Dolores Milošev Erdeg, preduzetnica i autorka podkasta “Zdrava priča sa Dolores”, putem društvenih mreža i platformi pokreće vrlo važne teme roditeljstva. Za veoma kratko vreme, uspela je da osvoji publiku kroz kvalitetan sadržaj, gde se na pažljiv i stručan način dotiče tema porodice, dece i odrastanja. Dolores se svojim trudom, znanjem i zalaganjem istakla na digitalnom nebu, a naš tim je prepoznao njeno angažovanje, te joj je na dodeli WANNABE DIGITAL AWARDS uručio vredno priznanje – Mom Influencer of the Year 2023. Sa Dolores smo razgovarali o svemu navedenom, kao i o tome kako je nastao podkast “Zdrava priča sa Dolores”, ali i gde pronalazi inspiraciju i motivaciju za suočavanje sa izazovima.

dolores milosev erdeg intervju 01 WDA 2023 talks: Dolores Milošev Erdeg
Q

Dobitnica si naše jedinstvene WDA nagrade, u kategoriji Mom Influencer of the Year 2023. Šta za tebe znači ovo priznanje?

A

Uspeli ste da nas iz “brzog voza” ovog posla, zaustavite, da izađemo na svečanoj stanici i da malo uživamo u svemu što smo radili u protekloj godini. Zaista sam vam beskrajno zahvalna na prilici, jer mi se malo i zavrtelo u glavi od tempa. Srećna sam što se subjektivni osećaj moje zajednice podudario sa objektivnim sudom žirija. 

Nagrada mi je podigla odgovornost. Dobila sam gorivo da uključimo sve “rezervne motore” i da radimo još više. Podići glavu iz sadržaja koji nisu uvek prijatni, lepo se obući i primiti nagradu, bilo je lekovito za moj mentalni sklop, koji i dalje misli da nikad neću biti dovoljno dobra, a kamoli pobednica.

Q

Nakon dugogodišnjeg iskustva u televizijskom novinarstvu, danas sebe sa ponosom predstavljaš kao autorku i voditeljku podkasta "Zdrava priča sa Dolores". Kako se rodila ideja za pokretanje ovog projekta?

A

Podkast je bio jedini format koji me je vratio u svet medija i novinarstva. Na svom Instagram blogu, koji sam iz hobija vodila, uhvatila sam se tema koje više nisu mogle da istrpe da se “pakuju” u jedan minut sadržaja. Teme koje su me životno doticale su “krvarile” u kratkim formatima i tako u eri TikToka, pokrenula sam sadržaj od skoro dva sata po epizodi. Postala sam ogroman fan podkasta i te kulture slušanja. Usporili su nas i umirili mozak svih nas koji smo fanovi. Kada njih slušam i gledam, nemam grižu savesti, samo uživam i korisno mi je. Ne mislim da su nužno kratki sadržaji loši, ali nam je dubina iza njih neophodna. Po broju pokrenutih podkasta, očigledno je da postoji potreba za razgovorima koji su “oprani” od klasičnih medijskih formata, rasterećeni tenzije i bezvremenskih ograničenja.

dolores milosev erdeg intervju 02 WDA 2023 talks: Dolores Milošev Erdeg
Q

Koliko je teško početi projekat od nule i, u tvom slučaju, šta je to sve podrazumevalo?

A

Svako ko se televizijskim poslom bavio iza scene, zna da je to vrlo skupa igračka. Pojedina pravila televizije se “ruše” u formatu podkasta, ali sam želela da ostavim njene dobre strane. Između raznih drugih benefita, želela sam da zadržim i dobru sliku, radijski ton i režiju. Sve to služi da sadržaj lakše dopre do svih čula gledalaca, a to znači jedno – skupa produkcija. Moj muž i ja imamo malu produkcijsku kuću koja se bavi postprodukcijom, ali za ovaj projekat je bila potrebna injekcija novca, koju nismo imali. Imali smo kredit za stan i zbog promene cena na tržištu, prodali smo stan i “pokrenuli san”, citiram ovde jednu moju pratiteljku. Tako je naš projekat postao mali startup, koji smo sami sebi finansirali. U pilot sezoni smo testirali kako će sve proći i tek onda smo se osetili dovoljno sigurni da tražimo podršku za dalje, jer su rezultati premašili sva naša očekivanja. Ne smatramo to nikakvim hrabrim potezom, to je za nas velika sreća što smo mogli. Inicijalna kapisla je bila i da udružimo sposobnosti u jedan zajednički projekat. Daniel, moj muž, ima iza sebe 10 godina bavljenja produkcijom, ja 10 godina bavljenja novinarstvom i tako se spojilo logično. 

Q

Podkast "Zdrava priča sa Dolores" se bavi isključivo temom porodice, u širokom smislu. Zašto si se odlučila baš za ovakvu tematiku?

A

Iz sopstvenog mraka. Želela sam da i drugi čuju te razgovore koji su mi pomogli da budem bolje. U jednom trenutku sam osetila tu neku “ivicu”, da se blago izrazim. U tom mračnom mestu, moglo je da se svetlo ne upali. Ipak, određen proces mi je pomogao da se trgnem, korak po korak.

Usledio je petogodišnji period čitanja, psihoterapije, edukacija i znanje mi je pomoglo da se pomerim sa tog mesta i sada želim da to podelim sa drugima. To ne znači da sam se “popela na drvo mudrosti” i sela u podkast voditeljsku fotelju, već istražujem dalje, kraj se ne nazire. Tek je početak, zapravo.

