Izložba posvećena pomno izabranim, povijesnim haute couture dizajnima otvara se u Parizu ovoga tjedna, točnije 2. ožujka te će biti izložena do početka srpnja, pa ako ćete u međuvremenu biti u najromantičnijem gradu na svijetu, odvojite vrijeme za nezaboravnu izložbu i svratite u “Hotel de Ville” gdje izložba počiva narednih par mjeseci. Instalacija se sastoji od 100 komada iz najpoznatijih modnih kuća uključujući i Christian Dior, Yves Saint Laurent, te Lanvin. Odabrane haljine, točnije cijela kolekcija njih, odabrane su iz muzeja “Musée Galliera” od strane direktora muzeja Olivera Sailjarda (Olivier Saillard) i kustosice En Zazo (Anne Zazzo) imajući na umu da biraju samo najbolje od najboljeg, prekrasne delikatne komade.

Swarovski je proširio svoju aktivnost na sva područja mode, ali je u rijetkoj i plemenitoj disciplini visoke mode kojom kompanija ističe sebe”, rekao je Oliver. “Bio je uključen u visoku modu preko stoljeća, stilove i poznate dizajnere koji su marljivo tražili kristale za formale komade i vezove. Swarovski je puno pridonio čaroliji koja je u doticaju s ekskluzivnom francuskom industrijom još od 19. stoljeća.”

Izložba također sadrži i asortiman crteža i fotografija koje posjetiteljima omogućuju iskustvo behind- the-scenes (iza kulisa) koje vas uvode u iskustvo stvaranja ovih ljepotica – od početnih dizajna do same produkcije. “Počašćeni smo što podržavamo grad Pariz u izvođenju ove povijesne izložbe, prve te vrste u domu visoke mode”, izjavila je Nađa Svarovski (Nadja Swarovski), članica Swarovski Crystal Business izvršnog odbora. “Otkad je moj pra-pradjed, Daniel Svarovski (Daniel Swarovski) posjetio Pariz krajem prošloga stoljeća, Swarovski igra veliku ulogu u povijesti visoke mode, te se nadamo da ćemo nastaviti suradnje sa modnim kreativnim vizionarima idućih stotinjak godina”, nadodala je Nađa.

slika11 Haute Couture: Swarovski Paris

Lanvin 1928.

slika22 Haute Couture: Swarovski Paris

Lanvin skica 1928.

slika31 Haute Couture: Swarovski Paris

Vionnet 1931.

slika41 Haute Couture: Swarovski Paris

Yves St Laurent 1967.

slika52 Haute Couture: Swarovski Paris

Yves St Laurent 1968. godine, Christian Dior 1957, Lanvin 1928.

slika61 Haute Couture: Swarovski Paris

Christian Dior 1952.

slika71 Haute Couture: Swarovski Paris

Balenciaga

slika81 Haute Couture: Swarovski Paris

Christian Dior 1952, Balmain 1955, Balenciaga 1960.

slika91 Haute Couture: Swarovski Paris

Christian Dior skica


Matea Kutija je studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer odjevno inženjerstvo. Kreativnost izražava crtanjem, pisanjem te izradbom nakita, a velika strast joj je šah. Život, kao ni mnogi, nebi mogla zamisliti bez obitelji i prijatelja.

Comments