Poznajemo pojam OCD (OKP – opsesivno-kompulsivnog poremećaja) u svakodnevnom životu i obično ga poistovećujemo sa opsednutošću redom, ritualima, razmeštajem sitnica i redosledom poslova koje moramo obaviti, da bismo osećali da kontrolišemo situaciju, da je sve u redu. Ali, postoji i emotivni OCD, koji se odnosi na veze i odnose – i veoma je verovatno da ste ga iskusili kao osećaj teskobe, nesigurnosti i „overtinkinga“, koji niste povezali sa opsesivno-kompulsivnim ponašanjem

To je onaj stres koji doživljavate zbog neizvesnosti u uspostavljanju novih odnosa i interakcija – zašto vam već nije poslao poruku, zašto odmah ne odgovara na vašu poruku, kako da se ponašate kada ste utvrdili da vaši horoskopski znaci nisu kompatibilni, treba li da postavite određene uslove i granice odmah na početku i kako to da uradite, a da drugu osobu ne preplašite i ne odbijete od sebe pre nego što ste i počeli da se upoznajete… Govorite sami sebi kako se nepotrebno opterećujete, ali ne možete prestati da se opterećujete takvim pitanjima. Pokušavate o njima da razgovarate sa prijateljima, koji pokušavaju da vam daju savete tipa „opusti se“, „neka stvari idu svojim tokom“, „ako je stvarno zainteresovan, javiće se“, „prepusti mu inicijativu, ali pokaži interesovanje, ali zadrži izvesnu distancu“, koji vas još više izbezumljuju, jer zvuče sasvim neizvodljivo.

Kako da se opustite i pustite da stvari idu svojim tokom, a da prepustite inicijativu drugoj osobi? To znači da će stvari ići onako kako ih ona diktira, a vi treba da se prilagođavate? Kako da se prilagođavate, a da zadržite distancu? Kako da pokažete da ste zainteresovani, a da ne delujete kao da ste gladni pažnje, razumevanja, nežnosti, ljubavi (kad jeste gladni) i da li ste uopšte sposobni da se ponašate i reagujete na bilo koji drugi način, osim na onaj koji će izvesno uplašiti i oterati drugu osobu? O, da, misli jure poput hrčka na točku u kavezu – ne stižu nikuda, ali postižu uznemirujuću brzinu i iscrpljuju vas. 

Opsesivno-kompulsivni poremećaj je stanje mentalnog zdravlja koje karakterišu opsesivne misli – one kojih se ne možete osloboditi. Ne možete jednostavno odlučiti da prestanete da ih vrtite, da prestanete da „overtinkujete“ i „puštate filmove“ na projektoru u sopstvenoj glavi. Možda u svakodnevnom životu niste opterećeni rasporedom figurica na polici, ili redosledom kojim pristupate čišćenju, ili uglom pod kojim vam stoji fotelja u odnosu na TV, ili time što gosti nisu u stanju da sede na vašem kauču, a da nogama ne odguraju tepih ili prostirku, ali možda je vaš OCD fokusiran na romantične odnose, na ljubav i seks. Naravno, emotivni OCD se ne ispoljava samo prilikom uspostavljanja novih odnosa, već i u postojećim vezama, a psiholozi navode tipične primere oko kojih se vrte opsesivne misli i ponašanja u vezi: 

Opsesivne misli se odnose na brigu da li ste sa pravom osobom i stalno ste nesigurni po tom pitanju; brinete da li ćete u budućnosti osećati privlačnost i da li će vam se partner sviđati; brinete šta će se desiti sa vašim seksualnim životom i vašom sposobnošću da volite partnera kada bude stariji.

Pročitajte i ovo: Šta podrazumeva samoosećajnost i kako da je praktikujete

Kompulsivna ponašanja u vezi odnose se na stalnu brigu o svom izgledu i pritisak koji vršite na partnera da i on održava kondiciju i brine o izgledu; na održavanje seksualnih odnosa iz potrebe da „dokažete“ da ste oboje i dalje privlačni jedno drugom i da imate odnos kakav treba da bude; tražite obećanja, uverenja i garancije za budućnost, na razne načine. 

Kompulsivni napori da učinite bilo šta da biste održali ljubav i aktivan seksualni život, iscrpljuju životnu energiju i oduzimaju vam uživanje u stvarima koje bi trebalo da predstavljaju zadovoljstvo – jer vi te stavke „odrađujete“ u želji da postignete sigurnost, a ne zato da biste u njima uživali i radovali se. Tako emotivni OCD podriva temelj baš onoga što pokušavate da izgradite – stabilne, bliske i trajne emotivne odnose. Što je najgore, nikakve garancije realno ne postoje i nije ih moguće pružiti, pa tako nikada ništa nećete ni uspeti da osigurate i obezbedite (za budućnost svojih odnosa), kao što želite. Neizvesnost je uvek prisutna, a promena ne samo da je moguća, nego je izvesna – samo ne znate u kom pravcu će vas odvesti i ne možete predvideti životne udarce i lekcije kroz koje jedino možete da naučite da tolerišete neizvesnost i prihvatate promene. 

Sumnja je u odnosima uvek prisutna – razliku čini spremnost i sposobnost da se ona iznese na otvoreno, da se razgovara, diskutuje, dogovara, da se traže rešenja i načini da par opstane i sačuva vezu. U zdravim odnosima ćete učiniti voljan napor da se u nečemu prilagodite partneru, da mu izađete u susret i ispunite njegove potrebe, ali to ne činite motivisani anksioznošću i potrebom za sigurnošću, već zato što želite da partner bude srećan i zadovoljan, što vam je stalo do toga da se dobro oseća pored vas. Takođe, imaćete i granice do kojih ste spremni da izađete u susret partnerovim potrebama i željama i nećete ići preko tih granica – u zdravoj vezi, takođe, partner će poštovati vaše granice i neće ih gaziti, niti vas gurati da ih sami pregazite, jer mu je stalo do toga kako se osećate i jer želi da vam bude dobro pored njega. 

Pročitajte i ovo: Kako da se suočite sa svojim strahovima

Šta je ono što možete učiniti, ako prepoznajete svoju emocionalni opsesivno – kompulsivni obrazac? 

Ne možete, kao što smo utvrdili, jednostavno da izbacite iz glave opsesivne misli i da prestanete sa kompulsivnim ponašanjem, potrebna vam je emocionalna podrška partnera, prijatelja, porodice. Verovatno vam je potrebna i stručna pomoć, koju možete potražiti od terapeuta koji se bavi kognitivno bihejvioralnom terapijom (jedna od najčešćih metoda lečenja emotivnog OCD-a). 

Suočavanje sa svim kompleksnim, pomešanim i polarizovanim osećanjima uvek je teško i zastrašujuće, ali u svetlu identifikacije, imenovanja onoga što predstavlja problem – opsesivno-kompulsivnog ponašanja u emotivnim odnosima – može biti prvi korak ka olakšanju koje osvešćenje i rad na razrešenju ovog problema donosi. Prvi korak ka iskrenoj, bezuslovnoj ljubavi, u kojoj možete da se opustite i uživate. 

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments