Kad otvorite internacionalni časopis o dizajnu, neretko se istakne francuski dizajn enterijera i uvek ga je lako prepoznati. Francuski dizajn enterijera je izvesni je ne sais quoi i postoji više načina da ga oživite i u svom domu.

Predstavljamo vam najvažnije karakteristike pristupa u uređenju enterijera, ali i saveti kako da ga rekreirate u svom intimnom prostoru iako ste kilometrima udaljeni od Francuske.

Prihvatite prošlost

U Francuskoj postoji kultura prihvatanja istorije dizajna. Francuzi su poznati po tome što cene svoju prošlost. Poštuju određeni prostor i njegove osnove, retko kad menjaju suštinu i uglavnom sami osveže prostor.

Lajsne na zidovima

Lajsne su suštinski element francuskih domova. Francuski dizajn enterijera nalaže da se na zidovima nalaze lajsne što je relativno lako i pristupačno, a možete i sami to da uradite. Ne moraju da izgledaju kitnjasto, a možete ih postaviti samo na plafon ukoliko vam se čini da će loše izgledati na ostalim zidovima.

Lažni kamin

Još jedan element koji se pojavljuje u mnogim francuskim sobama je kamin. Iako dodavanje funkcionalnog kamina uključuje mnogo posla i potencijalno renoviranje, predlažemo da dodate lažni kamin.

Napravite magiju sa ogledalima

Iznad francuskih kamina često ćete naći pozlaćena umetnuta ogledala. Svako starinsko ogledalo i ono od pozlaćenog drveta, predstavlja nezaobilazni deo francuskog dizajna enterijara. Postavljanje velikog ogledala iznad kamina je dobar potez jer će odbijati svetlost koja će se prelamati po celoj sobi. Ako trenutno imate televizor na tom mestu ili na primarnom zidu, pokušajte da mu pronađete novu lokaciju. Stručnjaci smatraju da Francuzi ne žele da TV bude glavna tačka u sobi.

Antikviteti

Čak i najsavremeniji francuski dom će imati izložene antikvitete. Najpoznatiji francuski antikviteti su nameštaj u stilu Luj XIV i XV.

Pročitajte i: Najbolji trendovi u dizajnu enterijera za leto 2023.

Francuski print

Kada su u pitanju printovi koji adekvatno opisuju francuski dizajn enterijera, uglavnom su to oni koji odišu romantikom. Printovi su prvobitno bili iz Irske, ali su toliko bili popularni u Francuskoj u 18. veku da nikada nisu izašli iz mode. Međutim, ako želite nešto što je manje tradicionalno, nećete pogrešiti sa francuskim prugama. Konzistentnost je ključna – 7 centimetara je širina klasične francuske pruge.

Bakarne posude

Ukoliko želite ovakvu atmosferu u svom domu, pronađite nekoliko bakarnih posuda, uglavnom lončića. Često se mogu pronaći oni koji odgovaraju svačijem budžetu, ali ćete samo morati dobro da ih operete i ispolirate.

Koristite kvalitetno posuđe

Francuzi ne čekaju posebne prilike da koriste kvalitetno posuđe i, što je starije – to je bolje. U francuskim domovima ćete uglavnom pronaći posuđe koje nije iz iste kolekcije. Kombinujte različite stilove koje ste pažljivo skupljali i pronašli na buvljacima – jer ne mora sve da bude novo.

Neusklađene slike na zidovima

Francuzi žive umetnost, to je najbolji opis. U njihovim domovima ćete videti bar jednu sliku na zidu. Probajte da grupišete različite slike tako što ćete kao u galeriji pretrpati namerno neusklađeni zid. Kako biste ovo postigli, nemojte da kupujete slike sa istim okvirima – neka se sve razlikuje. Što je grupa slika mešovitija, to je zanimljivija.

Kupujte na buvljaku

Francuzi uživaju u tome što ne troše mnogo novca i istinski vole i cene odlazak na buvljak. Naravno, ko ne želi da kupuje na autentičnim pijacama Pariza? Buvlje pijace su odlične ukoliko želite da pronađete antikvitete koji nisu skupi, uključujući bakarne posude, fini porcelan i umetnine.

Krevet u francuskom stilu

Francuski kreveti su opuštenijeg stila i odišu specifičnom lakoćom – zamislite jorgan koji nije savršeno uvučen i zategnut, ali sjajno izgleda. Francuzi često biraju klasičnu belu posteljinu, a ne smeli print. U njihovim domovima preovladava lan.

Sveže cveće

Ovo je možda najlakši način da francuski dizajn enterijera utkate u svoj dom – izložite prekrasan buket cveća. Sigurno ste primetili da Francuzi nikada ne oklevaju da se časte cvećem, uvek svežim, nikad veštačkim.

Pročitajte još i: Estetika Wesa Andersona je ono što vam je potrebno da osvežite svoj enterijer

Naslovna fotografija: pinterest.com/damselindior

Marija Gavrilović

Comments