Digitalna bezbednost – Sposobnost detektovanja sajber pretnji, hakovanja i virusa i korišćenje procedura za zaštitu. Iskusni korisnici interneta znaju da prst na mišu ne sme da bude brži od pameti.

Digitalna emotivna inteligencija – Sposobnost empatije i građenja dobrih onlajn odnosa. Ne razlikuje se inače od emotivne inteligencije, osim što uključuje digitalnu intuiciju – osećaj da održavamo odnos sa nečijim likom, ili sa osobom koja se ne prerušava i sa kojom bismo se i inače rado družili, kad bismo je sreli i upoznali.

Digitalna komunikacija – Sposbnost komuniciranja i saradnje onlajn, koja uključuje kulturu grupe koja igra neku igricu i komunicira tipičnim skraćenicama, kao i opštu internet kulturu uspostvaljanja komunikacije, predstavljanja sebe i interakcije sa sadržajima kojima drugi predstavljaju sebe. Lajkovi su na društvenim mrežama isto što i „dobar dan“ u svetu svakodnevne komunikacije – znak da ste nekoga primetili i uvažili, više nego da vam se sadržaj koji nudi baš mnogo sviđa.

deca 1 Digitalne veštine kojima treba da naučimo decu

Digitalna pismenost – Sposobnost da se odgovarajući sadržaji pronađu, vrednuju, koriste, kreiraju i dele. Računarsko razmišljanje i kompetencija. Naša deca su često računarski pismenija od nas, jer brže i bez ikakvog otpora usvajaju digitalnu pismenost. Neophodno je da im u tome budemo ravni, da bismo zadržali autoritet.

Digitalna prava – Razumevanje i podržavanje ličnih i zakonskih prava, uključujući prava na privatnost, intelektualnu svojinu, slobodu govora i zaštitu od govora mržnje. Na internetu ne smemo ugrožavati druge, kao što niko ne treba da ugrožava nas, a ovo jednostavno pravilo je zakon koji se najčešće krši u oba sveta – realnom i virtualnom.

Sve to moramo da savladamo i usvojimo i da se uverimo da su i naša deca razumela i usvojila, ali ako prosto hoćemo da manje vremena provode sa rukom na mišu i prstima na tač skrinu, potrebno je da učinimo dodatan napor i ponudimo im nešto drugo, a to je vreme koje ćemo provesti sa njima u nekoj aktivnosti koja spada u emotivno, duhovno i telesno zdrave stilove života.

Pročitajte još i ovo:

Živite, dok su vam deca mala (BLOG)

Dečak po prvi put u reklami za lutku Barbie

Deca i psi – ljubav i odgovornost

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.jackiegibbs.com, www.milkandcookiesphotography.com

Aleksina Đorđević

Comments