1. Parsons – The New School For Design (Njujork)

Parsons je moćna institucija modnog dizajna koja je stvorila velika i popularna imena, posebno u poslednjih desetak godina. Mnogi od poznatih diplomaca sada su deo fakulteta, pa su radionice i konsultacije kod Done Karan (Donna Karan) česta pojava kojom su studenti oduševljeni. Još jedna povlastica su partnersva koja je škola oformila sa nekim korporacijama koje poseduju mreže maloprodajnih objekata, poput LVMH i na taj način plasiraju radove studenata tako da mogu da budu viđeni i kritički ocenjeni.

Parsons ima skoro četiri hiljade studenata i preko pet stotina diplomiranih, od čega 77% žena i 23% muškaraca. Godine 1920. ovo je bila prva škola umetnosti i dizajna u Americi, dok danas nudi mogućnost svojim studentima da studiraju na raznim fakultetima za umetnost i dizajn širom sveta.

Programi: Modni dizajn, modni marketing i modne studije
Školarina: 36.800 dolara
Poznati diplomci: Dona Karan (Donna Karan), Mark Džejkobs (Marc Jacobs), Tom Ford (Tom Ford), Aleksandar Vang (Alexander Wang) i mnogi drugi.

parsons Deset najboljih modnih škola u svetu
Parsons – The New School For Design

2. Central Saint Martins – College of Art and Design (London)

Central Saint Martins elitni program za modni dizajn je ubedljivi pobednik na spisku modnih škola u svetu. Nju delimično finansira država, što znači da talentovani britanski studenti iz svih slojeva društva imaju šansu za školovanje u ovoj ustanovi. Uz to, nastavno osoblje je legendarno. Profesorka Luiz Vilson (Louise Wilson) je predavala velikanima poput McQueen-a i Žila Dikona (Giles Deacon) i zbog toga je postala internacionalna modna figura. Ima izuzetnu međunarodnu reputaciju, a posebno je poznata po kursevima iz likovne umetnosti i umetničke kritike. Institucija nudi kurseve i na osnovnim i na postdiplomskim nivoima. Central Saint Martins uspostavlja umetničku praksu, što je dovelo do istraživačkih projekata i zapošljavanja diplomaca na nacionalnom i međunarodnom nivou. Takođe, ima registrovan muzej status za svoje istorijske i savremene kolekcije. Još jedan dokaz važnosti ove škole jeste činjenica da je to jedina modna škola na svetu čije su revije u arhivi na style.com.

Programi: Moda, tekstil i dizajn nakita
Školarina: 9.000 – 12.700 funti (14.900 – 20.000 dolara)
Poznati diplomci: Stela Mekartni (Stella McCartney), Džon Galijano (John Galliano), Aleksandar Mekvin (Alexander McQueen), Pol Smit (Paul Smith) i drugi.

Central Saint Martins College of Art and Design Deset najboljih modnih škola u svetu
Central Saint Martins – College of Art and Design

3. Fashion Institute of Technology – FIT (Njujork)

Državni Univerzitet u Njujorku, škola biznisa, dizajna i tehnologije povezana sa modnom industrijom nalazi se u najpoznatijem naselju Menhetn. Osnovana je 1944. godine i nalazi se među prvih pet modnih škola u svetu. Sadrži i muzej, koji je u sastavu škole i koji obuhvata više od pedeset hiljada odevnih predmeta i nakita, od 18. veka do danas, a predstavljeni su i poznati dizajneri kao sto su Chanel, Dior i Balenciaga.
Pored modnog dizajna, u ponudi škole je modni marketing, poslovanje, tekstili, vizuelne umetnosti i bezbroj drugih smerova vezanih za modu. Serije predavanja u FIT muzeju su izvanredne. Valeri Stil (Valerie Steele), glavni kustos u FIT Muzeju, daje školi još veći kredibilitet.

Programi: Dizajn, poslovanje, marketing, ilustracija, stilizovanje
Školarina: 2.584 dolara (semestar za domaće studente) i 6.775 dolara (semestar za strane državljane)
Poznati diplomci: Kelvin Klajn (Calvin Klein), Majkl Kors (Michael Kors), Karolina Herera (Carolina Herrera) i drugi.

3814030320 ed69c72a5f z Deset najboljih modnih škola u svetu
Fashion Institute of Technology – FIT

4. London College of Fashion (London)

London College of Fashion nije poznat kao škola za dizajn, već se prvenstveno ističe kao modna škola novinarstva. Postoje mnogi jedinstveni programi koje nećete videti nigde drugde: terapija lepote, nauka kozmetike, modno novinarstvo, modne kritike… Sastavni je deo Univerziteta umetnosti u Londonu i nudi osnovne i postdiplomske studije.
Programi: Modni dizajn, modni marketing, modno novinarstvo i terapija lepote
Školarina: 12.700 funti (18.500 dolara)
Poznati diplomci: Džimi Ču (Jimmy Choo)

London College of Fashion Building Deset najboljih modnih škola u svetu
London College of Fashion

