Ovog leta se, pod obavezno, mediteranska kuhinja mora naći na vašim dnevnim jelovnicima. Sočni ražnjići od jagnjetine, grilovano povrće, sirevi punog ukusa i pitka vina, sačinjavaju meni koji se lako i jednostavno sprema, pa je idealan i za kuvare-početnike. Ukusna hrana, inovativno dekorisana, raspametiće vaše prijatelje. Pa, šta čekate? Telefon u ruke, i pozovite najbližu ekipu prijatelja na večernji roštilj u slavu Grčkih bogova!

Raspored posluženja

Bilo da ste početnik ili već imate iskustva sa aranžiranjem trpeze, nepogrešiv izbor su mali četvrtasti tanjiri, na koje ćete ređati vrste jela za svakog gosta ponaosob. Tako će svako dobiti istu porciju hrane, koja će mu biti servirana uz tanjir za posluženje. Meso, salata, preliv i brusketi u posebnim posudama, ostaviće utisak na vaše prijatelje, da su u najboljem grčkom restoranu.

grcka trpeza1 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

Obroci spremljeni unapred

Tanjir za meze, ispunjen humusom, caciki prelivom, isprženim paprikama, svežim maslinkama i komadićima fete, idealan je obrok, jer ne mora da se sprema na dan kada organizujete večeru. Svi dodaci obrocima mogu da se spreme dan ranije, tako da je potrebno samo da ih poređate na tanjir i aranžirate pola sata pre nego što će vam doći gosti.

grcka trpeza2 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

Salate od pirinča

Drvene posudice i pribor su idealne za osećaj mediteranskog obroka. Salatu od pirinča, sa dodatkom svežeg paradjza, komadićima sira i začinskim biljem, ujutru prelite belim vinom, kako bi salata sve arome sjedinila do večere.

grcka trpeza3 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

Grilovani brokoli

Brokoli pospite sa maslinovim uljem, posolite, pospite tucanom paprikom i stavite na roštilj na slabu vatru. Ovaj dodatak obroku je obavezan, kada je u pitanju grčka kuhinja, ali i zdravo i ukusno jelo.

grcka trpeza4 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

Ražnjići od jagnjetine

Jagnjetinu isecite na sitne kockice i nanižite na ražnjić, naizmenično sa manjim crnim lukom. Pospite svežim peršunom i posolite. Tokom pripreme, sokovi će se sjediniti, a finalno jelo će biti ”prste da pojedeš”.

grcka trpeza5 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

Marinirani patlidžan sa tahini sosom

Iskuvani patlidžan, ujutru rasecite i prelite sosom od susama, sa dodatkom svežeg bilja. Neka odstoji do večere, kako bi tahini sos potpuno preovladao i natopio ukusan patlidžan.

grcka trpeza6 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

”All in one” dekoracija

Ako vam prvi predlog ne odgovara ili ne raspolažete sa većim brojem manjih tanjira, Grčka tradicija ima rešenja i za to. Sve na jednom većem tanjiru, servirano da vam krene voda na usta, možda je i praktičnije rešenje, jer na kraju večeri, imate manje sudova za pranje.

grcka trpeza7 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

Sirevi umesto dezerta

Naseckajte više vrsta sireva na drvenu dasku i pored njih naslažite sveže smokve, trešnje ili neko drugo domaće voće. Dodajte bademe i neki sladak hleb sa orasima.Vino, koje ćete služiti tokom obroka, idealno će se uklopiti uz ovaj slatko-slanu kombinaciju ukusa.

grcka trpeza8 Grčka trpeza: Obroci po meri bogova

Ivana Spasojević

Comments