Prvi deo teksta možete pročitati ovde.

One su lepe, šarmantne, pametne, i one su glumice. Srpske glumice. Znamo ih po fantastičnim ulogama, od devojčica i fatalnih zavodnica, preko neverovatnih žena i brižnih mama, do slatkih baka i totalnih lujki. Predstavljamo vam poznate dame srpskog glumišta.

Branka Petrić rođena je 1937. u Novom Vinodolskom. Sa 50 filmova i bogatom pozorišnom biografijom, ona je svakako jedna od važnih ličnosti u našoj kinematografiji i pozorišnoj istoriji. Skoro nas je potresla vest o smrti njenog supruga, takođe poznatog glumca Bekima Fehmijua, koji je sebi oduzeo život 15. juna pretprošle godine. U braku su bili 45 godina, i živeli su “u velikoj ljubavi”, kako Branka kaže. Spojio ih je Bojan Stupica, koji im je dodelio ulogu muža i žene u predstavi “Jaje” Ateljea 212. Jednom dok su se vraćali kući, Bekim ju je pitao hoće li biti njegova devojka, na šta je Branka odgovorila: “Suviše si mlad za mene.” Tu rečenicu je kasnije u šali par često ponavljao. Ova dama osvojila je dve Sterijine nagrade, jednu 1986. za ulogu Gine u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”, a drugu 2011. za ulogu u predstavi “Rođeni u YU”, a možete je gledati na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

View this post on Instagram

Na današnji dan roðena je glumica Branka Petrić. #nadanasnjidan #onthisday Branka Petrić roðena je u Novom Vinodolskom 1937. godine. Članica je Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1960. godine, ali je nastupala i na daskama Zvezdara teatra i Ateljea 212. Bila je udata za glumca Bekima Fehmiju do njegove smrti, i majka je glumca Uliksa Fehmijua. Fotografija Rade Ðuričin i Branke Petrić iz kultne predstave "Buba u uhu", Jugoslovensko dramsko pozorište. #muzej #museum #muzejpozorisneumetnostisrbije #mpus #pozorisnaumetnost #theatrearts #pozorisnimuzej #theatremuseum #pozoriste #theatre #glumica #acctress #beograd #belgrade #srbija #serbia #bubauuhu #lifestyleserbia #jugoslovenskodramskopozoriste #jdp #brankapetric #radadjuricin

A post shared by Muzej pozorišne umetnosti (@mpus_beograd) on

Sledeća dama dolazi nam iz Aranđelovca – grada kisele vode, divnog parka i veselih ljudi. I ona je takva. Tanja Bošković rođena je 1953, gimnaziju je završila u rodnom gradu, a glumu u Beogradu. Crvenokosa diva otkriva da svojim najvećim uspehom smatra svoju decu Lanu i Đorđa, da je duboko religiozna, i da je najvažnija stvar u životu znati pružiti i primiti ljubav. Smatra da pozorište nije više ono što je bilo, da je previše amatera, publike koja dolazi da bi se zabavila i komada pisanih da bi se publika zabavila. Preko dvadeset filmskih, deset serijskih i pet pozorišnih uloga čine karijeru gospođe Bošković. Kafane, kaže, ne voli, ali obožava da zapleše uz omiljene pesme. 25. februara ove godine premijerno je zaigrala ulogu Grete Garbo (Greta Garbo) na sceni zemunskog Madlenianuma, a kada završi sa “Tajnom Grete Garbo” odlazi u zasluženu penziju. Nama ostaje da gledamo njene filmove i serije, i uživamo u harizmi i delićima sebe koje je utkala u svaki svoj lik.

View this post on Instagram

#tanjaboskovic

A post shared by YUlegende (@yulegende) on

Za kraj ćemo pomenuti jednu mladu damu koja polako, ali sigurno zauzima svoje mesto, kako kod nas, tako i u Americi. Reč je Mariji Karan, rođenoj 1982, devojci koja je još kao mala pokazivala svoje glumačke sklonosti pevajući komšijama i pričajući viceve po kraju. Prva dekada dvehiljaditih bila je njeno vreme – zaigrala je u preko deset filmova i par serija. Danas u Srbiji svi znaju njeno ime, pa je rešila da se oproba i “preko bare”, i dobro joj ide – snimila je nekoliko filmova, među kojima je i “Oružje” (Assassination Games) u kojem igra glavnu ulogu pored Žan Kloda van Dama (Jean-Claude Van Damme). Pored glume, Marija voli odbojku, stoni tenis i fitnes-biciklizam, mada vremena za to nema na pretek, a za sebe kaže da nije ni lepa, ni glupa.


Teodora Orestijević je srednjoškolka koja uvek kasni, podsetnik i planer piše po dlanovima i retko skida osmeh sa lica. Obožava mirise, sove i nebo. Ljude ne razume ali ih voli, one voljive možda i previše. Razmišljač, skupljač mudrih misli, pisač, ako ikada pobedi vreme, možda i knjigopisač!

Comments