Digitalna inteligencija – DQ (naviknite se na ovo) obuhvata socijalne, emocionalne i kognitivne veštine koje su nam potrebne za suočavanje sa izazovima interneta i podeljene su na nekoliko osnovnih oblasti:

Digitalni identitet – Kreiranje i upravljanje onlajn identitetom, sadržajima koji nekog predstavljaju ili iza kojih se neko krije, svest o uticaju nečijeg onlajn prisustva i svest o tome da se kreirani identitet razlikuje od ličnosti. Na neki način, onlajn prisustvo daje mogućnost dvostrukog života, što može biti pozitivno, kao i negativno i potrebno je razviti punu svest o tome kako se predstavljamo i kako se drugi predstavljaju i da to ne znači da nas neko poznaje, ili da mi nekog poznajemo, samo zato što smo onlajn prijatelji ili članovi istog tima u igrici. Moj sin je nedavno zaključio da su Amerikanci najgori na netu, a zatim mi je objasnio da se to odnosi na njegovo iskustvo sa timskom igrom u kojoj možete biti fer ili ne, čuvati leđa svom saigraču, ili ga opljačkati i prodati. Još uvek razmišljam o njegovoj izjavi i trudim se da shvatim širi koncept, odnosno mogućnosti da jedan tinejdžer uopšte dođe do ovakvog zaključka.

deca 4 Digitalne veštine kojima treba da naučimo decu

Digitalna upotreba – Korišćenje uređaja i medija i uspostavljanje kontrole i balansa između života onlajn i oflajn. Drugim rečima, pravljenje zdrave razlike između projektovane slike i realnosti i sposobnost da se pronađe zadovoljstvo i postignuće van projektovane slike.

Digitalna sigurnost – Sposobnost prepoznavanja i upravljanja rizicima na mreži. Brojni su rizični sadržaji i pojedinci sa lošim namerama, a poznavanje upotrebe omogućava da pretpostavimo gde je izloženost veća i da zadržimo distancu prema nuđenju rizičnih sadržaja i komunikacije.

Comments