5. Royal College of Art (London)

Ova umetnička škola nudi svetski priznat i renomiran postdiplomski program. Ima međunarodnu reputaciju za nastavu u oblasti arhitekture, fotografije, industrijskog dizajna, tekstila, mode… Kraljevski koledž umetnosti odigrao je važnu ulogu u nastanku savremene Škole britanske skulpture, 1920.godine.
Programi: Modni dizajn i tekstil
Poznati diplomci: Filip Trejsi (Philip Treacy), Kristofer Bejli (Christopher Bailey)

RoyalCollegeOfArt Deset najboljih modnih škola u svetu
Royal College of Art

6. Bunka Fashion College (Tokio)

Otvorena 1919.godine, ova škola je uvek bila vodeća u modnom obrazovanju. Bunka je svoj procvat doživela šezdesetih godina kada su njeni diplomci počeli da izlažu u Parizu. Danas je sinonim za japanski avangardni dizajn. Vrhunski program za dizajn dopunjen je programima marketinga i tehnologije. Koledž je poznat po strogom nastavničkom planu i ima preko sedamdeset filijala širom Japana.
Programi: Modni dizajn, modno kreiranje i tehnologije, marketing, aksesoari i tekstili
Školarina: 1.045.000 – 1.570.000 jena (12.677 – 19.030 dolara)
Poznati diplomci: Kenzo Takada (Kenzo Takada), Junia Vatanabe (Junya Watanabe)

3997 16573 Deset najboljih modnih škola u svetu
Bunka Fashion College

7. Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne (Pariz)

Prestižna francuska modna škola koja svetu nudi renomirane časove visoke mode i programe koji obuhvataju više smerova u oblasti mode, često ne prima studente na taj nivo školovanja, dok prethodno ne završe školu dizajna negde drugde.

Programi: Modni dizajn i tehnologije
Školarina: 10.450 evra (13.230 dolara)
Poznati diplomci: Iv Sen Loren (Yves Saint Laurent), Valentino (Valentino)

IMG 2305 1838519a Deset najboljih modnih škola u svetu
Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne

8. Polimoda (Firenca)
Polimoda Institut za modni dizajn i marketing je jedna od najboljih modnih škola u Italiji. Sa sedištem u Firenci, Polimoda nudi mnoge programe u industriji modnog dizajna kako bi stvorila novu generaciju vrhunskih modnih dizajnera, kako u Italiji tako i na međunarodnom planu.
Poseduje mnogo opreme visoke tehnologije i ima stopu zaposlenja od 87% posle položenog diplomskog ispita. Održava bliske veze i saradnju sa modnim industrijama koje sadašnjim studentima mogu da obezbede prodor na velike modne scene.
Programi: Modni marketing, dizajn, medije i komunikacija, modno stilizovanje
Školarina: Od 7.500 do 16.000 evra (9.900 – 21.300 dolara)

Polimoda Deset najboljih modnih škola u svetu
Polimoda

9. Antwerp Royal Academy of Fine Arts (Antverp)
Royal Academy je elitna škola za dizajn, poznata po ozbiljnosti studenata, i mnogi napuste školovanje jer ne mogu da podnesu pritisak. Od kada je Antverpenska šestorka stavila ovu školu na mapu ranih osamdesetih, ona nastavlja da izbacuje poznata dizajnerska imena. Ako ste izuzetno posvećeni, sa eksperimentalnim, inovativnim i avangardnim senzibilitetom, ovo je pravo mesto za vas.
Programi: Modni dizajn
Školarina: 6.000 evra (8.000 dolara)
Poznati diplomci: Bruno Piters (Bruno Pieters)

25839280 Deset najboljih modnih škola u svetu
Antwerp Royal Academy of Fine Arts

10. Istituto Marangoni (Milano)
Poznatiji kao La Maranga, ovaj modni Institut u Milanu osnovan je 17.decembra 1935. godine. Danas vrednost diplome i sertifikata Instituta uglavnom leži u reputaciji koja se gradila preko sedamdeset godina. Italijanska škola dizajna sa objektima u tri svetske modne metropole je definitivno plus, kao i stopa zaposlenja od skoro 90% posle diplomiranja. Italijanski, Francuski i Engleski su zvanični jezici sve tri škole.
Programi: Modni dizajn, poslovanje u modi, kupovina u modi, brend menadžment i modna promocija
Školarina: od 13.900 do 19.000 evra ( 17.670 – 24.550 dolara)
Poznati diplomci: Domeniko Dolče (Domenico Dolce), Franko Moskino (Franco Moschino)

Istituto Marangoni campus dentro Deset najboljih modnih škola u svetu
Istituto Marangoni


Đina Lukić je učenica srednje turističke škole i na modu gleda kao na način života. Obožava visoke štikle, šoping, New York, luksuz i Karla Lagerfelda. Ne voli romantiku.“When I first moved to New York I bought Vogue instead of dinner. I just felt it fed me more.”

Comments