Ono što je bilo na svakom koraku tog puta stalno prisutno, jeste tema našeg detinjstva. Pojavi se vrlo jasno kao disclaimer i traži obradu informacije. Bez toga, nema sledećeg nivoa “igrice”.  Različite načine za pomoć sam tražila i svuda se pojavi taj pop-up i traži pažnju. Dok mu ne damo tu pažnju i ako odmah zatim ne oformimo “antitela” za neke delove našeg odrastanja, dolaziće kao stomačni virus, a mi plodno tlo. Iz vedra neba, pašće na nas kao kometa, kada nam malo opadne imunitet, u kriznim životnim situacijama.

Na kraju, porodica je osnovna jedinica mere i funkcije ovog društva, kada se ona razbolela, razbolela se planeta. Ukoliko želimo da izlečimo planetu, sami odgovorite na pitanje šta je potrebno da uradimo? Gde je problem nastao?

dolores milosev erdeg intervju 03 WDA 2023 talks: Dolores Milošev Erdeg
Q

Pilot sezona je na YouTube kanalu podkasta zabeležila odlične rezultate, a određeni isečci su imali milionske preglede. Da li je to pokazatelj da je tržište bilo žedno i gladno ovakvog sadržaja?

A

Definitivno. Ljudi su na društenim mrežama. Za sve za šta ih krivimo, možemo na prvom mestu da krivimo sami sebe. Mi smo od njih napravili i pakao i raj.

Tržište je budno i sve oči ovog sveta su uprte u različite društvene mreže. Traže se formati koji neće da prekinu tu našu skoro pa “ljubavnu vezu” sa ekranima. Podkasti su pokazali da se u tom formatu dobija jače poverenje, vrlo slično onom koje možete dobiti za nekoliko dugih susreta i druženja. “Posle sat vremena razgovora padaju maske”, rekao je Galeb Nikačević, možda već i krunisani kralj podkasta. Možda nam se baš to dopada. Videćemo na kraju šta je uspeh tog formata, jer scena se tek pravi.

Q

Uprkos internetu i društvenim mrežama, koje su nam omogućile dostupnost svih informacija, mnogi roditeljstvo opisuju kao najveću misteriju 21. veka. Zašto?

A

Zato što jeste misterija i za svet struke. Nije egzaktna nauka ni pedagogija, ni psihologija. Postoje potpuno kontradiktorni pristupi istoj temi i svi su sa stručnim pečatom. Internet je to istakao i nastala je ”pijaca” sadržaja i digitalna buka, u momentu kada je porodica pod nikad većim pritiskom.

Za generacije koje su nas odgajale, biti roditelj je bila instinktivna veština. Roditeljske prakse su se samo selile sa kolena na koleno, bez promišljanja o dugoročnim posledicama. Neke su dale dobre posledice, a neke pogubne. Nismo znali bolje.

Kada neka tema tako osvane kao ”nova” u javnosti i preplavi nas, prvi korak je ta zbunjenost, što je normalno. To je ona reakcija: ”Ti ćeš sada da mojoj babi kažeš da ona nešto nije uradila kako treba? Vidi me!” Sledeći korak je da se istražuje šta nas tako žulja u temama roditeljstva, pa smo se tako uznemirili? Veoma smo se uznemirili.

dolores milosev erdeg intervju 04 WDA 2023 talks: Dolores Milošev Erdeg
Q

Gde pronalaziš inspiraciju za sadržaj i kako biraš relevantne sagovornike?

A

Iz knjiga najviše i od autoriteta oko sebe, koji su meni pomogli. Čitanje knjiga o roditeljstvu, prevod strane literature i novinarska veština dolaženja do informacija me je dovelo do toga da želim da uštedim vreme roditeljima i da kroz sito provučem gomilu informacija oko nas i uperim svetlo u one koji imaju šta da kažu. Sigurna sam da roditelji danas nemaju toliko vremena. Ideja je da istražujemo zajedno.

Taj svet mi je otkrio božanstvene izvore struke, koji vam bukvalno nacrtaju najnovija istraživanja i odgovore do najsitnijih detalja na najosetljivija pitanja. Tamo su dobre vesti, nisu samo loše.

Q

Stalno si u dosluhu sa pratiocima, pratiš duh vremena, i trudiš se da ostvariš obostranu komunikaciju sa publikom. Ujedno, usmerena si na kvalitet sadržaja, umesto na algoritam. Da li je to tajna uspeha podkasta "Zdrava priča sa Dolores"?

A

Ta komunikacija sa ljudima je ono što televizija nije ponudila. Imali smo brojke, ali direktan kontakt ne. Algoritam će ili popustiti svoje kandže ili ćemo potpuno poludeti. Na prvom mestu mi, kao kreatori sadržaja, a odmah za nama i pratioci. Probajte da mu se oduprete, nama se to pokazalo kao najvažnije pravilo igre, da svi ostanemo mentalno zdravi. Mi biramo tempo, ali laserski fokus na davanje korisnih sadržaja za zajednicu, nasuprot banalnom postavljanju, samo da se ispoštuje forma.

dolores milosev erdeg intervju 05 WDA 2023 talks: Dolores Milošev Erdeg
Q

Kada ćemo moći da gledamo novu sezonu podkasta "Zdrava priča sa Dolores"?

A

Februar je naš januar i prvi mesec druge sezone. Dok vam odgovaram na pitanja, stigla mi je potvrda našeg prvog gosta. 

Fotografije: WANNABE Media

Kristina Page

Comments