Vekovima su se žene koristile uskim korsetima kako bi ulepšale svoju figuru i istakle svoje obline. U antičkoj Grčkoj nošeni su podgrudnjaci koji su kao potpora podizali grudi, ali su same grudi ostavljali otkrivenim. U 19. veku nastaju korseti, koji sve više počinju da liče na grudnjake i više ne predstavljaju isključivo neudobne steznike.

U 20. veku oblici korseta se usavršavaju, a javnost se prvi put upoznaje sa reči grudnjak (brassiere) u američkom “Vogue”-u, kada su prikazane kreacije Hermin Kadol (Herminie Cadolle), koja se dosetila da razreže korset i odvoji steznik za struk od gornjeg odevnog dela sa naramenicama. Zanimljivo je da je samo par godina kasnije grudnjak postao sve sličniji ovom današnjem zahvaljujući Amerikanki Meri Džejkob (Mary Phelps Jacob), kojoj je dosadilo da ispod večernje haljine oblači korset, te je za tu priliku sama improvizovala grudnjak. Ona ga je napravila od dve svilene maramice i malo gume, ni ne sluteći da će njen usputno kreiran izum postati najtraženiji komad ženske odeće.

 

slika 165 Evolucija grudnjaka

Grudnjak kao slučajni izum jedne obične žene

Ubrzo termin “grudnjak” zamenjuje termin “brushalter”. Oni se naglo menjaju, razvijaju, prilagođavaju svim grudima, smanjuju ih i podižu, prave se od različitih materijala, industrije donjeg veša se sve više razvijaju i obogaćuju. Interesantno je da je u procvatu feminizma šezdesetih godina grudnjak bio na meti velikog broja žena kao predmet koji služi samo da izazove mušku požudu, a tada je od strane feminističkog pokreta organizovan skup gde su feministkinje bacale u korpu za smeće, ne samo grudnjake, već i šminku, potpetice, veštačke trepavice i sav taj, kako su ga nazivale, “pribor za mučenje”.

slika 250 Evolucija grudnjaka

Evolucija grudnjaka

Međutim, razloga za brigu nije bilo, jer se većina žena na ovakve događaje nije obaziralo. Upravo tih šezdesetih godina pojavljuje se “Wonderbra”, grudnjak koji grudi podiže i čini većim, što su žene sa radošću prihvatile, posebno devedesetih, kada ga je reklamirala Eva Herzigova (Eva Herzigova).

Danas je grudnjak neizostavni komad ženske odeće. Više se ne radi samo na njegovoj udobnosti već i na obliku, tkanini, boji i čitavom izgledu, koji je od običnog veša napravio fantastičan modni komad.

slika 344 Evolucija grudnjaka

Posle više od 100 godina grudnjak postaje pravi modni uzvičnik koji više nema cilj da se skriva, već naprotiv, da ostavlja okolinu bez daha


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim modnim blogovima I’m not a part of your cliche. I’m born this way. i Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments