Hrana i hranljive materije koje sadrži, određuju koliko efikasno vaše telo funkcioniše. Ali, za razliku od situacije kada vam poraste šećer zbog prekomernog uzimanja slatkiša, ili osetljivost na mlečne proizvode dovodi do bolova u stomaku, kada izgubite hormonski balans i borite se sa hormonskom neravnotežom, nedostatak hranljivih materija u vašoj ishrani može biti uzrok. I kada su u pitanju drugi razlozi, lakše ćete upravljati svim telesnim procesima i održavati hormonski balans uz pravilan izbor ishrane.

Hormoni su sastavljeni od aminokiselina i stabilizovani esencijalnim masnim kiselinama. S obzirom na ove ključne hranljive komponente, razumljivo je da je endokrini sistem osetljiv na hranu koju unosimo. Da bi jetra metabolisala hormone, treba da ima određene mikronutrijente uskladištene u svojim ćelijama, kako bi detoksikacija bila moguća. Desetine hranljivih materija mogu pomoći da stabilizujete hormone i održite hormonski balans, ali postoje četiri najvažnija.

Ključni hranljivi sastojci za hormonski balans

Folati

Folati su vitamini B grupe i spadaju u hranljive materije ključne za hormonski balans i kod žena i kod muškaraca. Često se koriste naizmenično sa folnom kiselinom, koja je sintetički oblik vitamina B9, kao dodatak ishrani. Folati su u svom sirovom obliku prisutni u lisnatom povrću (spanać, zelena salata, prokelj), žitaricama (pirinač i špageti), jajima, ribi i voću (pomorandže, papaja, banane, dinja). Dodaci folne kiseline se mogu naći u slobodnoj prodaji i ako odlučite da ih uzimate, odlučite se za bioaktivni metilovani oblik (5-metiltetrahidrofolat).

Nedostatak folata je naročito rizičan u trudnoći – manjak folata povećava rizik za nerva oštećenja fetusa, a vezuje se i za prevremeni porođaj ili smanjenu telesnu težinu novorođenčeta na rođenju.

Likopen

Ovaj fitonutrijent je karotenoid (žuti, narandžasti ili crveni pigment rastvorljiv u masti), koji se nalazi u namirnicama koje se odlikuju ovim bojama (paradajz, lubenica, grejpfrut, mango…) i u povrću kao što je šargarepa i slatki krompir. Kod muškaraca, viši nivoi likopena povezani su sa smanjenim rizikom od raka prostate, a u istraživanju na životinjama, pronađena su antikancerogena dejstva protiv raka jajnika. Osim što će ishrana obogaćena većim količinama crvenog i narandžastog voća i povrća pomoći da uspostavite hormonski balans, doneće i brojne druge dobrobiti zdravlju vašeg organizma.

hormonski balans 1 Nutrijenti koji pomažu u uspostavljanju hormonskog balansa

Pročitajte i ovo: Mesečeva joga – kako da razumevanjem lunarnog ciklusa poboljšate svoju wellness rutinu

Selen za hormonski balans

Specifični mikronutrijenti moraju biti prisutni u štitnoj žlezdi, da bi ona proizvodila tiroidni hormon, a selen u tragovima neophodan je za optimalno zdravlje štitne žlezde, sintezu DNK, reprodukciju i još mnogo toga. Selen je, zajdno sa cinkom mineral koji spada u esencijalne hranljive sastojke i takođe su, sa vitaminom C snažni antioksidanti.  Za hormonski balans uvedite u ishranu brazilski orah, razne ribe (škampe, sardine, tunu), svinjsko, goveđe i živinsko meso, jaja, hleb, smeđi pirinač, semenke sunockreta, pasulj, pečurke, ovsena kaša, spanać, sočivo, indijski orah, banane…

Hormonski balans i mangan

Ljudsko telo ne može prirodno da proizvodi mangan, ali on igra ključnu ulogu u nizu prirodnih procesa organizma, kao što je metabolizam aminokiselina, holesterola, glukoze i ugljenih hidrata; formiranje kostiju, reprodukciju; imuni odgovor…  Takođe se smatra da utiče i na nivoe tiroidnih hormona i neurotransmitera dopamina, iako dokazi sugerišu da ovi efekti zavise od doze. Mangan je potreban u vrlo malim količinama, odnosno, u tragovima, da bi pomenute funckije i hormonski balans bili optimalni. Namirnice koje sadrže mangan uključuju pojedine morske plodove (školjke, škampe), kao i žitarice, mahunarke, skrob (posebno kora krompira), oraštasti plodovi, mlečni proizvodi…

Kada vaše telo pokazuje znake da mu je potrebna podrška, hormonska neravnoteža može izazvati spiralu negativnog uticaja. Jedan od najboljih načina da optimizujete funkcije svog endokrinog sistema, je kroz ishranu. Iako se konzumiranje obilja zdravih namirnica podstiče, nije uvek realno postići preporučen unos hranljivih sastojaka putem hrane, pa je potrebno uvesti dodatke ishrani. Dobar izbor su multivitamisnki suplementi, koji sadrže pomenute nutrijente i pomažu da održite hormonski balans i optimalno zdravlje celog organizma.

Pročitajte i ovo: Kako da izađete na kraj sa hormonskim gubitkom kose

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments