Takođe, još jedna stvar koja je veoma dobra kod intuitivne ishrane jeste da ćete vremenom početi da osluškujete svoje telo kada mu je dosta hrane.

Moguće je da toliko niste u saglasju sa sopstvenim telom da niste u stanju da prepoznate kada treba da prestanete da jedete. Umesto toga jedete dok ne pojedete sve što ste skuvali ili sve sa tanjira, zato što ste tome naučeni od detinjstva

Uz intuitivnu ishranu ćete naučiti još jednu stvar, a to je da glad nije ništa loše. Dijete se uglavnom svode na to da uglavnom ignorišete osećaj gladi i jedete manje kako biste smanjili kalorijski unos.


Glad je samo znak da je vašem organizmu potrebno gorivo. No, kada ste gladni onda često samo želite da nešto “strpate” u sebe, bilo šta. I tako pravite loše odluke u vezi ishrane, jer birate najbrži put kako da više ne budete gladni, a to je, neretko, brza hrana.

Zato je bitno da uvek uz sebe imate nešto što će vam bar zavaravati glad dok ne budete mogli nešto da skuvate. Nosite sa sobom bademe, kikiriki ili razne druge orašaste plodove koje ćete moći da grickate umesto da odmah naručite nešto iz McDonaldsa. Naravno, u redu je i da pojedete burger ili šta god da vam se jede, ali samo onda kad ste sigurni da nakon što pojedete tu hranu nećete imati osećaj krivice. 

Intuitivna ishrana je upravo u tom oslobođenju od krivice i griže savesti. Birajte hranu koja vam se zaista jede i jedite samo onoliko koliko vam je dovoljno. Tad ćete uvek biti zadovoljni, a vremenom ćete primetiti da ćete se sve češće okretati hrani koja čini da se osećate bolje u svom telu i od koje ćete se osećati lakše, a ne tromo nakon obroka.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandlemons

Jovana Petković

Comments