži proteine.

Sa druge strane, suplementacija proteina u kafi može biti prava stvar za vas ako se aktivno bavite treningom i želite da povećate vašu mišičnu masu. Poznato je da bodibilderi konstantno piju proteinske šejkove kako bi uneli što više proteina i “nabacili” mišiće. Umesto proteinskog šejka možete popiti proteinsku kafu i efekat će biti sličan. S tim što ćete ovim postupkom već izjutra u organizam ubaciti “energetsku bombu”.

Comments