Vinarija Tikveš predstavila je visokokvalitetno luksuzno vino Chardonnay Lepovo proizvedeno u novoj butik vinariji Domaine Lepovo. Ova vinarija malog kapaciteta, prva je te vrste na ovim prostorima i po ugledu na francuske butik vinarije okrenuta je ograničenoj proizvodnji sa ciljem da proizvodi isključivo vina najvišeg kvaliteta. Domaine Lepovo dobilo je ime po prelepoj lokaciji Lepovo koja daje idealne uslove za gajenje grožđa i proizvodnju vrhunskih vina izuzetnog kvaliteta. Domaine Lepovo je nova vinarija u vlasništvu M6 Grupe od 2013.

DSC8130 Domaine Lepovo: Priroda pretočena u najfinije vino

“Pažljivo i dugo smo planirali ovo novo poglavlje u razvoju naše vinarije kako bismo napravili vina koja će zauzeti svoje mesto među elitnim vinima sveta”, izjavio je generalni direktor vinarije Tikveš, gospodin Igor Ilievski. “Sa novom vinarijom Domaine Lepovo uvodimo važnu promenu u pristupu proizvodnje ograničenih količina visokokvalitetnih vina u malim, takozvanim “butik” vinarijama, i tako stvaramo novi trend u razvoju vinske industrije. Naš cilj je da specijalnim pristupom gajenja grožđa, staranjem da dobijemo grožđe idealne zrelosti koje se sa mnogo pažnje bere i odmah transformiše u najbolje i jedinstveno vino, na najkvalitetniji način iskoristimo svo bogatstvo prirode koje Lepovo čini idealnom lokacijom za vrhunska vina.”

Boþko Jakovljeviå Domaine Lepovo: Priroda pretočena u najfinije vino

Domaine Lepovo premium vina kreacija su svetskog eksperta Filipa Kambija, koji je u ova vina inkorporirao najbolje prakse i znanja iz Francuske.

“Vina Domain Lepovo svojim kvalitetom zadovoljavaju i najzahtevnije ljubitelje vina”, izjavio je gospodin Kambi koji je samo za ovu priliku došao u Beograd. “To su vina sa visokim procentom alkohola, delimično barikirana u francuskim hrastovim buradima. Domain Lepovo nalazi se u blizini Negotina u Makedoniji gde su na oko 5 hektara zasađene sorte Chardonnay, Vranac, Pinot Noir, Cabernet Sovignon i Merlot. Vinogradi su u proseku stari 15 godina. Vina Domain Lepovo vinarije biće dostupna samo u malom delu prodajnih objekata, ograničenom broju elitnih restorana u zemlji i na najvažnijim svetskim tržištima.

Dogaðaju je prisustvovala i ambasadorka Makedonije u Srbiji Gospoða Vera Jovanovska Tipko Domaine Lepovo: Priroda pretočena u najfinije vino

Prvo će se na tržištu pojaviti belo vino Chardonnay Domaine Lepovo čija je godišnja proizvodnja 5,000 litara. Vinarija će do kraja godine uvesti i Domaine Lepovo Pinot Noir, a portfolio će biti upotpunjen Domaine Lepovo Grand Cuvee koji se očekuje u junu 2015.

Događaju održanom sinoć povodom predstavljanja Domaine Lepovo brenda, prisustvovale su i poznate i ličnosti iz javnog života: ambasadorka Makedonije u Srbiji gospođa Vera Jovanovska Tipko, Srna Lango, Ivana Bajić, Nenad Radujević, Aneta Ivanović, Boško Jakovljević, Zoe Kida, Ana Marković, Jelena Gajšek i brojne druge zvanice i ljubitelji vina.

Nenad Radujeviå Domaine Lepovo: Priroda pretočena u najfinije vino

Lokacija Lepovo

Lokalitet karakterizuje submediteranska klima sa toplim i dugim danima i kratkim i toplim noćima u periodu od juna do novembra kada grožđe dobija svoju punu zrelost. Nalazi se na nadmorskoj visini od 250m, gde duva konstantan topao povetarac, vetar koji dolazi zbog blizine reke Vardar i omogućava uticaj mediterana, istovremeno pomaže da lozovi zasadi budu u boljem zdravstvenom stanju i doprinosi odličnim kvalitetom grožđa. Prinos po čokotu je 2-2,5kg, što je dva puta manji prinos od prosečnog kako bi se dobilo grožđe vrhunskog kvaliteta. Grožđe se bere ručno u ranim jutarnjim satima kako bi se očuvala neophodna svežina prirodnim putem i transportuje u malim gajbicama do vinarije.

Elena Mladenovska marketing direktor vinarije Tikveþ i Srna Lango glumica i autor Domaine Lepovo: Priroda pretočena u najfinije vino

Domaine Lepovo

Termin Domaine na francuskom znači “posed”. Domaine koncept u vinarstvu ukazuje na činjenicu da su vina napravljena na istom posedu u kom se nalaze i vinogradi. Rigorozna kontrola u svim fazama proizvodnje i primena posebnih tehnika i praksi francuske škole vina, doprinosi da se prirodni kapaciteti Lepova iskoriste u potpunosti i da svako zrno grožđa bude savršeno očuvano. Kapaciteti koji omogućavaju preradu grožđa na mestu uzgoja, omogućavaju da se visok kvalitet i jedinstvene karakteristike grožđa u potpunosti pretoče u najbolje ekskluzivno vino koje može da se proizvede samo na toj jedinstvenoj lokaciji i nigde više u svetu. Jedinstvenom ukusu i karakteru vina doprinosi i fermentacija i čuvanje u posebnim francuskim hrastovim buradima.

G Domaine Lepovo: Priroda pretočena u najfinije vino

Chardonnay Domaine Lepovo

Suvo belo vino sa svetložutom bojom i zelenkastim nijansama. Odlikuje se intenzivnim aromama lipe, badema, pečenih lešnika i dinje, a u ustima je harmonično sa punim telom protkano notama putera i tosta, sa dugom i intenzivnom završnicom. Služi se na temperaturi 12-13°C, a preporučujemo vam ga u kombinaciji sa jastogom, brancinom u kremastom sosu, ćuretinom sa tartufima, pastrmkom sa bademima ili sa zrelim ovčijim sirom.

Lili Mitrović i Anastasija Milojević Domaine Lepovo: Priroda pretočena u najfinije vino

Filip Kambi

Filip Kambi je jedan od 5 najboljih enologa u svetu, kreirao je neka od najboljih svetskih vina u poslednje dve decenije. Cambie vina u kontinuitetu dobijaju ocene 95-100 od strane Roberta Parkera koji ga prepoznaje kao jednog od najboljeg vinskog konsultanta i enologa. Slavni francuski enolog sa vinarijom Tikveš sarađuje od 2010.

Comments