Šta svaki turista ne sme da propusti kada prvi put poseti neku zemlju? Naravno, lokalna jela.

Stoga vam danas skrećemo pažnju na neka od najzanimljivih jela sa svih strana sveta.

Australija: Plutajuća pita

Često isticana kao odličan lek protiv mamurluka, plutajuća pita je obrok koji podrazumeva klasičnu pitu sa mesom spremljenu u čorbi od graška. Služi se sa paradajz sosom, sirćem, soli i biberom.

plutajuca pita Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Argentina: Asado

Asado je pojam koji se koristi da opiše pečeno meso – naročito argentinsku šniclu koja je posebno ukusna. Ukoliko naiđete na dobrog asadora, obavezno probajte ovo jelo koje se najčešće služi na selu.

2 Asado Argentina Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Belgija: Dagnje i pomfrit

Dagnje i francuski pomfrit možete naći u Francuskoj i Americi, ali je ova neverovatno ukusna kombinacija potekla iz Belgije. Dagnje se mogu spremati sa vinom, maslacem i začinima, ili supom od paradajza, i uvek se služi sa slanim, hrskavim pomfritom. Nakon obroka se obavezno osvežite jednim belgijskim pivom.

dagnje pomfrit Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Brazil: Feižoada

Brazil je zemlja koja ima raznovrsnu kuhinju, te je nemoguće odlučiti se za samo jedno jelo, ali je najčuvenije verovatno feižoada, odnosno paprikaš od crnog pasulja i dimljene govedine i svinjetine. Najčešće se služi sa pirinčem, barenim povrćem, čili sosom i narandžom, koja ovom jelu daje poseban šmek.

feizoada Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Kina: Ksiaolongbao

Teško je izabrati samo jedno jelo koje potiče iz tako velike i raznolike zemlje kakva je Kina, ali je ksiaolongbao (knedlica) definitivno jedno od najupečatljivijih jela. Potekle iz Šangaja, ove knedlice se najčešće pune mesom i supom, i služe se u posudi od bambusa.

Ksiaolongbao Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Egipat: Molokia

Molokia je jelo koje se služi u čitavoj severnoj Africi, ali je naročito poplarno u Egiptu, odakle je i poteklo. Egipatska verzija jela koristi lišće molokije (tip gorkog povrća) koje je sitno iseckano i kuvano sa korijanderom, belim lukom i štokom. Najčešće se služi sa piletinom i zečetinom, ili jagnjetinom i ribom.

molokia Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Portugal: Fransešinja

Fransešinja (u prevodu “mala Francuskinja”) je portugalski sendvič koji se pravi sa hlebom, šunkom, ligvikom (dimljena svinjska kobasica) i šniclom, a preliva se topljenim sirom i paradajz sosom. Prava je poslastica za ljubitelje mesa i najčešće se služi sa pomfritom i hladnim pivom.

Fransesinja Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Indija: Tandori piletina

Indijska kuhinja varira od oblasti do oblasti, pa je vrlo teško izabrati samo jedno jelo koje može na najbolji način predstaviti kuhinju ove zemlje. Na severu, obroci sadrže više mesa sa mnogo karija i začinjenog peciva, dok se na jugu više pripremaju jela sa povrćem, koja se ističu posebnom aromom.

Kada bismo morali da izaberemo jedno indijsko jelo, onda bi to svakako bila Tandori piletina. Ovo jelo se, kako mu i ime kaže, pravi sa piletinom i tandori sosom, i peče se u tanduru, vrsti glinenog suda. Najčešće se služi sa povrćem, sosom od jogurta i pirinčem.

Tandori piletina Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Meksiko: Mole sos

Sa više od 100 sastojaka, mole sos je jedan od najkompleksnijih i najukusnijih soseva na svetu, jer je bogat, kremast i pun čokolade. Potekao je iz regija Puebla i Oaksaka i služi se u celom Meksiku uz piletinu i enčilade.

mole sos Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

UAE: Šavarma

Šavarma je jedno od neverovatnih jela iz skupih Emirata, što i najbolje pokazuje zašto je  jedno od najpopularnijih  u ovoj zemlji. U pitanju je sendvič napavljen u lepinji, koji se služi sa sečenim mesom (najčešće je reč o mešavini jagnjetine, ćuretine i govedine) i povrćem. Najčešće se preliva tahinijem, humusom i čili sosom.

savarma Hedonizam za sva čula: Jela sa svih strana sveta

Jasna Đorđević

Comments